Midnattsmøte (Innbundet)

Serie: Jack Reacher 

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Jack Reacher rusler tilfeldigvis gjennom en småby i Wisconsin, og hans skarpe øye zoomer inn på vinduet til en pantelåner. Der ser han en ring fra West Point, det militære akademiet han selv ble uteksaminert fra før han ble militærpoliti, elitesoldat og etter hvert ensom ulv på jakt etter rettferdighet. Jack Reacher bestemmer seg for å finne ringens rette eier, han vet hvor mye den betyr. 

Men jo mer han graver, desto mer skitten blir jakten, for ringen er bare et ledd i en dødelig lenke, styrt av kyniske krefter som utnytter de svakeste.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Midnight Line
Oversatt av: Hanssen, Kurt
Serie: Jack Reacher
ISBN/EAN: 9788202582012
Kategori: Thriller
Omtale Midnattsmøte

Hevnen er søt

Tenk om virkeligheten kunne vært som i Midnattsmøte. Jack Reacher skaffer rettferdighet, og Lee Child har et viktig budskap.

Jack Reacher rusler tilfeldigvis gjennom en småby i Wisconsin, og hans skarpe øye zoomer inn på vinduet til en pantelåner. Der ser han en ring fra West Point, det militære akademiet han selv ble uteksaminert fra før han ble militærpoliti, elitesoldat og etter hvert ensom ulv på jakt etter rettferdighet. Jack Reacher bestemmer seg for å finne ringens rette eier, han vet hvor mye den betyr. 

Men jo mer han graver, desto mer skitten blir jakten, for ringen er bare et ledd i en dødelig lenke, styrt av kyniske krefter som utnytter de svakeste.


En dose rettferdighet
Ringen i vinduet er knøttliten, og må ha tilhørt en kvinnelig soldat. Reacher er selv West Point-mann, og vet hva hun måtte gjennom for å få ringen. Hvorfor pantsatte hun den? Reacher bestemmer seg for å finne henne og gi henne ringen tilbake.

Ringen bærer teksten S.R.S. 2005, og den enkle inskripsjonen vekker sterke følelser i Reacher. Som eks-student ved West Point vet han hvor mye en slik ring betyr for de som har slitt hvert sekund i fire år for å få den. Hans umiddelbare konklusjon er at vedkommende som bærer initialene S.R.S. ikke har gitt ringen fra seg frivillig. Reacher kjøper ringen og legger ut på haiketur.

Ringens rette eier

Jakten på S.R.S. fører Reacher fra en lurvete motorsykkelgjeng i Wisconsin via et mafiadrevet vaskeri i South Dakota til åpne landskap i Wyoming. Den amerikanske staten som er større i areal enn Storbritannia, men rommer én prosent av befolkningen, blir Reachers nye jaktmarker. Etter hvert får han selskap av en dresskledd privatetterforsker, en lokal politietterforsker og DEA-agenten med det tegneserieaktige navnet Kirk Noble. Det viser seg at de alle er på jakt etter samme person, Serena Rose Anderson. Den mystiske ringeieren tok fem turer til Afghanistan som soldat før hun forsvant, og nå er også tvillingsøsteren hennes på let etter henne. Når de oppdager at søsteren har viklet seg inn med den lokale narkoindustrien, blir letingen enda mer komplisert.

En skitten verden

I flere av sine siste eventyr har Lee Childs helt Jack Reacher vært innblandet i storpolitikk og internasjonale mysterier, men i Midnattsmøte er han tilbake i området som kler ham best. Han driver hvileløst gjennom den amerikanske landsbygden, knytter vennskap og slår fiender i grøften, mens hans moralske kompass er urokkelig innstilt på å diske opp med en dose rettferdighet i en mørk, skitten verden.

Den nådeløse pillebransjen

Fans av Reachers velkalkulerte slåsskamper får dekket behovene i et briljant beskrevet møte med Jimmy Rat og hans pøbler, og Reachers evige innsjekkinger på nye hoteller og haiketurer med pratesyke lastebilsjåfører gjør boken lett gjenkjennelig for gamle fans. Likevel introduserer Lee Child noe nytt i Midnattsmøte. Samtidig som han typisk breialt beskriver giganten Reachers hender som «på størrelse med en kylling man kjøper på et supermarked», blir boken et kraftfullt, nesten politisk marsjtog mot farmasøytbransjens klamme tak på den amerikanske arbeiderklassen.

Lee Child diskuterer nådeløst hvordan pillebransjen kynisk har ødelagt millioner av mennesker, og samtidig som Jack Reacher får gitt frontselgerne noen alvorlige skudd for baugen, klarer Lee Child å si noe viktig om en av vår tids store epidemier. Lee Child er kanskje på sin 22. roman om Reacher, men det er lenge siden han har skrevet så engasjert som i Midnattsmøte. Det formelig fråder av sidene når DEA-agent Kirk Noble har monologer om den «lovlige» narkobransjen. 

Den beste Jack Reacher-romanen på lenge

Sammen med et utvalg av hans beste kvinnelige karakterer, hvor tvillingene Serena Rose Anderson og Tiffany Jane Mackenzie er en hjerteskjærende og sterk duo, gjør alle disse elementene Midnattsmøte til den beste Jack Reacher-romanen på en god stund, og en av de sterkeste i serien. Jack Reacher er fremdeles seg selv – einstøing, knallhard, rastløs og kontant – men nå tar han også et oppgjør med en stor alvorlig feil i det amerikanske samfunnet. Tenk om virkeligheten kunne vært som i Midnattsmøte.

 

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Andre utgaver

Midnattsmøte
Bokmål Ebok 2019
Midnattsmøte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Midnattsmøte
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Lee Child:

Utdrag

Det var en veldig liten ring.

Reacher ville ikke ha fått den på noen av sine fingre. Ikke på lillefingeren på venstre hånd engang, ikke forbi neglen engang. I hvert fall ikke forbi første knoke. Den var knøttliten. Det var en kvinnes ring, muligens en kopi til en kjæreste eller en forlovede. Det var ikke uvanlig. Som en hyllest eller en suvenir.

Men muligens ikke.

Reacher åpnet døren til pantelånersjappa og gikk inn. En fyr bak kassen kikket opp. En svær bamse av en mann, sjuskete og ustelt. Kanskje midt i trettiårene, mørk, men med rikelig med fett på den svære kroppen. Med et slags slu blikk. I hvert fall nok til at han hadde perfeksjonert hvordan han skulle reagere på den nyankomne på én nittifem, og hundre og tretten kilo. Det gikk helt på instinkt. Fyren var ikke redd. Han hadde et ladet våpen under disken. Med mindre han var en idiot. Hvilket han ikke så ut som. Likevel ville ikke fyren risikere å virke aggressiv, men han ville heller ikke virke servil. Det var et spørsmål om stolthet.

Dermed sa han: «Hvordan går det?»

Ikke så bra, tenkte Reacher. For å være ærlig. Chang var nok tilbake i Seattle nå. Tilbake i livet sitt.

Men han sa: «Kan ikke klage.»

«Kan jeg hjelpe deg med noe?»

«Jeg vil se på skoleringene dine.»

Fyren trakk brettet baklengs ut av hyllen og satte det på disken. West Point-ringen hadde rullet over på siden, som en golfball. Reacher tok den opp. Den var gravert på innsiden. Hvilket betydde at det ikke var en kopi. Ikke til en forlovede eller en kjæreste. Kopier ble aldri gravert. En gammel tradisjon. Ingen visste hvorfor.

Ikke en hyllest, ikke en suvenir. Dette var ekte saker. Ringen til en kadett, som hadde gjort seg fortjent til den etter fire harde år. Båret med stolthet. Selvsagt. Hadde man ikke vært stolt av skolen sin, ville man ikke ha kjøpt en ring. Det var ikke obligatorisk.

Det var gravert inn S.R.S. 2005.

Bussen tutet tre ganger. Den var klar til å kjøre, men den manglet en passasjer. Reacher la fra seg ringen og sa: «Takk skal du ha», og gikk ut av butikken. Han skyndte seg tilbake forbi huset med toalettene, bøyde seg inn gjennom bussdøren og sa til sjåføren: «Jeg blir her.»

«Billetten refunderes ikke.»

«Det trenger jeg ikke.»

«Har du en bag i bagasjerommet?»

«Ingen bag.»

«Ha en fin dag.»

Fyren dro i et håndtak, og døren lukket seg med en sugende lyd rett foran ansiktet på Reacher. Motoren brølte, og bussen kjørte sin vei uten ham. Han snudde seg bort fra dieseleksosen og gikk tilbake til pantelåneren.

Til toppen

Om forfatter Lee Child

Lee Child er født i England, og bor nå i New York. Han er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere, og har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet den høythengende Diamond Dagger-prisen.
Hvert femte sekund blir en av hans bøker kjøpt et sted i verden, og hans nye thrillere går rett inn på bestselgerlistene til New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly, Washington Post, Los Angeles Times og Sunday Times.

Spenningsromanene om Jack Reacher utgis på 45 språk og i 100 land.

To av Lee Childs thrillere er blitt spillefilmer. Den første, Jack Reacher, er basert på thrilleren Ett skudd. Den neste heter Vend aldri tilbake og er basert på boken med samme navn.

Til toppen

Bøker i serien