Marionetten (Innbundet)

Forfatter:

Isak Rogde (Oversetter)

Nye spioner med nye lojalitetsbånd, gamle spioner med gamle. Terror som tidens løsenord. Anstendige mennesker som ønsker å gjøre godt, men fanges i et moralsk dilemma: Så mange fornuftige og logiske grunner for å gjøre det umenneskelige. Dette er bakteppet i John le Carrès intenst fengslende og aktuelle roman Marionetten.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 408
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A most wanted Man
Oversatt av: Rogde, Isak
ISBN/EAN: 9788202286163
Kategori: Tradisjonell krim og Psykologisk krim
Omtale Marionetten

John Le Carré er spenningslitteraturens ubestridte mester. Med en bakgrunn som agent i MI6 skriver han spionthrillere så intense og realistiske at de tar pusten fra deg!

Av Bernt Roald Nilsen

Den unge tsjetsjeneren Issa Karpov smugles inn til Hamburg ved daggry, kledd i en svart, fotsid skinnfrakk. Han er muslim og flyktning, og får ganske snart erfare at du har ingen steder å gjemme deg når verden ser deg ... I Marionetten fyrer Le Carré opp et brennbart tema: frykten for terrorisme. Boka tar tak i deg fra første side, og du slipper ikke unna før det hele er over. Dette er en glitrende spenningsroman der en trio uten makt, en intrikat intrige og brå handlingskast er vevd så elegant sammen at du tenker bare på én ting: Hva skjer med Issa, Annabel og Tommy?

Tre marionetter?
Da Issas far dør, overtar han en arv faren har ervervet seg ved å smugle diamanter og heroin ut av Afghanistan. Pengene står på en høyst tvilsom Lippizanerkonto i den britiske banken Brue Freres, som Tommy Brue driver restene av i Hamburg. Den tredje hovedpersonen, og kanskje den viktigste, er Annabel Richter. En ung idealistisk advokat på sykkel, som ved hjelp av organisasjonen Tilflukt Nord bistår innvandrere. Alle tre ønsker å gjøre det rette, men ingen av dem er sikre på hva det rette er og tar valg de ikke vet om de står for. I tillegg til sine moralske kompromisser lever de i et triangel av umulig kjærlighet.

Litterær cocktail
Etter hvert kommer etterretningsorganisasjoner fra Storbritannia, Tyskland og USA på banen. Etter 11. september står sikkerhet på dagsordenen, og mystiske, naive Issa er de slett ikke sikre på. Hva i all verden har han i Hamburg, en by kjent som skjulested for terrorister, å gjøre? Du blir tatt med på en intens jakt på terrorisme og ulovlig innvandring, der Le Carré mikser en litterær cocktail med så sofistikerte ingredienser at du er i moralsk bakrus lenge etterpå. Dette er mye mer enn et stykke litteratur. Dette er en roman om et tema vi alle har et forhold til. Gled deg til nok en mesterlig thriller fra den internasjonale suksessforfatteren!

Til toppen

Le Carrés sterkeste, mektigste roman.
New York Times

Andre utgaver

Marionetten
Bokmål Heftet 2009
Marionetten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010

Flere bøker av John le Carré:

Anmeldelser Marionetten

«Le Carré tangerer spionromanen over alle spionromaner med sin nyeste utgivelse.» 
Herman Willis, Morgenbladet

«Dette er svarte, gnistrende, hypnotiske saker, og nok en grunn til å regne le Carré blant dette landets mest fremstående samtidsforfattere. Anbefales uforbeholdent.» 
Independent on Sunday

«En førsteklasses roman om vår tids mest presserende moralske og politiske spørsmål.»
Telegraph

«En av de mest sofistikerte fiktive svar på krigen mot terror som er blitt utgitt til dags dato, et humant romanverk som tar verdens seneste binære konflikt og avdekker urovekkende avskygninger av grått.» 
Hari Kunzru, Guardian

«John le Carré viser ingen tegn på å ville gi fra seg sin ubestridelige status som spionromanens nestor. Hans fengslende fortelling favner ulovlig innvandring, terrorisme og ekstraordinær utlevering, men han mister aldri sine karakterers menneskelige dimensjoner av syne. Boken er gripende, full av spenning, men er på samme tid et medfølende og intelligent svar på vår tids mørke understrømninger.» 
Mail on Sunday

«En øyeblikkelig klassiker. En provoserende og agiterende slutt slik bare mesteren le Carré klarer å dra dem i land.» 
USA Today

Til toppen