En delikat sannhet (Innbundet)

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Delicate Truth
Oversatt av: Grinde, Heidi
ISBN/EAN: 9788202409845
Kategori: Thriller
Omtale En delikat sannhet

Skjulte nettverk

Et hemmelig oppdrag i natten. Gibraltar. Mørkkledde kommandosoldater. En terrorist skal «hentes ut». I London sitter ministeren og gir direkte ordre. Men ting er aldri som de ser ut som i John le Carrés verden.
I 2013 er det 50 år siden le Carrés gjennombruddsroman Spionen som kom inn fra kulden ble utgitt. Det var på grunn av denne romanens suksess le Carré forlot MI6 og ble heltidsforfatter. 50 år og en rekke bøker senere kommer han med En delikat sannhet, en tempofylt historie om moralske dilemmaer, personlig skyld, modige handlinger og uventet kjærlighet.

Hemmelige soldater


Kit Probyn har medlemskap i en eksklusiv herreklubb i London. Han er velkledd og godt dannet etter en lang og gjennomsnittlig tjeneste i britisk diplomati. Helt uventet blir han innkalt til et privat møte med den nye, energiske underministeren. Probyn får kodenavn og blir utkommandert på sitt livs første hemmelige oppdrag. Etter en natt i Gibraltar med helikoptre og en usynlig toppterrorist blir Probyn adlet og får avslutte karrieren som ambassadør i Karibia.


Natt på "The Rock"
Men hva skjedde egentlig den natten på «The Rock»? Toby Bell, ministerens unge sekretær, lurer på hvorfor sjefen alltid låser kontordøren og drar på hemmelige møter med skyggemenn i den private sikkerhetsindustrien. Han bestemmer seg for å bryte noen regler for å finne ut hvorfor alle blir tause når han spør om Operasjon Wildlife. Men hva er egentlig lovlig? Hvor går grensene mellom jus, moral og det hemmelige byråkratiets uskrevne regler? Dette er spørsmål som også Sir Kit må stille seg. Han er landsbypensjonist med et mini-gods. Helt til en av soldatene fra den natten dukker opp.

Troverdig spill
Sir Kit, datteren Emily og Toby begynner å lete etter sannheten bak Operasjon Wildlife. Det viktigste spørsmålet er hva de gjør hvis de finner den? John le Carré har gjennom en lang karriere skrevet suggererende og høyst troverdige bøker fra en virkelighet som forsetter å fascinere. Noen kaller den spionbransjen. Men bøkene til le Carré handler mest om det uforutsigbare spillet mellom mennesker som befinner seg midt i noe de kanskje egentlig ikke kan. Her er ord, blikk og undertekst viktigere enn skudd og biljakt. Virkeligheten er flyktig og åpen for tolking, og Whitehalls lange korridorer og endeløse personligheter legger et effektivt lokk over det meste.

"Old chum"
En delikat sannhet er le Carré på sitt beste og mest aktuelle. Han er en mester i å beskrive stemninger og vage samtaler, og med et knapt og presist språk tar han personligheter perfekt på kornet. For oss nordmenn, som er så fascinert av britisk kultur og væremåte, er det ekstra spennende å se hvordan han beskriver enkeltpersoner vi føler vi kjenner og Storbritannias maktkorridorer og skjulte agendaer. Sir Kit, Toby og Emily løper rundt i en forvirrende og hyperaktuell spenningshistorie med terrorister, løgn, undertoner av islamfrykt i Europa, råtnende kolonimakt og en korrupt overklasse som alle sier "old chum" til hverandre. Om det ender bra? Tja. Det kommer an på hvem du spør.

Av Guttorm Andreassen

Terningkast 5 - VG

På sitt beste er John le Carrés spionbøker store sivilasjonsromaner
- VG

...tilbake i sitt ess med nytt skarpt temafokus og skarp penn"
-VG

Til toppen

Andre utgaver

En delikat sannhet
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av John le Carré:

Utdrag

Er dette den lengste tausheten i hans liv? Jeb sitter på huk med ryggen til og roter i en ryggsekk. Bak Jeb har karene allerede reist seg opp. En av dem – han er ikke helt sikker på hvem – står med bøyd hode, det ser ut som han ber. Shorty har tatt av seg hanskene og slikker hver fingertupp etter tur. Det er som om budskapet fra ministeren har nådd dem fra andre, mer okkulte kilder.
 ”Paul?”
 ”Sir?”
 ”Vennligst bemerk at jeg ikke er øverste feltkommanderende i denne situasjonen. Militære avgjørelser skal, som du vet, utelukkende fattes av den mest erfarne soldaten på stedet. Imidlertid har jeg anledning til å komme med en anbefaling. Du bes derfor gi Jeb beskjed om at jeg, på grunnlag av det etterretningsmaterialet jeg har foran meg, anbefaler ham å sette i gang Operasjon Wildlife øyeblikkelig, men jeg kan ikke beordre ham til det. Beslutningen er selvfølgelig hans egen.”
 Men Jeb, som har fanget opp begynnelsen av beskjeden og foretrukket ikke å vente på resten, har forsvunnet i mørket med karene sine. 

Snart med nattbriller, snart uten, forsøkte han å få blikket til å trenge gjennom mørket, men så ingen tegn til Jeb eller karene hans.
 På den første skjermen så han gummibåten nærme seg stranden. Bølgene slo mot kameraet, svarte knauser nærmet seg.
 Skjerm nummer to var død.
 Han gikk bort til den tredje. Kameraet zoomet inn på hus nummer syv.
 Inngangsdøren var lukket, vinduene fremdeles mørke og uten gardiner. Intet spøkelsesaktig lys holdt i en sløret hånd. Åtte svartkledde, maskerte menn klatret ut av gummibåten, trakk hverandre ut, én for én. Nå lå to av dem på kne med våpnene rettet mot et punkt ovenfor kameraet. Tre menn til listet seg mot kameralinsen og forsvant.

Til toppen

Om forfatter John le Carré

John le Carré er et psevdonym for David John Moore Cornwell. Tidlig i sitt yrkesaktive liv arbeidet han som lærer ved det berømte Eton College, før han ble rekruttert inn i MI6. Men hans karriere som hemmelig agent ble ødelagt da en britisk dobbeltagent avslørte identiteten hans for KGB. Le Carré skrev sin første roman i 1961 da han fortsatt var medlem av etterretningstjenesten, og er siden blitt en av verdens bestselgende krimforfattere.

Til toppen