Spionasje, lidenskap og kjærlighet
Lørdag 25. mars 1972 brytes helgefreden av at en syklende unggutt med en blodig kniv i lommen ringer frenetisk på K2s dør. Gutten roper "Slipp meg inn! De er etter meg, og jeg må snakke med deg før de når meg!" Forfølgerne viser seg å være politikolleger av K2. Den blodige kniven ble åpenbart brukt til å ta livet av stortingsrepresentanten Per Johan Fredriksen. Den antatte gjerningsmann forholder seg imidlertid taus, og både motivet og identiteten hans forblir ukjent.
På sitt aller beste
Et intrikat kriminalmysterium. Politikk og spionasje. Personlig lidenskap, sjalusi og intriger. Mistenkte som skifter ham. Vær så god og forsyn deg! Hans Olav Lahlum er herved servert. På sitt aller beste!
Gamle Aristoteles beskrev typiske tegn for en kameleon for et par tusen år siden. Et av de viktigste er at den kan skifte farge, og at øynene beveger seg uavhengig av hverandre når den kryper rundt på jakt etter et bytte. Akkurat som de mistenkte i Kameleonmenneskene. De beveger seg enkelt mellom ulike miljøer, og endrer fremtoning etter hvor de befinner seg. Det er mange av dem i Hans Olav Lahlums desidert beste krimroman så langt.
En blodig kniv
Det er 1972, EEC-kamp, K2 er forlovet med Miriam og livet er tilsynelatende harmonisk. Helt til en unggutt med en blodig kjøkkenkniv i lomma ringer desperat på K2s dør. Den blodige kniven er brukt til å ta livet av stortingsrepresentant Per Johan Fredriksen, og den livredde gutten påstår hardnakket at han er uskyldig. I løpet av åtte dager er vi med på et spennende og innholdsrikt drama med Fredriksens nærmeste som mistenkte, flere av dem uten alibi.
En dunkel fortid
Når K2 går i gang med sin analytiske etterforskning, viser det seg at det gjemmer seg ting i Fredriksens fortid som antagelig har noe med mordet å gjøre. En feriehelg i 1932. Tre par på bytur. En av ungdommene, søsteren til Fredriksens nåværende kone, ble myrdet under mystiske omstendigheter. De involverte har i alle disse årene møttes hvert femte år for å minnes den døde. Men hva skjedde? Hva er det de skjuler? Og hvem har tatt livet av Fredriksen?
Patricia eller Miriam?
På ekte Lahlumsk vis settes mysteriet inn i datidens tidskoloritt. Det kan høres kjedelig ut å bringe inn delelinjeavtalen for Barentshavet, men Hans Olav Lahlum evner å bruke det anstrengte forholdet mellom Norge og Sovjet på perfekt vis. Da han graver i Fredriksens fortid, får saken et omfang som gjør at han ser seg nødt til å kontakte Patricia selv om han vet at forholdet til Miriam da er i fare. K2s ambivalente følelsesliv er en historie for seg selv, kjærligheten viser seg nok en gang å være et tveegget sverd.
Klassisk Lahlum
Å lese Lahlum gir kontinuerlig assosiasjoner. Et sjakkbrett, der hver hendelse er et trekk. Et slag bridge, der kortene holdes tett til brystet. En novelle av André Bjerke, der datiden er til å ta og føle på. Et brevkurs i folkeskikk og høflighet. Samtidig greier han mesterlig å innhente alle opplysninger som er relevante for at Patricia skal kunne gi K2 den hjelpen han trenger. Det viktigste er jo at mordene oppklares. Så får heller noen kjærester gå tapt. Før beskrev jeg romanene hans som klassisk Agatha Christie. Nå står han fjellstøtt på egne ben.
Av Bernt Roald Nilsen
Til toppen