Søskenmysteriene (Innbundet)

Serie: K2 og Patricia 10

Forfatter:

Kolbein «K2» Kristiansen befinner seg plutselig i en helt ny situasjon. Alene og uten de vante ressurser, får han etter rolige uker to saker på bordet samtidig, og kastes ut i en velstående families mystiske fortid.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: K2 og Patricia
Serienummer: 10
ISBN/EAN: 9788202762841
Kategori: Klassisk krim
Omtale Søskenmysteriene

Ti bøker med mysterier

Kolbein «K2» Kristiansen befinner seg plutselig i en helt ny situasjon. Alene og uten de vante ressurser, får han etter rolige uker to saker på bordet samtidig, og kastes ut i en velstående families mystiske fortid.

 

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum debuterte som kriminalforfatter med kritikerroste Menneskefluene i 2010, en bok som har solgt i over 80 000 bare i Norge og er utgitt på ti språk. Med Søskenmysteriene feirer han jubileum, med det som er hans tiende bok i den klassiske krimserien med politietterforskeren Kolbjørn «K2» Kristiansen og hans hemmelige rådgiver Patricia Borchmann. Med denne engasjerende historien om en sterkt sammensatt familie og et mulig justismord, fra en spennende periode i Norgeshistorien, slutter Lahlum seg dermed til den eksklusive listen over norske krimforfattere som har skrevet ti romaner i samme serie.

Mørke familiehemmeligheter

Etter at det ble oppdaget at K2 ledet drapsetterforskningen på en kvinne som i sine siste levedager var hans hemmelige kjæreste, har K2 sett seg tvunget til å undertegne en avskjedssøknad og slutte i politiet.

Selv om det ble gjort for å unngå en offentlig skandale, var begrunnelsen ovenfor offentligheten at K2 ønsket å prøve seg som privatdetektiv. Og til tross for at han fortsatt håper å en dag komme tilbake til politiet, er det nå nettopp det han gjør.

Privatdetektiv
Kontoret på politihuset i Møllergata 19 er byttet ut med hans avdøde ekskjærestes lille kontor i Kongens gate 8 B. Der blir K2 en overskyet tirsdag i oktober oppsøkt av 21 år gamle Marlene E.S. Malstrup som ønsker hjelp med en gammel sak. Hun legger en rød tusenlapp og et sorthvitt fotografi av en ung mann på K2s skrivebord, og serverer en engasjerende og utfordrende historie.

Ny gjennomgang
I 1963 ble Marlenes storebror Daniel funnet drept på rommet sitt hjemme i familiens leilighet, og basert på blant annet vitneutsagn fra Marlene og hans egen tilståelse ble en ung mann arrestert og siktet for drapet. Nå, ti år senere, har den unge mannen sonet ferdig og skal snart slippe ut av fengsel. Men Marlene har begynt å tvile på hva som faktisk skjedde i leiligheten den kvelden og natten.
Etter å ha ransaket både sin samvittighet og egen hukommelse, er Marlene nå nesten sikker på at drapet må ha vært begått av en annen. Hun vet ikke hvem eller hvordan det kan ha foregått, og nå ønsker hun K2s hjelp til å gjennomgå saken på nytt. Selv om han raskt vurderer sjansen for at Sverre Hansen kunne være uskyldig dømt til under ti prosent, vekker både saken og klienten K2s nysgjerrighet, og han sier ja til å påta seg oppdraget.

Nytt besøk
Samme ettermiddag dukker også en ukjent, middelaldrende mann opp på K2s kontor. Han presenterer seg som direktør William Martin Malstrup, og viser seg å være unge Marlenes far. Han vet at datteren har vært der før ham, og K2 benytter anledningen til å stille ham noen spørsmål om sønnens død. Han er fortsatt overbevist om at det var Sverre Hansen som tok sønnens liv, men synes likevel det er fint at saken blir gjennomgått på nytt. Men det er ikke er årsaken til at han har oppsøkt privatdetektiven. Også direktør Malstrup ønsker hjelp med en gammel sak - hans søsters mystiske forsvinning - og den strekker seg enda lenger tilbake i tid.

To saker
Dermed er K2s rolige dager som privatdetektiv over. Han kaster seg ut i begge saker, og denne gang må han jobbe alene, uten kollegaer og administrasjon. Opplysninger han før bare kunne be om å få, må han nå tenke mer kreativt for å skaffe seg, og selv om han gjerne vil konkurrere med politiet om å oppklare en ny drapssak, må han trå varsomt for å ikke bli stoppet.

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

«forfatterens historiske bakteppe og tydelige klassestandpunkt løfter fortellingen og bidrar til å drive handlingen framover.»
Marit Egaas, Stavanger Aftenlad

Andre utgaver

Søskenmysteriene
Bokmål Ebok 2022
Søskenmysteriene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Søskenmysteriene
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Intervju

Ny krim og ny kjæreste

I Hans Olav Lahlums tiende bok om politietterforskeren Kolbjørn «K2» Kristiansen og hans hemmelige rådgiver Patricia Borchmann, har K2 fått en ny rolle. Og med det har både hovedpersonen og forfatteren måttet tenke nytt. 

– Jeg har fra og med bok tre i denne serien vært kravstor mot meg selv på at jeg må gjøre noe nytt for hver roman. Det største skiftet denne gangen er at K2 nå er i en ny rolle som privat etterforsker. Samtidig er dette et familiedrama i større grad enn noen av mine tidligere romaner, og problematikken med justismord er også mer fremme her.

I Søskenmysteriene fortelles historien om den knapt 30 år gamle Sverre Hansen som løslates etter å ha sonet ti år for et drap det er uklart om han begikk. Lahlum hentet inspirasjon fra virkeligheten.

– Han er en fiktiv romankarakter og drapet han ble dømt for er ikke inspirert av noen sak fra Norgeshistorien. Jeg hentet likevel viktig inspirasjon fra de virkelige historiene om sakene til Per Liland, Fritz Moen og Fredrik Fasting Torgersen. Tematikken er fra samme tidsperiode kjent også i andre land, blant annet med de triste historiene om Tim Evans i Storbritannia og Olle Möller i Sverige.

Nå som K2 har sluttet i politiet og startet som privatetterforsker, må det tenkes nytt, forteller Lahlum. Blant annet rundt hvordan K2 får tilgang til viktig informasjon underveis i etterforskningen.  

– Han jobber jo nå alene, uten kolleger og administrasjon, og må tenke kreativt for å få tilgang til opplysninger han tidligere bare kunne be om å få inn på skrivebordet. I tillegg må han også opptre på en annen og mer forsiktig måte overfor mennesker han ønsker å snakke med. Et beslektet problem her er at han i noen situasjoner lettere får svar hvis folk tror han fortsatt er i politiet, men at han kan risikere problemer med tidligere kolleger hvis han utgir seg for fortsatt å være en av dem.

Lahlum forteller også at siden K2 gjerne vil konkurrere med politiet om oppklaringen av en ny drapssak, må han nå passe på å ikke bli så nærgående at det blir iverksatt sanksjoner mot hvem han kan snakke med og hva han kan gjøre. Ellers er både K2 og Patricia slik vi kjenner dem.

– De er begge veldig sammensatte mennesker. Patricia intellektuelt skarp og med en særegen personlighet, men sliter litt med forholdet til andre mennesker og opptrer tidvis ufordragelig mot dem. K2 er dedikert til etterforskningene sine og vil gjerne hjelpe mennesker som er blitt utsatt for urett eller havnet i en vanskelig livssituasjon. Samtidig er han egenrådig og i mange situasjoner ganske egoistisk. Og han kan være irriterende korttenkt i noen situasjoner.

At forholdet mellom de to har gått i bølgedaler og er blitt stadig mer ambivalent over tid, synes forfatteren er spennende.

– Det er en fascinerende situasjon når man har satt sammen et romanunivers og karakterene der begynner å vise andre sider og karaktertrekk enn man hadde tenkt.

Men der K2 har fått et ambivalent forhold til sin rådgiver, har forfatteren selv skaffet seg en ny, nemlig krimforfatterkollega og kjæreste Silje Osnes Ulstein.

– Det var avgjort en helt ny og inspirerende erfaring å få en kjæreste som også var krimforfatter mens jeg var i innspurten med et romanprosjekt. Vi skriver jo ganske ulike typer krimromaner fra ulike tidsaldre og miljøer, men nettopp derfor var det også veldig nyttig og interessant å få inn henne som en engasjert ny rådgiverstemme gjennom siste del av skriveprosessen. Romanen ville klart blitt dårligere uten hennes innspill.

 Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Utdrag

Jeg hadde det siste halvminuttet sett ned på sorthvitt-fotografiet av den unge mannen som lå ved siden av den røde pengeseddelen. Nå hevet jeg blikket og så opp på den unge kvinnen som hadde lagt både tusenlappen og sorthvitt-bildet på skrivebordet mitt. Jeg så ingen iøynefallende likheter mellom dem ellers, men bak brilleglassene hadde hun de samme mørke øynene og det samme fokuserte blikket som den unge mannen på bildet.

Marlene E.S. Malstrup var kledd i en klassisk grønn kjole med tilkneppet hals og skjørt til nedenfor knærne. Hun både så og hørtes ut til å komme fra et tidligere tiår. Likevel var hun en avgjort tiltalende ung kvinne, med en historie som var mer engasjerende og utfordrende enn noe jeg hadde hørt tidligere på dette kontoret.

«Skal vi se om jeg har forstått dette riktig: Mannen som i 1963 ble dømt for drapet på din storebror, skal løslates i morgen. Dette har vekket til live krevende minner for deg. Du er blitt så sterkt i tvil om hvorvidt mannen som har sonet faktisk var han som begikk drapet, at du nå vil betale meg tusen kroner i forskudd for å ta en ny kikk på saken ti år senere», sa jeg.

«Det er i all hovedsak en riktig oppsummering. For en måneds tid siden ville jeg sagt at den er helt dekkende. Men etter de siste ukenes funderinger og ransakelser av min samvittighet og hukommelse, vil jeg faktisk gå lenger. Jeg er nesten sikker på at denne Sverre Hansen må være uskyldig og at drapet må være begått av en annen. Likevel vet jeg verken hvordan det kan ha skjedd eller hvem som da kan ha drept min bror. Det hele er for meg ganske uforståelig», svarte hun. Stemmen var fjern og monoton.

«Din bror ble altså drept inne på sitt rom i dine foreldres leilighet på Uranienborg en fredagskveld, mens dine foreldre var borte i et selskap. Den eneste utenom deg og din bror som man vet var inne i leiligheten den kvelden, var Sverre Hansen. Du hørte at han og din bror kranglet om et eller annet. Krangelen ble så høylytt at du våknet inne på ditt rom og vurderte om du skulle ringe etter foreldrene dine. Du hørte at det var bråk inne fra din brors rom, at Sverre Hansen bannet høyt i entreen, og at utgangsdøren slo hardt igjen bak ham like før klokken halv ti. Senere lå du våken en time uten å høre noen flere lyder fra entreen, som ligger like ved ditt rom. Sverre Hansen hadde fylt 18 bare få dager tidligere, men var ifølge hybelvertinnen sterkt påvirket og oppbrakt da han kom tilbake til sitt rom på Torshov rundt halv elleve. To tomme ølflasker med hans fingeravtrykk på sto igjen på din brors rom. Da Sverre Hansen ble pågrepet dagen etter benektet han først drapet, men han tilsto i et senere avhør. Jeg tar ingen betaling for å si at det virker som en ganske opplagt sak og at det er vanskelig å se for seg at noen andre skal kunne ha begått drapet», innvendte jeg.

Til toppen

Bøker i serien