Jenta på klippen (Innbundet)

Forfatter:

Elisabeth Sætvedt (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Girl on the Cliff
Oversatt av: Sætvedt, Elisabeth
ISBN/EAN: 9788202378189
Omtale Jenta på klippen

Om håp og kjærlighet

Jenta på klippen er en gripende fortelling om sorg og tap, men mest om håp og kjærlighet.

Det er lett å se henne for seg der hun står ytterst ute på klippen, med det lange røde håret flagrende i vinden. Vi holder pusten sammen med Grania: Jenta må ikke falle! Slik er Granias første møte med Aurora, barnet som skal komme til å forandre livet hennes for alltid. Og slik fanger Lucinda Riley leserne fra første stund. I sin nye roman tar hun oss med til det ville og vakre irske kystlandskapet med sine forrevne klipper og mange nyanser av grønt.


Varmt, vilt og vakkert

Grania Ryen er tilbake i hjemlandet Irland etter å ha forlatt kunstnerlivet og samboeren Matt i New York. Hun er langt nede etter å ha mistet sitt ufødte barn, men vi aner at det også er andre ting som ligger bak den hastige hjemreisen.

Det er en dag hun er ute og går tur at hun får øye på den lille jenta på klippen. Når hun kommer hjem og forteller moren om hva hun har sett, blir moren svært opprørt og ber Grania holde seg langt unna barnet.
   Det viser seg at den lille jenta, Aurora Lisle, bor alene sammen med faren sin i et gammelt herskapshus som bærer på mange hemmeligheter. Grania lytter ikke til morens advarsler, og det oppstår et helt spesielt forhold mellom Grania og Aurora. Når Grania påtar seg å passe Aurora når faren må reise bort, forstår moren at det er på tide  å avsløre familiehemmelighetene.

Tilbake til 1914
Familien Ryan og familien Lisle har en lang felles historie, og dramatiske hendelser i fortiden har ført til at det er ondt blod mellom dem. I den parallelle historien blir vi tatt med tilbake til 1914. Her møter vi Granias oldemor Mary, som er tjenstejente hos den rike Lawrence Lisle i London. En dag kommer han hjem med et spedbarn. Det eneste som følger med barnet er en liten koffert. Den vesle jenta får navnet Anna, og godseieren vil ikke si noe mer enn at moren hennes skal komme og hente henne når krigen er over. Noe som skal vise seg ikke å skje. Anna ser ut til å være født til å danse, og hun blir etter hvert en kjent ballerina.

Ingen dans på roser
For den vesle jenta blir imidlertid ikke livet noen dans på roser når Lawrence Lisle gifter seg med en kald og myndig kvinne, og etter flere dramatiske omstendigheter ender det med at Mary tar ansvaret for Anna. Siden vil skjebnen det slik at Anna gifter seg med Lawrence Lisles bror i Irland - og blir Auroras bestemor. Denne delen av fortellingen rommer også forklaringen på hvorfor Granias mor blir så engstelig når Grania knytter seg så sterkt til Aurora. En grusom historie ser ut til å være i ferd med å gjenta seg.

Sterk og spennende leseopplevelse
Lucinda Riley tar oss med på en spennende reise gjennom historien, samtidig som hun skriver om temaer som er evig aktuelle. Dette er en handlingsmettet og gripende historie med flere parallelle fortellinger fra England, Irland og New York. Det irske landskapet er med på å gjøre dette til en vakker bok, og portrettet av vesle Aurora er usedvanlig gripende lesning. Hennes stemme går som en rød tråd gjennom hele romanen, og hun er nok kanskje også den klokeste av alle romanpersonene. Til sammen blir dette en særdeles sterk og spennende leseopplevelse. Romanen har en av de fineste avslutningene jeg noen gang har lest.

Av Jorid Mathiassen

Til toppen

Andre utgaver

Jenta på klippen
Bokmål Lydbok MP3-CD 2012
Jenta på klippen
Bokmål Ebok 2012
Jenta på klippen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Jenta på klippen
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Lucinda Riley:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Jenta på klippen

Jenta på klippen er en bok du vil huske, en gripende fortelling om sorg, tap og stolthet, men mest av alt om håp, tro og kjærlighet.
Liv Gade, Familie

(...) perfekt lektyre for dorske sommerdager.
Cathrine Krøger, Dagbladet

En riktig pageturner av en lettbent sommerbok (...) for lesere som liker å rives med av sterke følelser og menneskelig drama, finnes det meste her (...)
Guri Hjeltnes, VG

Til toppen

Om forfatter Lucinda Riley

Nå erobrer hun verden

Lucinda Rileys forrige roman Orkideens hemmelighet, er i ferd med å nå ut til lesere over store deler av verden. Den er nå under oversettelse til 15 språk og ble lansert i USA tidligere i vår. Til sammen har den solgt i over en million eksemplarer.

Det siste året har Lucinda Riley vært mye på farten i forbindelse med lanseringen av de ulike oversettelsene av Orkideens hemmelighet. Hun har også rukket å besøke Norge to ganger, og er i ferd med å bli en sann norgesvenn. Helt fra hun var liten har hun hørt om Norge, et land faren besøkte mange ganger på sine forretningsreiser. "Han snakket alltid om hvor vakkert det var i Norge, og med en gang jeg kom gjennom ankomsthallen på Gardermoen følte jeg at jeg hadde kommet hjem. Jeg tilbrakte tre dager i Oslo og ble helt forelsket. Det er noe magisk ved Norge som jeg ikke klarer å beskrive," forteller Lucinda Riley.

I dag bor Lucinda Riley sammen med mann og fire barn i et 300 år gammelt herskapshus i Norfolk i England, ikke ulikt de flotte husene hun skildrer i romanene sine. Hun tilbringer også mye tid på familiens eiendom i Sør-Frankrike, gjerne vandrende rundt i hagen mens hun snakker inn i en diktafon. På grunn av en muskelsykdom kan hun ikke skrive historiene sine rett inn på en pc, det får hun hjelp til av en sekretær. Lucinda er utdannet skuespiller, og hun tror at det å si alle replikkene høyt for seg selv gjør at dialogene i romanen blir mer naturlige. At Lucindas metode fungerer godt, er alle de positive reaksjonene fra lesere i mange land et bevis på.

Lucinda Riley er født på vestkysten av Irland, og er sterkt knyttet til naturen der. Hennes nye roman Jenta på klippen, hvor store deler av handlingen er lagt til denne delen av Irland, betyr derfor noe helt spesielt for henne. "Jenta på klippen har alle de samme ingrediensene som Orkideens hemmelighet, men i tillegg håper jeg at jeg har tilført en ny dimensjon - en dybde som er ektefølt. I denne romanen gjorde karakterene krav på å bli hørt, og jeg ga dem en stemme," skriver forfatteren på sin nettside.

Lucinda Riley er i disse dager så godt som ferdig med en ny roman som kommer ut i England i august og har fått tittelen The Light Behind the Window. Også her er det flere parallelle historier i både fortid og nåtid, og deler av handlingen er lagt til Paris og Provence. Og går alt som det skal, vil den bli hovedbok i Bestselgerklubben neste vår. Du kan trygt begynne å glede deg!

Til toppen