Forvandlingen (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gray Mountain
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202507992
Kategori: Krim og spenning
Omtale Forvandlingen

Den nådeløse grådigheten

Å kjempe for sannheten er farlig når motparten er en monsterbransje som ødelegger alt den kommer over for å nå sine mål. Drap, svindel og grådighet er en del av hverdagen når Grisham avslører virksomheten til store kullkompanier i Nord-Amerika.

 

Rundt landsbyen Brady skalperes fjelltopper for å få kullet fram på en billigere måte. Arbeidere dør på grunn av manglende sikring i gruvene. Befolkningen ødelegges av giftige kjemikalier. Små samfunn går til grunne når demningene brister og dalene oversvømmes av livsfarlig slamvelling. Og i jakten på å få fram hva som virkelig skjer og stoppe korrupsjonen, bærer advokatene våpen for å overleve …

Kampen på liv og død
Vi trenger helter. I Forvandlingen tar den unge advokaten Samantha Kofer kampen opp mot dem som begår overgrep på miljø og mennesker i jakten på sort gull.

Det er september 2008, ti dager etter Lehman Brothers' kollaps. Samantha Kofer er 29 år, og en lovende advokat i verdens største advokatfirma, Scully&Pershing på Wall Street. Hun kjeder seg gjennom hundre jobbtimer i uka, deler leilighet og glamour med en kvinnelig kollega, tjener en million i året og ser frem til å tjene det dobbelte som partner i selskapet om noen år. Men med ett har hun tapt alt. Finansverdenen skjelver, Samantha får sparken. Nesten. Noen av dem som sies opp, får tilbud om å beholde helseforsikringen og kanskje jobben sin mot å si ja til å jobbe ett år veldedig, helt uten lønn. For eksempel for Fjellklinikken Fri Rettshjelp i landsbyen Brady i Virginia som hjelper folk i krise.

Rett i krigen
Samanthas nye sjef, Mattie Wyatt, har holdt klinikken i Brady gående i 26 år. Hun sender Samantha rett i krigen, og det tar ikke lang tid før Samantha for første gang i sitt liv står i en rettssal og forsvarer en gruvearbeider som har pådratt seg den livsfarlige sykdommen støvlunge. På den andre siden av rettssalen står kullselskapenes advokater som jobber for å utsette  slike saker til gruvearbeideren dør eller gir opp saken. Samantha lærer fort at det finnes advokater i dyre dresser som elsker skitne jobber, enten det nå er å forsvare dumping av kjemikalier eller diskriminering på jobben. Kan ikke saken løses i rettssalen, finnes andre metoder …  

Ulovlige midler
Samantha går fra New Yorks luksus til å kjempe for de forsvarsløse. Hun blir kjent med Matties to nevøer, brødrene Donovan og Jeff Gray, som er ofre for Big Coals grådighet. Som sine motstandere tar de i bruk ulovlige midler når de får tak i dokumenter som viser at et stort kullkompani bevisst har brukt giftige kjemikalier i sin virksomhet. Nærmeste landsby topper kreftstatistikken i USA. Samme selskap tilsnek seg familiens vakre fjell, Gray Mountain, etter bestefarens død. Nå er fjellet stygt skalpert. Brødrene har planer om å sette Big Coal til veggs, og den store skurken engasjerer advokater og FBI for å få stoppet saken.

Den visse død
Når brødrene ber Samantha om hjelp, befinner hun seg plutselig i en situasjon som kan bety den visse død hvis hun trår feil. Hun kontakter foreldrene, begge advokater. Moren høyt i det offentlige hierarkiet i Washington. Faren tidligere stjerneadvokat som har vært i fengsel for tvilsomme finansielle grep. Begge involveres i dramaet i Brady, Samantha trues på livet, og en sentral person omkommer under svært mystiske omstendigheter. Når Samantha får et lukrativt jobbtilbud fra Manhattan, er spørsmålet om hun returnerer til New Yorks glamour eller står opp for den miserable virkeligheten og medmenneskene i Brady.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Det er ikke så mange forfattere som leverer gang på gang. Grisham gjør det.
Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

Andre utgaver

Forvandlingen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Forvandlingen
Bokmål Heftet 2017
Forvandlingen
Bokmål Lydbok-CD 2017
Forvandlingen
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017

Flere bøker av John Grisham:

Anmeldelser av Forvandlingen

Overlegen underholdning.
The Washington post

... verden trenger Grishams helter.
USA Today

Til toppen

Intervju

Samfunnsengasjerte Grisham

Med over 300 millioner bøker solgt over hele verden er John Grisham blitt en global merkevare. Siden gjennombruddet i 1989 har han gitt ut minst en bok i året.

 

Som vanlig fanger Grisham tidsånden med sin nye roman Forvandlingen. Han tar opp et alvorlig, men lite brukt tema når han går løs på miljøfiendtlig virksomhet til kullkompanier i USA. Strip mining – eller halshogging av fjelltopper – er forbrytelsens kjennetegn når Big Coal får gjennomgå akkurat slik advokat- og forsikringsselskaper har fått så det holdt i noen av hans tidligere bestselgere.

Miljøkatastrofe på gang
– De beste bøkene er de som smelter thrillermomentet sammen med et aktuelt tema. Jeg er interessert i strip mining fordi en miljøkatastrofe i Appalachene er på gang akkurat nå. Det er den klassiske kampen mellom David og Goliat, de store selskapene som kjøper seg rettigheter hos politikerne og turer frem akkurat som de vil mot forsvarsløse mennesker. Og jeg kan love at siste ord fra min side i denne striden ikke er sagt, sier Grisham i et intervju.

Deep eller strip mining?
– Kull har blitt utvunnet i USA i flere hundre år uten å ødelegge fjellene. Deep mining, som det ble kalt, produserte det kullet vi hadde behov for, og ble utført av arbeidere som tjente godt og var stolte av jobben. For tretti år siden begynte kullkompanier å skalpere fjelltopper fordi det var billigere og reduserte behovet for arbeidskraft. Forvandlingen er ikke en hyllest til fornybar energi. Boken tar opp hvilke konsekvenser strip mining har, og ikke hvordan kull blir brukt som energikilde, fortsetter en svært engasjert Grisham.

Viktigst å underholde
Selv om bøkene hans er lærerike og samfunnsaktuelle, er han først og fremst opptatt av å underholde leseren. Som han selv sier, kan en forfatter gjerne være samfunnsaktuell, men det må ikke lyde som en preken. Og underholde gjør han virkelig når vi følger den unge advokaten Samantha Kofer i kampen for de forsvarsløse innbyggerne i Brady i Virginia. Det er ikke så ofte han har kvinner i hovedrollen, Pelikanrapporten er en av de få bøkene, filmatisert med Julia Roberts i hovedrollen, der vi følger en tapper kvinne i hennes kamp mot overmakten.

Flest kvinnelige lesere
– Jeg skriver minst en roman i året, og tankene mine roterer alltid rundt hvem som skal ha hovedrollen i min neste bok. Det er for eksempel enklere å skrive ut fra synsvinkelen til en hvit mann enn en mørkhudet kvinne, men det blir fort kjedelig for en mannlig forfatter å gjenta seg selv. Som mann er det utfordrende å tenke og handle som en kvinne, det er kanskje derfor jeg har så få bøker med en kvinne i hovedrollen selv om jeg er klar over at det først og fremst er kvinner som kjøper bøker, sier Grisham.

Starter med slutten
Han har etablert faste rutiner når han produserer krimromaner. Først tvinger han seg selv til å tenke ut avslutningsscenen, han må vite hvor han skal. Så begynner han å skrive. John Irving, et av hans store idealer, har sagt at han alltid skriver den siste setningen før han skriver den første, men så langt går ikke Grisham. På standardspørsmålet om hva som er viktigst – handling eller karakterer – er han soleklar. Romanene hans tar alltid utgangspunkt i et planlagt handlingsmønster. 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Han tok av seg ryggsekken og satte fra seg riflen mot en stein. «Du har sett fotografiene som henger på kontoret. Første gang vi hadde med en fotograf opp hit, ble vi knepet, og de forsøkte å anmelde forholdet. Jeg løp til dommeren og fikk et rettslig vedtak som sikret oss tilgang på svært begrenset basis. Etterpå kom dommeren og ga oss beskjed om å holde oss unna eiendommen deres.»

«Jeg har ikke sett noen bjørner. Hvorfor har du med rifle?»

«Den gir beskyttelse. Bøy deg ned og kom her.» De krøkte seg sammen og gikk på huk bort til en åpning mellom to steinblokker. Under dem lå restene av Enid Mountain som tidligere hadde strukket seg til drøyt tusen meters høyde, men som nå var redusert til en arrete forsenkning av støv og stein og maskineri i hektisk virksomhet. Aktiviteten var omfattende, strakte seg fra restene av fjelltoppen til ut over kanten av de tilliggende høydedragene. Gruvedumpere fullastet med hundrevis av tonn ferskt, uvasket kull beveget seg nedover langs utallige anleggsveier i terrenget lik ensporede maur i formasjon. En kjempemessig kabelgravemaskin med en grabb stor som leiligheten hennes holdt på med å fjerne stein, for hvert jafs tok skuffen med seg et hundre og femti kubikkmeter steinmasse og dumpet den fra seg i kontrollerte hauger. Lasteinnretninger med mindre kurver jobbet jevnt og trutt med å skuffe massen opp og føre den over i et annet lag med gruvedumpere som fraktet den dit hvor bulldoserne skyflet den ned i dalen. Lenger nede i dagbruddet gravde spesialmaskiner ut kull fra de blottlagte leiene og fylte det om bord i gruvedumperne, som krabbet langsomt og fullastet av sted under vekten av kullet. Støvskyer hang lavt over hele utgravingsområ- det.

Med dyster, lav stemme, som om han var redd for at noen skulle høre ham, sa Donovan: «Litt av et sjokk, hva?»

«Sjokk er det rette ordet,» sa hun. «Mattie viste meg tre dagbrudd da vi var på vei til Colton på onsdag, men vi var jo ikke så nær. Det er til å bli helt kvalm av.» «Ja, og man blir aldri vant til det. Det er en vedvarende voldtekt av naturen, et nytt overgrep hver eneste dag.»

Ødeleggelsene foregikk langsomt, metodisk og effektivt. Etter noen minutter sa han: «I løpet av to år har de fjernet drøyt to hundre og femti meter av fjellet. De har tømt fire eller fem leier og har omtrent like mange igjen. Når alt er over, har Enid Mountain bidratt med tre millioner tonn kull til en snittpris av seksti dollar. Det er et enkelt regnestykke.»

De satt på huk tett inntil hverandre, passet på ikke å ha kroppskontakt, og betraktet utslettelsen. En bulldoser faretruende nær avgrunnen måkte en steinhaug ut over kanten, og de største steinene tumlet nedover en mer enn tre hundre meter høy dalbunnfylling. De hoppet og spratt til de var ute av syne. Han sa: «Det var slik det skjedde. Prøv å forestille deg fjellet nesten to hundre meter høyere, slik det så ut for nitten måneder siden. Det var da en av disse bulldoserne skjøv utfor steinblokken som rullet og spratt i drøyt halvannen kilometer før den traff husvognen der Tate-guttene lå og sov.»

Til toppen