Etterlyst (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A Wanted Man
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202451455
Omtale Etterlyst

Fanget av løgnen
Fire passasjerer i en bil. Føreren har blikket klebet til veien. Sidemannen forteller løgnhistorier. I baksetet sitter en taus, vettskremt kvinne. Fjerdemann er en diger kar med brukket nese, en haiker på vei til Virginia.
Jack Reacher oppdager snart at medpassasjerene hans ikke er det de utgir seg for. Han har stukket hodet inn i et vepsebol og blitt en trussel – både for folkene i bilen, for politiet, for FBI og for CIA.

Lee Child har skapt en helt som ingen kan motstå; hverken kvinner eller menn. Han er svær og tøff, men har både muskler og hjerne – og han tåler ikke urettferdighet.  Han hjelper de gode og straffer de onde og får rettferdigheten til å seire. Som en vår tid Robin Hood. Er det ikke nettopp det mange av oss ønsker? Både i livet og i litteraturen?

En uimotståelig helt
Når du er svær og røff, som Jack Reacher, og du har en brukket nese overklistret med sølvtape, er det ikke lett å få haik. Endelig stopper en bil med tre passasjerer; to menn og en kvinne, men etter bare noen minutter skjønner Jack at alt de sier, er løgn. Så blir de stanset. Politiet har satt opp en veisperring, de leter etter en bil med to passasjerer. Men i Jacks bil er de fire. Var det en spesiell grunn til at han fikk sitte på? Er han bare en brikke i et spill han ikke aner noe om?

Jack Reacher har nylig tatt knekken på den mafialignende Duncanfamilien i golde og kalde Nebraska og er på vei videre. Som alltid er han på vei – sørover, mot en han en gang kjente. Han stikker ut tommelen og begynner å haike, men det tar over 90 minutter før en bil stopper, og i mellomtiden får Reacher god tid til i tenke:
«Av lang erfaring visste Reacher at han utseendemessig ikke var noens førstevalg som passasjer. Han virket for truende. Og akkurat der og da var han ekstra handikappet, på grunn av en nylig brukket nese. Han hadde lappet den sammen med sølvtape, og han visste at det fikk ham til å se enda mer grotesk ut.»
Likevel er det en bil som stopper.

Noe er galt
I bilen sitter det tre personer, og Jack får god tid til å observere dem mens de kjører gjennom det flate, ensformige landskapet. Snart får han en bestemt oppfatning av at noe er galt med dem alle tre. De er ikke dem de utgir seg for. Etter en stund kommer de til en veisperring, men de slipper igjennom, for politiet leter etter en bil med bare to personer i.

Intrikat spill
Samtidig er den skandiavisk-ættede FBI-agenten Julia Sorenson på jakt etter to mordere. En mann er blitt stukket ned og drept i en bunker, og like etter ble to menn observert på vei bort fra stedet i en bil – den bilen som politiet og Sorenson er på jakt etter.
Det viser seg at den drepte er en helt annen enn den alle tror. Jack Reacher blir dratt inn i et intrikat spill – som han neppe kan vinne med livet i behold.

90 millioner solgte
Etterlyst er Lee Childs 17. roman, og leserne går aldri lei. Det sies at det hvert femte sekund kjøpes en av hans bøker verden over, og det er solgt over 90 millioner bøker om Jack Reacher! Dette er thrillerlitteraturens indrefilet, og det er bare å la seg fange av vår uimotståelige helt.


Fakta om Jack Reacher:
• Trenger ingen ting, unntatt muligens en kopp kaffe.
• Er alltid på vei, reiser lett, kun med tannbørste.
• Har ikke adresse, førerkort, kredittkort.
• Mottar hverken lønn eller trygd, selv om han er berettiget til det som «pensjonert» og høyt dekorert soldat og militærpoliti.
• Har ingen som venter på ham, ingen å stå til ansvar for.

Til toppen

Andre utgaver

Etterlyst
Bokmål Ebok 2014
Etterlyst
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Lee Child:

Utdrag

Så King trakk på skuldrene og stirret ut i luften en stund, distrahert, kanskje litt misfornøyd, kanskje til og med litt sint, men så snudde han seg bort og lukket øynene igjen.
 Reacher kjørte videre og begynte å tenke på de to veisperringene de hadde passert. Åtte biler og åtte politifolk på hvert sted, med lommelykter og god tid til å undersøke hver bil. Han forestilte seg at han var en etterlyst mann med normalt utseende, som kjørte alene og som plutselig var sårbar, som kanskje forutså at det ville være veisperringer foran ham. Hva ville en sånn mann gjøre for å forberede seg?
 Han kunne skjule en eller flere av de fatale tingene som kunne avsløre ham, det ville i hvert fall han ha gjort.
 Han kunne forandre det normale utseendet sitt med sminke eller kitt eller parykk eller falske piercinger eller falske tatoveringer eller falske arr.
 Men det var ingen enkel sak hvis man verken hadde kunnskap eller øvelse, og det var heller ikke lett å få til på kort varsel.
 Derfor måtte han gjøre noe med det andre som kunne avsløre ham. Han måtte sørge for at han ikke lenger kjørte alene i bilen. Og det var en enkel sak, selv uten kunnskap eller øvelse. Det var lett å få til på kort varsel.
 Han kunne plukke opp en haiker.

Til utheving midt i tekst: 
Teknisk sett var det en utfordring å overmanne en fyr som satt i forsetet mens man kjørte i hundre og tretti kilometer i timen.

Til toppen

Om forfatter Lee Child

Lee Child (f. 1954) er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere. Han har toppet bestselgerlistene til New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly, Washington Post, Los Angeles Times og Sunday Times. Bøkene hans blir gitt ut i over 90 land, og alle er blitt bestselgere.
Lee Child har skrevet sytten romaner om Jack Reacher, og romanen Ett skudd ble i 1913 spillefilm, med Tom Cruise som Reacher.
Han ble født i England, og skrev i mange år for fjernsyn. Han bor nå på Manhattan, men har også et hus i Sør-Frankrike. Han er gift og har en voksen datter.

Til toppen