Den åttende mann (Innbundet)

Serie: Jack Reacher 20

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Kun korn og jernbane. Ingenting annet, sier Jack Reacher, og går av toget fordi han liker navnet på stasjonen. Det viser seg at han tar feil.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Make Me
Oversatt av: Hanssen, Kurt
Serie: Jack Reacher
Serienummer: 20
ISBN/EAN: 9788202505493
Kategori: Thriller
Omtale Den åttende mann

Helvete på landet

– Kun korn og jernbane. Ingenting annet, sier Jack Reacher, og går av toget fordi han liker navnet på stasjonen. Det viser seg at han tar feil.

Når Reacher går av toget, er det ikke et typisk kollektivknutepunkt det er snakk om. Fem kornsiloer og hveteåkre så langt øyet kan se. Det er alt. Stedet bærer det gåtefulle navnet Mother’s Rest. Reacher har som vanlig tannbørsten på baklomma. Et greit sted for et kort stopp. Den eneste andre besøkende er Michelle Chang, en kvinnelig detektiv med fortid i FBI. Keever, partneren hennes, var her før han forsvant fra jordens overflate. Du vet hvor Keever er. Men ikke Chang.

Ingen hvile i Mother’s rest
For allerede på første side, før Chang og Reacher ankommer Mother’s Rest, er du med på en uvanlig begravelse midt ute i 40 000 mål med ingenting. Keever visste sannsynligvis litt for mye, og begraves med gravemaskin i en dampende grisebinge, der snøftende råner på opptil hundre kilo går rundt og graver farlig dypt i møkka.

Et ubesvart mysterium
Hva var Keever på sporet av, og hvorfor får verken Chang eller Reacher kontakt med de gjenværende i Mother’s Rest? Hvorfor går mobilene deres varme når Chang og Reacher tar inn på stedets eneste motell? Hva er det som absolutt må rapporteres hele tiden? Og til hvem? Hva i pokker er det egentlig med dette gudsforlatte middle-of-nowhere-stedet?

Adrenalin i kornhelvete
Det viser seg at Mother’s Rest ikke er så fredfullt som stedet ser ut til ved første øyekast. Stalkingen av Chang og Reacher har kriminelle forgreininger verre enn hva innledningen antyder. Reachers nese for trøbbel og hans sans for rettferdighet gjør at mannen velger å bli i kornhelvetet for å finne ut av den suspekte virksomheten. Det bringer ham og Chang ut på en reise uten sidestykke. På med beltet, dere. Et adrenalinkick av de sjeldne er i full gang.  

Kamp for rettferdighet
Midt i all denne actionen setter vår reddende helt ting på plass, han er en sann helt med glimt i øyet, vår tids Robin Hood. En smart fyr uten adresse som ikke trenger noen ting, bare en kaffe. Ingen venter på ham, ingen forpliktelser. Reacher-thrillerne om kampen for rettferdighet på den minste lille flekk fyker til topps på boklistene i 95 land. Reacher er mytisk og original, et overmenneske og en mann av ære, og det er umulig å la være å heie på ham.

Blir preget
Når du har skrevet tjue romaner om en legende som overlever de mest umulige bakhold, kan det fort bli noe statisk, men Lee Child går ikke i den fella. Det skjer noe med Reacher i denne boken, kanskje fordi det onde er så hinsides ekstremt at det er umulig å komme uskadd fra det. Han blir preget. Uansett: Når Reacher til slutt har latt et titalls personer få hvile, og gjort alt han kan for at Mother’s Rest fortjener navnet sitt, har ikke vår skakkjørte verden nødvendigvis blitt et bedre sted, men du har hatt en sjelden leseropplevelse. 

Til toppen

Ingen Reacher-fans vil bli skuffet.
Aslak Nore og Asbjørn Slettemark i OP-5.no

Andre utgaver

Den åttende mann
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Den åttende mann
Bokmål Ebok 2017
Den åttende mann
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Lee Child:

Anmeldelser Den åttende mann

«Reacher er mytisk ... En av dette århundrets mest originale, eggende pop-fiction-helter.»
—The Washington Post

«Fantastisk tempo, drama, språk – og så Jack Reacher, selvfølgelig.»
— James Patterson

Til toppen

Utdrag

De startet ved midnatt, da mente de det måtte være trygt. De sto midt ute i førti tusen mål med ingenting, og den eneste menneskeskapte strukturen på deres side av enhver horisont var jernbanesporet i øst. Men midnatt var fem timer etter kveldstoget og sju timer før morgentoget, derfor var det ingen nysgjerrige øyne. Gravemaskinen hadde fire lyskastere på en stang over førerhuset, akkurat som pyntelyktene på ungdommenes pickuper, og til sammen laget de fire lysstrålene en stor runding med skarpt halogenlys. Derfor var det heller ikke noe problem med sikten. De gravde hullet i grisebingen, som var permanent oppgravd uansett. Hver råne veide nitti kilo, og hver råne hadde fire bein. Jorda var alltid sparket opp. Ingenting å se fra luften, ikke engang med termalkamera. Bildet ville bli hvitt umiddelbart, på grunn av de dampende dyrene og de like dampende haugene med grisemøkk.

Trygt nok.

Griser liker å grave, så de måtte forsikre seg om at hullet var dypt nok. Det var heller ikke noe problem. Armen på gravemaskinen var lang, og den tygget seg rytmisk nedover med jevne, to meter lange biter. De hydrauliske leddene skinte i det elektriske lyset, motoren anstrengte seg, brølte og ble stille, førerhuset steg og sank hver gang skuffen ble svingt til siden og tømt. Da hullet var ferdig, rygget de maskinen unna, snudde den og brukte frontskuffen til å skyve Keever ned i graven, skrape ham ned, rulle ham over, dekke kroppen med jord, helt til den endelig falt over kanten og dumpet ned i de elektriske skyggene.

Bare én ting gikk galt, og det skjedde akkurat da.

Kveldstoget passerte, fem timer forsinket. Neste morgen hørte de på en AM-stasjon at et lokomotiv med motorstans hadde forårsaket en stopp femten mil lenger sør. Men det visste de ikke da. Det eneste de hørte, var den sørgmodige fløyten ved den fjerne overgangen, og da kunne de ikke gjøre annet enn å snu seg og stirre på de lange, opplyste vognene som skranglet forbi et stykke unna, den ene etter den andre, som et drømmesyn, tilsynelatende evigvarende. Men til slutt var toget borte. Skinnene sang en stund etterpå, og så ble baklysene slukt av midnattsmørket, og de vendte tilbake til oppgaven sin.

Til toppen

Om forfatter Lee Child

Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere. Han har toppet bestselgerlistene i prestisjetunge publikasjoner som New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly, Washington Post, Los Angeles Times og Sunday Times. Bøkene hans utkommer i over 90 land, og hvert femte sekund kjøpes det en Lee Child-bok et eller annet sted i verden.

Lee Child har skrevet sytten romaner om Jack Reacher, deriblant New York Times-bestselgerne Livvakten, Fienden, Ett skudd, Hardt mot hardt, og New York Times nr. 1-bestselgerne Reachers hevn og Ingenting å tape. Hans debutroman, Syndebukk, vant både The Anthony Award og The Barry Award for Best First Mystery, og Fienden vant the Barry and Nero awards for Best Novel. Romanen Ett skudd ble i 2013 spillefilm med Tom Cruise i rollen som Reacher. Vend aldri tilbake har premiere høsten 2016.

Lee Child ble født i England, og skrev i mange år for fjernsyn. Han bor nå på Manhattan, men har også et hus i Sør-Frankrike. Han er gift og har en voksen datter.

Utgitt på norsk: Personlig (2016), Vend aldri tilbake (2015), Etterlyst (2014), En hemmelig affære (2014), Verdt å dø for (2013), 61 timer (2012), Det øyet ikke ser (2012), Ingenting å tape (2011), Reachers hevn (2011), Hardt mot hardt (2009), Ett skudd (2008), Fienden (2010), Livvakten (2007), Uten svik (2013), Haikeren (2006), Gjesten (2003), Slakteren (2002), Fellen (2002), Syndebukk (2001)

Til toppen

Bøker i serien