Inspirasjon i nabolaget
Forfatter C.J. Tudor inspireres av ting overalt og hele tiden. Det kan være en sang, en setning, noe hun ser langs veien, eller steder hun besøker. Men du kan ikke lete etter inspirasjonen, forteller hun. Den må komme til deg. Akkurat slik den gjorde til henne for fire år siden.
– Da flyttet familien min og jeg fra Nord-England til en liten landsby i sør. Og på vei for å se vårt nye hjem, passerte vi et lite kapell. Det var noe med det kapellet som slo meg som merkelig og skummelt, og det fikk meg til å researche områdets historie.
Hun fant blant annet ut at hennes eget nabolag på 1500-tallet huset den største enkeltstående bålbrenningen av mennesker som noen gang har funnet sted i landet, og at de lokale fremdeles minnes disse Sussex-martyrene med årlige fakkeltog og enorme bål. Dette ble utgangspunktet for thrilleren Brennende jenter.
I boken bruker Tudor også mye av det hun mener gjør landsbyer til perfekte baktepper for spenning og uhygge.
– Små landsbyer er vakre, men også ganske merkelige. Ofte er mange av innbyggerne fra familier som har bodd der i flere generasjoner; familiene har bare aldri reist derfra. Og kanskje nettopp derfor, kan slike landsbyer oppleves ganske lukkede, med sin egen historie, og sine egne rare tradisjoner. Slikt gir masse godt materiale for en bok!
Ga nesten opp
Frem til debuten i 2018, jobbet Tudor som alt fra TV-vert til hundepasser. Hun tok det som kunne betale regningene. Men uansett hvilken jobb hun hadde, brukte hun hvert ledige minutt til å skrive, forteller hun.
– Jeg elsket det bare, og kunne ikke la være. Hvis jeg fikk en ide, måtte jeg skrive den ned. Jeg solgte faktisk etter hvert noen noveller til ukeblader, og jeg vant et par skrivekonkurranser. Det ga meg selvtillit til å fortsette. Men jeg kom likevel til et punkt hvor jeg tenkte at det nok ikke kom til «å skje» for meg. Heldigvis, da jeg var der, var Krittmannen det neste jeg skrev.
En god blanding
Og Krittmannen ble ikke bare antatt, den ble en internasjonal bestselger, og starten på C.J. Tudors forfatterkarriere, der Brennende jenter er den fjerde utgivelsen i rekken.
At det ble nettopp krimsjangeren hun fikk suksess med, overrasket neppe de som kjenner henne. For hun har alltid elsket mørke historier, både krim og skrekk, aller helst en kombinasjon. Det er en blanding hun også bruker i sitt eget forfatterskap.
– Skrekkelementet handler for meg om å skape en stemning, mens krimdelen handler mer om selve handlingen. Mysteriet må alltid ha en realistisk slutt, uansett hva som ellers foregår i boken, mener Tudor, og legger til at en forfatter aldri kan lure leseren.
Forfatteren, som vokste opp i Nottingham, er også glad i å tøye grenser når hun skaper karakterer. Hun forteller at karakterer som trosser forventningene, er hennes favoritt, og det er noe av grunnen til at hun i Brennende jenter har med den mildt sagt utradisjonelle presten Jack.
– Jeg er ikke religiøs selv, så å gjøre den delen av Jack realistisk, samtidig som jeg ville det skulle være en karakter man kunne kjenne seg igjen i, det var ganske gøy.
Kings største fan
Gøy var det også da hennes store idol kommenterte en av hennes bøker. Og det dreier seg ikke om hvem som helst. Tudor har nemlig alltid sett opp til Stephen King. Hun går så langt som å kalle seg hans største fan.
– Han har vært en konstant kilde til glede, skrekk og inspirasjon gjennom hele mitt liv.
Så stor fan er hun, at hun alltid legger inn en King-referanse i sine egne bøker. Men at hovedpersonen selv skulle få med seg bøkene hennes, hadde hun nok ikke våget å drømme om. Men det skjedde allerede med debuten.
– Å ja! Da Krittmannen kom ut, leste han den og la ut en tweet der han skrev: hvis du liker mine bøker, kommer du til å like denne.
Som en livslang fan, var det selvsagt en drøm som gikk i oppfyllelse.
Tudor innrømmer at hun fremdeles, fire år senere, blir et stort smil når hun tenker på akkurat det.
På vei til skjermen
En annen drøm mange forfattere har om dagen, er muligheten til å få bøkene sine
filmatisert. Også det ser ut til å bli virkelighet for C.J. Tudor. Og når Brennende jenter skal bli tv-serie, er også en suksessfull skandinav involvert, bekrefter forfatteren. Hans Rosenfeldt, som også har skapt serier som Broen og Marcella, har skrevet manus, og innspillingen er ventet å starte allerede i mai/juni.
I mellomtiden håper forfatteren boken faller i smak hos de norske leserne.
– Jeg må få takke mine norske lesere for støtten. Det betyr virkelig masse. Jeg håper dere liker Brennende jenter, og at jeg snart kan komme tilbake til Norge og møte dere igjen.
Av Sarah Natasha Melbye
Til toppen