Brennende jenter (Innbundet)

Forfatter:

Guro Dimmen (Oversetter)

En ny start i en søvnig, liten landsby er akkurat det pastor Jack Brooks og tenåringsdatteren Flo trenger. Men den tilsynelatende rolige landsbyen har en brutal og voldelig historie, og snart innhenter fortidens hendelser sine nye innbyggere.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The burning girls
Oversatt av: Dimmen, Guro
ISBN/EAN: 9788202714789
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Brennende jenter

Det hjemsøkte kapellet

En ny start i en søvnig, liten landsby er akkurat det pastor Jack Brooks og tenåringsdatteren Flo trenger. Men den tilsynelatende rolige landsbyen har en brutal og voldelig historie, og snart innhenter fortidens hendelser sine nye innbyggere.

Jack Brooks er en prest litt utenom det vanlige;en prest som, når situasjonen krever det, like gjerne sverger til banning som til bønn, og gladelig tar seg et glass eller tre med god rødvin. En prest som spiller rockebandet My Chemical Romance på full guffe i bilen, og har en hul skinninnbundet bibel som gjemmested for sin lille pung med tobakk, sigarettpapir og lighter.

 

Jentene som forsvant

Men smugrøykingen er ikke den eneste hemmeligheten den ukonvensjonelle presten bærer på.
Noe helt forferdelig skjedde i Jacks forrige kirke, og etter at pressen kastet seg over saken, truet det både karrieren og forholdet til menigheten.

Derfor er tilbudet om jobb som vikarprest i ny by ikke bare spennende, men også svært beleilig for Jack.
For den femten år gamle datteren Flo er ikke flyttingen like kjærkommen. Hun må forlate skole, venner og en lykkelig ungdomstid, alt hun kjenner og trives med, til fordel for et nytt, ukjent sted.

Mørk historie
Stedet er Chapel Croft, en liten by på den engelske landsbygda, med både en spesiell historie og flere mørke tradisjoner som følge av den dystre fortiden.
For fem hundre år siden var byen åsted for groteske scener da protestantiske martyrer ble forrådt og brent.  Nå hedrer lokalsamfunnet martyrene hvert år, ved å lage små pinnedukker de kaller for “brennende jenter”. På årsdagen for utrenskingen brennes pinnedukkene på bålet.

Viser seg
Men den mørke historien til Jack og Flos nye hjemsted stopper ikke der. For tretti år siden forsvant de to lokale tenåringsjentene Merry og Joy sporløst fra byen. Politiet antok at jentene hadde rømt hjemmefra, men den dag i dag vet ingen sikkert hva som skjedde. Å prate om dem er lite populært. Kanskje er det fordi jentene som forsvant minner innbyggerne om deler av stedets mørke fortid. Blant martyrene som ble brent for fem hundre år siden, befant det seg nemlig også to unge jenter; Abigail og Maggie. Historien om dem er klar: jentene hjemsøker kapellet i Chapel Croft, og viser seg for dem som er i vanskeligheter. Ser du de brennende jentene kommer noe fryktelig til å ramme deg.

Uønsket
Jack og Flo forstår raskt at de har havnet et sted som rommer flere hemmeligheter og konflikter enn det som er synlig på overflaten. Og jo mer kjent de blir med folk, jo tydeligere blir det at ikke alle er like fornøyde med å ha nyinnflyttede i byen.
Og når Jack får vite at den forrige presten bare uker tidligere tok sitt eget liv, ved å henge seg i kapellet, haster det å finne ut hva og hvem de kan stole på.
For om de brennende jentene viser seg, er det kanskje for sent.

Utfordrer
Etter en variert karriere innen blant annet radio og tv, forfatterdebuterte C.J. Tudor i 2018. Hennes første thriller Krittmannen er solgt til over 40 land, og blir snart tv-serie.
Brennende jenter er hennes fjerde bok, og er nok en sjangeroverskridende, urovekkende thriller fra den britiske forfatteren. Her ligger uhyggen i bakgrunnen gjennom hele historien, samtidig som Tudor serverer mer enn én overraskelse underveis.  

Med Brennende jenter får du utfordret både egne antagelser og egen nattesøvn.

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

Til toppen

«En godt turnert stiløvelse og en nervepirrende saga i grenselandet mellom krim og skrekk. Jeg skulle gjerne ha beroliget leseren med at det går bra til slutt.»
Ola Hegdal, NRK

Andre utgaver

Brennende jenter
Bokmål Ebok 2022
Brennende jenter
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Brennende jenter
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av C.J. Tudor:

Intervju

Inspirasjon i nabolaget


Forfatter C.J. Tudor inspireres av ting overalt og hele tiden. Det kan være en sang, en setning, noe hun ser langs veien, eller steder hun besøker. Men du kan ikke lete etter inspirasjonen, forteller hun. Den må komme til deg. Akkurat slik den gjorde til henne for fire år siden.

– Da flyttet familien min og jeg fra Nord-England til en liten landsby i sør. Og på vei for å se vårt nye hjem, passerte vi et lite kapell. Det var noe med det kapellet som slo meg som merkelig og skummelt, og det fikk meg til å researche områdets historie.

Hun fant blant annet ut at hennes eget nabolag på 1500-tallet huset den største enkeltstående bålbrenningen av mennesker som noen gang har funnet sted i landet, og at de lokale fremdeles minnes disse Sussex-martyrene med årlige fakkeltog og enorme bål. Dette ble utgangspunktet for thrilleren Brennende jenter.

I boken bruker Tudor også mye av det hun mener gjør landsbyer til perfekte baktepper for spenning og uhygge.

– Små landsbyer er vakre, men også ganske merkelige. Ofte er mange av innbyggerne fra familier som har bodd der i flere generasjoner; familiene har bare aldri reist derfra. Og kanskje nettopp derfor, kan slike landsbyer oppleves ganske lukkede, med sin egen historie, og sine egne rare tradisjoner.  Slikt gir masse godt materiale for en bok!

Ga nesten opp

Frem til debuten i 2018, jobbet Tudor som alt fra TV-vert til hundepasser. Hun tok det som kunne betale regningene. Men uansett hvilken jobb hun hadde, brukte hun hvert ledige minutt til å skrive, forteller hun.

– Jeg elsket det bare, og kunne ikke la være. Hvis jeg fikk en ide, måtte jeg skrive den ned. Jeg solgte faktisk etter hvert noen noveller til ukeblader, og jeg vant et par skrivekonkurranser. Det ga meg selvtillit til å fortsette. Men jeg kom likevel til et punkt hvor jeg tenkte at det nok ikke kom til «å skje» for meg. Heldigvis, da jeg var der, var Krittmannen det neste jeg skrev.

En god blanding

Og Krittmannen ble ikke bare antatt, den ble en internasjonal bestselger, og starten på C.J. Tudors forfatterkarriere, der Brennende jenter er den fjerde utgivelsen i rekken.

At det ble nettopp krimsjangeren hun fikk suksess med, overrasket neppe de som kjenner henne. For hun har alltid elsket mørke historier, både krim og skrekk, aller helst en kombinasjon. Det er en blanding hun også bruker i sitt eget forfatterskap.

– Skrekkelementet handler for meg om å skape en stemning, mens krimdelen handler mer om selve handlingen. Mysteriet må alltid ha en realistisk slutt, uansett hva som ellers foregår i boken, mener Tudor, og legger til at en forfatter aldri kan lure leseren.

Forfatteren, som vokste opp i Nottingham, er også glad i å tøye grenser når hun skaper karakterer. Hun forteller at karakterer som trosser forventningene, er hennes favoritt, og det er noe av grunnen til at hun i Brennende jenter har med den mildt sagt utradisjonelle presten Jack.

– Jeg er ikke religiøs selv, så å gjøre den delen av Jack realistisk, samtidig som jeg ville det skulle være en karakter man kunne kjenne seg igjen i, det var ganske gøy.

Kings største fan

Gøy var det også da hennes store idol kommenterte en av hennes bøker. Og det dreier seg ikke om hvem som helst. Tudor har nemlig alltid sett opp til Stephen King. Hun går så langt som å kalle seg hans største fan.

– Han har vært en konstant kilde til glede, skrekk og inspirasjon gjennom hele mitt liv.

Så stor fan er hun, at hun alltid legger inn en King-referanse i sine egne bøker. Men at hovedpersonen selv skulle få med seg bøkene hennes, hadde hun nok ikke våget å drømme om. Men det skjedde allerede med debuten.

– Å ja! Da Krittmannen kom ut, leste han den og la ut en tweet der han skrev: hvis du liker mine bøker, kommer du til å like denne.

Som en livslang fan, var det selvsagt en drøm som gikk i oppfyllelse.

Tudor innrømmer at hun fremdeles, fire år senere, blir et stort smil når hun tenker på akkurat det.

På vei til skjermen

En annen drøm mange forfattere har om dagen, er muligheten til å få bøkene sine

filmatisert. Også det ser ut til å bli virkelighet for C.J. Tudor. Og når Brennende jenter skal bli tv-serie, er også en suksessfull skandinav involvert, bekrefter forfatteren. Hans Rosenfeldt, som også har skapt serier som Broen og Marcella, har skrevet manus, og innspillingen er ventet å starte allerede i mai/juni.

I mellomtiden håper forfatteren boken faller i smak hos de norske leserne.

 – Jeg må få takke mine norske lesere for støtten. Det betyr virkelig masse. Jeg håper dere liker Brennende jenter, og at jeg snart kan komme tilbake til Norge og møte dere igjen.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Utdrag

Jenta kan ikke være mer enn ti år. Hun har på seg en kjole som kanskje en gang har vært hvit, hun er barbeint … og dekket av blod.

Blodet har gjort det blonde håret hennes skittenrødt, ansiktet har karmosinrøde striper og kjolen rødbrune flekker. Idet hun stavrer seg oppover stien mot oss, etterlater føttene hennes små, blodige fotavtrykk.

Jeg stirrer på henne og prøver panisk å skjønne hva som kan ha skjedd. Er hun blitt påkjørt? Jeg ser ingen biler. Og det er så mye blod. Hvordan klarer hun å holde seg på beina?

 Jeg nærmer meg henne forsiktig og huker meg ned.

«Hei, vennen min. Har du skadet deg?»

Hun løfter blikket og ser på meg. Oppsiktsvekkende blå øyne, skinnende av sjokk. Hun rister på hodet. Ikke skadet. Så hvor kommer alt blodet fra?

«Ok. Kan du fortelle meg hva som har skjedd?»

«Han har drept henne.»

Selv om dagen er glødende varm, kjenner jeg et iskaldt grøss forplante seg nedover ryggraden.

«Hvem da?»
«Pippa.»
«Flo», sier jeg dempet. «Ring politiet.»
Hun drar frem telefonen og stirrer vantro på den. «Ingen dekning.»
Pokker. Hele situasjonen gir meg et så kraftig déjà vu at jeg føler meg uvel. Blod. En liten jente. Ikke nå igjen.

Til toppen