Vreden (Innbundet)

Forfatter:

Heidi Sævareid (Oversetter)

En ny psykologisk thriller fra Alex Michaelides!

Den tidligere Hollywood-filmstjernen Lana Farrar inviterer vennene sine til å bli med henne på Aura, den idylliske greske øya som hun fikk i gave av sin avdøde første ektemann.

De skal nyte påskehelgen sammen med denne selvvalgte familien, men det Lana Farrar ikke vet er at en av de syv ikke vil forlate øya i live.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Fury
Oversatt av: Sævareid, Heidi
ISBN/EAN: 9788202822859
Omtale Vreden

Vrede og kraft fra stjerneforfatter

Det var til sammen sju av oss, fanget på øya. En av oss var en morder.

Mitt navn er Elliot Chase, og jeg skal fortelle deg en historie ulik noen du noen gang har hørt. Hver påske inviterer Lana Farrar - mine kjæreste venn, eks-filmstjerne og en av de mest berømte kvinnene i verden - noen nære venner til sin private gresk øy for å slippe unna det kjedelige engelske været. Jeg forteller deg dette fordi du kanskje tror du kjenner den sanne historien. Du leste sikkert om det på den tiden – det vakte skikkelig oppsikt i tabloidene, hvis du husker det. Den hadde alle nødvendige ingredienser til en pressesensasjon: en kjendis; en privat øy skjermet av vinden ... og et drap.

«Enestående psykologisk thriller inspirert av Agatha Christie og Sunset Boulevard. En karakterdrevet, atmosfærisk nytelse.» – Publisher's Weekly

En ny psykologisk thriller fra Alex Michaelides! (Bombe)

 s 4+5

Mareritt på en gresk øy

Den tidligere Hollywood-filmstjernen Lana Farrar inviterer vennene sine til å bli med henne på Aura, den idylliske greske øya som hun fikk i gave av sin avdøde første ektemann.

De skal nyte påskehelgen sammen med denne selvvalgte familien, men det Lana Farrar ikke vet er at en av de syv ikke vil forlate øya i live.

 

Skjebnesvangert
Hvem ble myrdet og hvorfor? En av Lanas gjester, Elliot, er dramatiker av yrke. Han forsøker å gi oss svar på drapet gjennom å fortelle om hendelsene som fant sted i løpet av den skjebnesvangre helgen. Gjennom Elliots stemme får vi vite mer om Lana og de andre på øya. Kate, teaterskuespiller og venn av både Lana og Elliot; Leo, Lanas syttenårige sønn som ønsker å forfølge en skuespillerkarriere til tross for morens misnøye; Lanas andre ektemann Jason, som ikke virker særlig begeistret for de andre gjestene; Lanas hushjelp og fortrolige Agathi, og ikke minst øyas vokter, Nikos, som begge som har vært i Lanas tjeneste i lang tid.

Upålitelige
I vennskapene og samholdet ligger det mye uforløst spenning, mange uoppgjorte følelser, løgner og bitterhet. Etter hvert blir det tydeligere og tydeligere at det ikke mangler på motivasjon for vennene å vende seg mot hverandre. Og Elliot selv forsøker å være den "pålitelige" fortelleren av hva som hendte. Men som han selv sier: "Vi er alle upålitelige fortellere av våre egne liv."

En morder i gjengen
Øya er oppkalt etter den greske gudinnen for bris og morgenluft, og det ryktes at øya er hjemsøkt. Den greske lokalbefolkningen tør ikke sette sin fot på øya, de tror det vil bringe ulykke. Og mens vindenes voldsomhet i regionen – «Vreden» - er over dem – blir det umulig å reise over Egeerhavet som så ofte på den tiden av året. Så nå er vennene fanget på øya med en morder blant dem.  

Enestående
Alex Michaelides evner å skape svært interessante og fengslende karakterer som driver historien framover i en forførende labyrint av vendinger og overraskelser. Vreden er en enestående psykologisk thriller inspirert av Agatha Christie og Hollywoods Sunset Boulevard. En karakterdrevet, atmosfærisk nytelse. Michaelides vever sømløst sammen fortid og nåtid i en usedvanlig fengslende krimroman som holder det samme nivået som stjernedebuten hans Den tause pasienten.

Av redaksjonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Vreden
Bokmål Ebok 2024

Flere bøker av Alex Michaelides:

Utdrag

Jeg snakker om vind. Vinden som virvler rundt de greske øyene. Vill, uforutsigbar gresk vind. Vind som gjør en gal.

Vinden var voldsom den natten – natten da mordet skjedde. Den var rasende og rovlysten – den røsket i trærne, flerret seg frem langs stiene, suste og jamret, snappet til seg all annen lyd og stakk av med den.

Leo var ute da han hørte skuddene. Han sto på alle fire bak huset og kastet opp i kjøkkenhagen. Han var ikke full, bare stein. (Mea culpa, er jeg redd. Han hadde aldri røykt gress før, og jeg skulle nok ikke ha gitt ham noe.) Etter en innledende halvekstatisk opplevelse – som etter sigende involverte overnaturlige syn – ble han kvalm og begynte å kaste opp.

Akkurat da suste vinden mot ham og tok med seg lyden: bang, bang, bang. Tre skudd i rask rekkefølge.

Leo halte seg på beina. Så stødig som han kunne i den sterke vinden, kjempet han seg i retning av skuddene – vekk fra huset, langs stien, gjennom olivenlunden, mot ruinen.

Og der, i lysningen, utstrakt på bakken … lå en livløs kropp. Kroppen lå i en stadig voksende blodpøl, omgitt av en halvsirkel av forfalne marmorsøyler som delvis kastet skygge over den. Leo nærmet seg varsomt og kikket på ansiktet. Så snublet han bakover, ansiktet forvridd av forferdelse i – og åpnet munnen for å skrike.

I samme øyeblikk ankom jeg og de andre – og rakk å høre begynnelsen på Leos brøl, før vinden grep lyden fra leppene hans og stakk av med den, for så å forsvinne i mørket.

Alle sammen sto stille et øyeblikk, uten å si noe. Det var et sjokkerende øyeblikk – grusomt som klimakset i en gresk tragedie.

Men tragedien tok ikke slutt der.
Den hadde bare så vidt kommet i gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen