Utrygg havn (Innbundet)

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 560
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Broken harbour
Oversatt av: Kolstad, Henning
ISBN/EAN: 9788202340834
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Utrygg havn

Ondskap i drømmehjemmet

Hardt skadet med stygge knivstikk kjemper moren Jennifer for livet. Men har hun en framtid å kjempe for? Sønnen og datteren hennes ble funnet kvalt i sine egne senger og mannen hennes er død etter omfattende skader. Det verste som kan skje har skjedd. Familien på fire er overfalt og myrdet i sitt eget vakre hjem. Drømmehjemmet er forvandlet til et åsted av verste sort og etterforsker Kennedy blir satt på saken sammen med nyutdannede Richie.

Når marerittet er virkelig

Erfarne Kennedy lar seg ikke vippe av pinnen verken av døde barn eller av den tomme og forlatte stemningen i området. Ved første øyekast virker saken opplagt. Familiefaren ble rammet og nedbrutt av de økonomiske nedgangstidene – og uten jobb eller inntekt var han i ferd med å miste alt: huset, framtiden, kona, livet og forstanden. De aller fleste familiedrap er begått av noen i nær relasjon, og høyst sannsynlig er det tilfelle her også. Han drepte barna sine og forsøkte å drepe sin kone før han tok sitt eget liv.Drømmehjemmet som ble det verst tenkelige marerittet, ligger i området Broken Harbour i utkanten av Dublin. Da økonomipilen pekte oppover og framtidstroen var høy, satset utbyggerne på billige luksusleiligheter med havutsikt. Men så kom den økonomiske krisen og byggeprosjektet ble forlatt. Drømmeboligens hurtigløsninger oser av billige materialer som slår i vinden, og halvferdige hus ligger som tomme skall og gir skralle ekko av bedre tider.

Ingen enkle svar
Det viser seg at det ikke er enkle svar på drapsgåten. Tana French er en mester i å skape uhygge, tvil og psykologisk spenning i bøkene sine. Skritt for skritt tar hun oss videre i etterforskningen og detaljene blir mer og mer uforenlige med et enkelt svar. French bygger alternative løsninger, hun dveler ved tvilen, ved menneskets evne til å se det det vil se – ved å forsøke å beholde en vellykket fasade når livet ellers bare rakner. For det er mye som ikke stemmer. I det vakre omsorgsfullt møblerte hjemmet er veggene fulle av hull og små overvåkingskameraer. På nettet har familiefaren søkt hjelp for å bli kvitt skadedyr – noe bor og kravler i veggene, legger dyreskjelett på loftet og skremmer minstemann på fire. Dyret er umulig å fange, alltid ute av syne.

Snikende ubehag
Den sniker seg innpå deg, den ubehagelige følelsen av at noe ikke stemmer. Hva var det egentlig som foregikk innenfor drømmehjemmets fire vegger? Var det virkelig et dyr i veggene som drev faren til vanvidd? Hva gjør det med en familie at noen mister livsgrunnlaget sitt? Var det noen som ønsket livet av kjernefamilien på fire? Tana French tar deg med på flere ulike scenarier, samtidig som hun stadig pirker i det økende ubehaget: Hun pirker i ensomheten, i menneskets skjørhet, i hva det er som skal til for å vippe noen av pinnen og gjøre det mest grufulle av alt: drepe barn.

Kompleks og ustabil
French er høyt elsket av sin trofaste leserskare. Hun har en usedvanlig evne til å skape komplekse og interessante personer i bøkene sine. I Utrygg havn er det ikke bare selve drapsgåten som gir spenningsdrivet, men også etterforskerens personlige liv. Saken han jobber med tar ham selv tilbake i fortidens grums, og søsterens ustabile galskap preger ham mer enn han selv legger merke til i etterforskningen. At menneskets psyke er ustabil, ligger som en dirrende undertone hele veien gjennom og skaper en krim du vil tenke lenge på etter siste side.

 

Hennes beste krim!
- Daily Mail

"Uhyggelig bra krim - La en ting være klinkende klart: Med «Utrygg havn» har Tana French nok en gang begått en dundrende god kriminalroman.
- Ingvar Ambjørnsen, VG

Til toppen

Uhyggelig bra krim
Ingvar Ambjørnsen, VG

Andre utgaver

Utrygg havn
Bokmål Ebok 2013
Utrygg havn
Bokmål Heftet 2014
Utrygg havn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Tana French:

Utdrag

Richie trakk på skuldrene. "Jeg jobbet lenge i trafikkpolitiet, før jeg begynte i motorvognavdelingen. Jeg så en del gufne greier. Ulykker."
Alle nybegynnere tror det der. Jeg trodde det sikkert også i min tid. "Nei, gutten min. Det gjorde du ikke. Det viser meg bare hvor uskyldig du er. Det er ikke noe festlig å se en unge med skallen kløvd fordi et naut har kjørt for fort i en sving, men det er ingenting i forhold til å se en unge med skallen kløvd fordi en kødd med vilje har dengt ham mot en vegg til han sluttet å puste. Hittil har du bare sett hva uflaks kan gjøre med folk. Nå skal du få din første gode titt på hva folk kan gjøre med hverandre. Tro meg, det blir ikke det samme."
"Er det et barn vi skal til?" spurte Richie.
"Det er en familie. Far, mor og to barn. Kona vil muligens klare seg. De andre er ferdige."
Hendene hans ble liggende stille i fanget. Det var første gang jeg hadde sett ham fullstendig urørlig. "Å, herregud. Hvor gamle er barna?"
"Det vet vi ikke ennå."
"Hva har skjedd med dem?"
"Det ser ut til at de ble knivstukket. I hjemmet. Antakelig en gang i går kveld eller i natt."
"Noe så jævlig. Sånt er bare jævlig." Richie vred ansiktet i en grimase.
"Ja," sa jeg. "Det er det. Og når vi kommer til åstedet, må du ha kommet over det der. Regel nummer én – og dette kan du skrive ned: ingen følelser på åstedet. Tell til ti, be til Gud, riv av deg sjuke morsomheter, gjør det du må. Hvis du trenger noen tips om å takle dette, kan du spørre meg til råds nå."
"Jeg klarer meg."
"Det bør du. Søsteren til kona er der, og hun er ikke interessert i hvor ille du synes det er. Hun trenger bare å føle at du er situasjonens herre."
"Jeg er situasjonens herre."
"Bra. Les dette."

Til toppen

Om forfatter Tana French

Den tidligere skuespilleren Tana French brakdebuterte med den psykologiske thrilleren Skogen, som i tillegg til å begeistre kritikere og lesere over en hel verden, høstet den prestisjetunge Edgar-prisen for beste krimdebut i USA. På norsk kom Lik ut i 2009, og French' tredje krimroman, Flukt (2011), fikk terningkast seks i VG. Utrygg havn er utropt til en av de mest nervepirrende psykologiske krimromaner hun til nå har utgitt!

Til toppen