Tiggeren (Innbundet)

Serie: Emma Sköld 5

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Stockholm opplever en rekke grusomme drap på tiggere i byen. Jakten på det som ser ut til å være en kald seriemorder, blir både dypt personlig og svært farlig for den pensjonerte politimesteren Evert Skjöld og hans hemmelige hjelper.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Tiggaren
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
Serie: Emma Sköld
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202625757
Kategori: Tradisjonell krim og Nordisk krim
Omtale Tiggeren

Med livet som innsats

Stockholm opplever en rekke grusomme drap på tiggere i byen. Jakten på det som ser ut til å være en kald seriemorder, blir både dypt personlig og svært farlig for den pensjonerte politimesteren Evert Skjöld og hans hemmelige hjelper.

 

19 år gamle Soraya lever på gaten i Stockholm.

Da hun forlot sønnen Aurel hjemme i Romania sammen med besteforeldrene, var det eneste som opptok henne å jobbe og tjene nok penger til å gi sønnen et bedre liv enn hun selv hadde hatt. Men allerede på vei til Sverige startet problemene.

Tiggeren er en høyaktuell thriller om maktmisbruk som rammer de mest utsatte personene i samfunnet.

Kyniske bakmenn

En rekke rumenske tiggere blir altså brutalt drept i Stockholm. Politiet famler i mørket, og flere av de involverte i saken ser ut til å bli utsatt for mystiske ulykker.

Mennene som lokket Soraya til Sverige ga henne to valg: tigge eller prostituere seg. Uansett hva hun valgte, skulle bakmennene ha det meste av pengene. De store mulighetene til å tjene til et bedre liv, var bare løgn. I desperasjon velger Soraya å flykte fra «reiselederne» sine. Men uten pass og penger er hennes eneste mulighet til å komme tilbake til sønnen i Romania, å leve som tigger på gaten i Stockholm.

Vitne til mord

En natt våkner Soraya av stemmer og lyder. Noe er galt. Vennen Razvan ligger ikke ved siden av henne i gresset, slik han pleier. Pappkruset han bruker når han tigger på gaten, for å samle penger til den syke datteren sin i Romania, ligger nedtråkket på bakken.

Skrekkslagen blir Soraya vitne til at Razvan blir neste offer i den grusomme rekken av drap på rumenske tiggere.

 

På flukt i fremmed by

Razvan er død og Soraya er den eneste som vet hva som skjedde. Hun så gjerningsmennene, og gjerningsmennene så henne, før hun klarte å flykte. De vet hvem hun er, og Soraya er smertelig klar over at hun ikke overlever om de finner henne. Og mennene kan være hvor som helst i denne fremmede byen hvor alt ser likt ut. Sorayas eneste mulighet er å holde seg skjult, på åpen gate.

Emmas hevn

Politiet står uten spor, men i det skjulte jobber en person som vet mer enn noen andre om hva som foregår. En som har sine helt egne grunner til å avsløre de som står bak de grufulle handlingene. De skyldige har allerede forsøkt å stoppe Emma Skjöld én gang, nå er det hennes tur til å stoppe dem.

Med hjelp av sin far, den pensjonerte politimesteren Evert Skjöld, legger hun brikke for brikke i det store puslespillet. Men jo nærmere de kommer sannheten, jo farligere blir det for dem og de som står dem nær.

 

Gi tiggerne en stemme
Svenske Sofie Sarenbrant debuterte i 2010, og ble raskt utropt til Sveriges nye krimdronning. I 2019 ble hun i hjemlandet kåret til «Årets krimforfatter».
Tiggeren er Sarenbrants femte bok om politietterforskeren Emma Skjöld, en serie som har solgt 2,5 millioner på verdensbasis og er utgitt i 15 land. Da hun besøkte Krimfestivalen i mars, fortalte Sofie Sarenbrant at hun med denne boken ønsket å gi en av de mange som tigger på gaten i Stockholm en stemme. Hun ville la Soraya fortelle sin historie for å skape en større forståelse for mennesket bak pappkruset. 
Tiggeren er en tempodrevet, dramatisk og svært spennende kriminalroman, som også setter fokus på en skremmende aktuell problemstilling.

 

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Andre utgaver

Tiggeren
Bokmål Ebok 2020
Tiggeren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Tiggeren
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Sofie Sarenbrant:

Utdrag

EN KNAKENDE LYD vekker Soraya midt på natten. Det lød som om en stor gren brakk. Hun grøsser der hun ligger i det fuktige gresset og trekker det røde sjalet tettere om seg, det fine sjalet hun fikk av mormor. Selv om det er juni, er det så kaldt at hun får gåsehud. Det verker i den infiserte tannen hver gang hun beveger seg, så hun prøver å holde hodet i ro.

Hun er på vei til å sovne igjen da fremmede stemmer hvisker noe på svensk, et språk hun ikke kan.

Razvans snorking høres ikke lenger, bare de svake stemmene.

Har han stått opp for å tisse?

Hun skvetter til av et tydelig dunk i bakken. Hva er det som skjer, og hvor er Razvan?

Hun reiser seg og lister seg fram til soveplassen hans i den skyggefulle parken, midt i Stockholm sentrum.

Tomt. Gresset er nedklemt der han pleier å ligge, og hun ser tydelige spor etter støvler med grove såler. Bagen til Razvan ligger slengt på bakken. Soraya får en stigende følelse av at noe er galt. Noen har tråkket på pappkruset han bruker når han tigger på gaten for å samle penger til den syke datteren sin i Romania.

Hun svelger og ser seg rundt. Mellom to store eiketrær, like bortenfor, står to menn med ryggen mot henne. Den ene støtter opp Razvan, som har hodet hengende i en umulig vinkel.

Bakken begynner å gynge under henne. Panikken griper henne idet hun ser den lealøse kroppen til Razvan, og hun innser at de må ha drept ham. Razvan, som alltid hadde stilt opp for henne. Men det er for sent å forsøke å redde ham.

Hun må komme seg vekk herfra, for ikke selv å bli oppdaget og få nakken brukket. Idet hun snur seg rundt for å finne den beste fluktveien, ser hun rett inn i ansiktet til en tredje mann.

Han stirrer skremt på henne.

«Helvete», sier han og begynner å bevege seg mot henne.

«Hallo!»

 

Til toppen

Bøker i serien