Svanemordet (Innbundet)

Serie: K2 og Patricia 9

Forfatter:

Yrende forelskelse, et mystisk drap, og flere hemmeligheter enn du kan telle på en hånd. Hans Olav Lahlums populære etterforsker K2 er tilbake, og i Svanemordet må han løse en sak som knuser hjertet hans, og kan koste ham jobben.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: K2 og Patricia
Serienummer: 9
ISBN/EAN: 9788202674915
Kategori: Klassisk krim
Omtale Svanemordet

En natt til besvær

Yrende forelskelse, et mystisk drap, og flere hemmeligheter enn du kan telle på en hånd. Hans Olav Lahlums populære etterforsker K2 er tilbake, og i Svanemordet må han løse en sak som knuser hjertet hans, og kan koste ham jobben.

Førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen reflekterer over livet og savnet av en kvinne, da den unge privatdetektiven Aurora Holmes banker på døren hans en julidag i 1973.

Holmes ønsker å diskutere en sak der hun er engasjert av en kvinne som mistenker at ektemannen har et forhold til en annen. Holmes har holdt øye med klientens mann og har ved flere anledninger sett ham møte en svært ung kvinne på forskjellige hotell. Det ser ut som en klassisk utroskapssak, men det er noe som ikke stemmer.

 

Kortvarig lykke
K2 fatter ikke bare interesse for saken Aurora Holmes kommer med. Den vakre privatdetektiven vekker følelser i ham han ikke har kjent på lenge. K2 er rett og slett forelsket. Til hans overraskelse og glede blir følelsene gjengjeldt, og de to innleder en romanse. Men lykken blir kortvarig.

Etter en heftig natt sammen avtaler de to søndagsmiddag på Theatercafeen, men Holmes dukker ikke opp til avtalt tid. K2 blir etterhvert bekymret, og da sjefen ringer og forteller at de har funnet liket av en ung kvinne i Akerselva, frykter han det verste.

Mye på spill

Det blir raskt klart at kvinnen i Akerselva er privatdetektiven Aurora Holmes. Og hun er drept. Da K2 blir bedt om å lede etterforskningen, sier han ja, men bestemmer seg samtidig for å ikke si noe om de siste dagers møter og sin romantiske involvering med den drepte. Deres korte og intense kontakt kan sette K2 selv på listen over mistenkte, og han kan bli tatt av saken.  Det kan ikke skje, for K2 ser det som sitt ansvar å finne ut hva som skjedde med kvinnen han hadde forelsket seg i.

Svar i fortiden

K2 starter med å sette seg inn sakene Aurora Holmes jobbet med da hun døde. Mistanke om utroskap, en ung manns jakt på sin ukjente far og en norsk-amerikaner som ønsker kontakt med gamle venner, leder ham tilbake til Den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918. Og jo mer han finner ut, jo lengre blir listen over mulig mistenkte.

Samtidig blir det stadig mer utfordrende at han vet mer enn han egentlig skal.

3 sannheter

Til slutt ser ikke K2 noen annen løsning enn å involvere sin hemmelige rådgiver, den sylskarpe Patricia Borchmann, i etterforskningen. Han forteller at Aurora Holmes var hjemme hos ham dagen før hun ble drept, men det romantiske forholdet til offeret holder han hemmelig, selv for Patricia. Dermed må K2 sjonglere sannheten på tre nivåer: med en full sannhet for seg selv, en nesten full sannhet til Patricia og en mer begrenset versjon for sjefen og kollegaene. Klarer K2 å oppklare drapet på Aurora Holmes, uten å avsløre sin egen hemmelighet?

Gnistrende jubileum

Med denne niende boken om etterforskningsduoen K2 og Patricia, feirer Hans Olav Lahlum ti år som krimforfatter. Det gjør han med et smart plott, og et persongalleri det gnistrer av. Svanemordet er nok en elegant og skarpsindig klassisk krim fra en mester i faget.

Det er lett å si seg enig med Adresseavisas anmelder Ole Jacob Hoel: «Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok.»Og en god nyhet til alle fans av K2 og Patricia: boka etterlater et klart inntrykk av at dette ikke er vårt siste møte med de to, selv om mye er annerledes når Svanemordet er oppklart.

 

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Andre utgaver

Svanemordet
Bokmål Ebok 2020
Svanemordet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Svanemordet
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Utdrag

Telefonen min ringte endelig klokken fem på elleve. Jeg formelig kastet meg over den og håpet intenst å høre Auroras stemme i røret – uansett om den var glad, beklagende eller sint. Men stemmen i røret var ikke hennes. Denne stemmen tilhørte en sent middelaldrende og alvorlig mann. Nærmere bestemt min sjef.

«Beklager å forstyrre deg hjemme på en søndagskveld, men det er dukket opp noe som kan være en drapssak. Vi kan snakkes på kontoret i morgen tidlig hvis det ikke passer nå», sa stemmen. Det var definitivt alvorlig når sjefen ringte meg hjemme på en søndagskveld. Jeg sa at det selvsagt gikk greit å snakke nå.

I de få sekundene som gikk før han fortsatte, klamret jeg meg til håpet om at tidspunktet bare var en uheldig tilfeldighet.

Håpet mitt var at den omkomne var en helt ukjent mann eller kvinne. Det holdt ikke lenge.

«En mørkhåret og foreløpig uidentifisert kvinne på rundt tretti år ble rundt halv sju funnet død i Akerselva. Man trodde først det bare var et selvmord eller en ulykke, men en stor skade i bakhodet kan stamme fra et slag og tyder på at det er en drapssak», sa han.

«Jeg tar selvsagt saken. Er det et poeng å se på liket eller stedet hun ble funnet i kveld?» spurte jeg.

«Jeg vil sette stor pris på om du tar saken. Vi er foreløpig usikre på hvor hun havnet i elven og tror uansett ikke det er mye av interesse å finne i mørket nå. Men jo fortere vi får identifisert den døde og sendt henne til obduksjon, jo bedre er det selvsagt. Foreløpig ligger hun på Rikshospitalet. Vi kan se på liket og ta et raskt møte der nå i kveld hvis du har anledning», sa sjefen.

«Jeg er der om et kvarter», sa jeg og la på røret.

Jeg ble stående alene ved telefonen med hodet i hendene et eviglangt lite minutt.

Så løp jeg.

Til toppen

Om forfatter Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte i 2007 med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi, og har siden skrevet en rekke politiske biografier.  I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Krimbøkene hans er solgt til flere land. 

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Til toppen

Bøker i serien