Sønnen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 510
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203355936
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Sønnen

Hevneren
Narkomane Sonny har vært i fengsel siden han var 18. Han finansierer dop ved å sone for andres lovbrudd. Dopet får han av presten. En bibel med et hulrom med tre poser heroin og oppskrift for neste tilståelse. Hans avdøde far og forbilde var politimann. Som han selv sier: "- Da pappa forsvant, forsvant jeg også."
Han tror faren tok selvmord, men får en dag høre at han ofret livet for sønnen. Det er da Sonny blir som født på nytt. Han rømmer med ekstremt mye å hevne. Det bibleske sitatet som innleder boken setter fokus: 
 ”Skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde.”

Hat og Kjærlighet
Det er en voldsom hevnhistorie. Men også en heftig kjærlighetsfortelling. Ta høyde for uvanlig store påkjenninger når du leser Sønnen. Og vet du hva? Du vil elske det fra start til mål!

Du blir rørt, du blir kvalm, du blir lurt. Og har hjertet i halsen. Når du leser Nesbø, er hele følelsesregisteret ditt i bruk. Denne gang befinner du deg i et nytt krimunivers med et nytt persongalleri. Tro det eller ei, men du savner ikke Harry Hole et øyeblikk!
Sønnen er en thriller der det ikke bare går én, men mange kuler varmt. Den kommer garantert til å smelte kvikksølvet på samtlige barometre for bestselgere i 2014.

Velkjent Nesbø
Du kjenner deg igjen, vi er i Nesbøs velkjente Oslo noir. Måten han beskriver byen på, så nostalgisk, så idyllisk, i neste øyeblikk et voldelig inferno og en bunnløs politikorrupsjon. Klassiske temaer som forholdet far-sønn, lov-rettferdighet kontra hevn-urettferdighet. Og alt sammen dreier rundt det velkjente navet til Nesbø: Hat og Kjærlighet.

Galskapens dilemma
Sonny tar inn på Ila Pensjonat, der vakre Martha er daglig leder. Hun lider av compassion fatigue, også kalt the cost of caring. Det ulovlige skjer, de blir for elsket, en følelse som består av to ord, ifølge Nesbø. Men hvem ønsker å elske en som dreper?
"Det er galskap, men det er det eneste jeg kan gjøre", sier Sonny når Martha spør.
Han vil straffe dem som står bak all dritten. Dem han sonet for. De som tok livet av faren. Sist, men ikke minst, skal han finne den egentlige muldvarpen, den faren hans ble beskyldt for å være. Hvilke valg er det Martha må ta da?

Røsker i hjerterøttene
Politiinspektør Simon Kefas blir satt på saken. Han har fått fyken i Økokrim på grunn av spillegalskap, og er en gammel bekjent av faren til Sonny. Sammen med ferske Kari Adel danner han en ny etterforskerduo. Fortellingen akselererer, og hevnens engel har sine helt sinnssyke metoder. En fryseboks, en kvelende gitarstreng, en uhyggelig hundegård, ingen midler er utenkelige i Sonnys brutale vendetta. Dette er burlesk vold, det er pageturning av høy klasse, og alt snus på hodet med én setning. Du blir helt satt ut, for i neste øyeblikk å komme tilbake med ”ja-selvsagt-var-det-sånn-" følelsen. Når Nesbø i tillegg beskriver en kjærlighet som røsker i dypet av hjerterøttene, er det ingen tvil. Terningen min lander fjellstøtt på seks.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

The son
Engelsk Heftet 2000
Sønnen
Bokmål Ebok 2014
Sønnen
Bokmål Heftet 2015
Sønnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014

Flere bøker av Jo Nesbø:

Anmeldelser Sønnen
«Ingen norsk krimforfatter er som Nesbø i stand til å klekke ut og turnere komplekse krimplott.»
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Vi har rett og slett med overlagt, litterær bloddoping å gjøre»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«En suveren thriller og en ypperlig roman, uansett undersjanger. Det skulle være umulig, men Nesbø er nå faktisk bedre enn hypen.»
Ola Hegdal, DN

«“Hever seg over det meste andre som skrives i sjangeren»
Dagbladet

Til toppen

Intervju

ENORM INTERNASJONAL SUKSESS FOR NESBØ!

Jo Nesbø har inntatt internasjonale bestselgerlister og solgt rundt 20 millioner bøker på verdensbasis. Når han nå kommer med sin nye roman Sønnen, kan det være et veiskille i forfatterskapet hans. Vi presenteres for et helt nytt persongalleri. F
ilmrettighetene til boken er allerede solgt til selveste Warner Bros.

Jo Nesbø begynte å jobbe med Sønnen like etter at Politi var lansert. Som vanlig skrev han et synopsis først. Hans litterære agent i USA nevnte det til noen produsenter og filmselskap der borte, og merket en voldsom interesse rundt den nye boken. Ifølge Nesbø ble det en slags "auksjon" på synopsiset og de første hundre sidene av boken, og Warner Bros vant auksjonen og fikk rettighetene til Sønnen.

Herjet på bestselgerlisten
"Det var litt ubehagelig å skrive en bok ferdig fordi noen allerede har gitt meg en masse penger for den. Jeg har ikke lyst til å gjøre akkurat det en gang til," sier Nesbø i et intervju før jul, og legger til at det føltes absurd. Dessuten er det også sånn at det er langt ifra at det blir kjøpt rettigheter til en film til at det faktisk blir en film, men mye tyder på at Sønnen blir filmastisert. Jo Nesbø er i ferd med å bli stor i USA. Politi herjet bestselgerlisten til New York Times, verdens mest prestisjefylte salgsliste for bøker.

20 millioner bøker
Jo Nesbø har solgt rundt 20 millioner bøker på verdensbasis. Nesten 4 millioner av dem er oversatt til engelsk. Bare i Storbritannia er 2,5 millioner bøker solgt til en samlet verdi av 125 millioner kroner.
Det betyr at forfatteren må reise rundt på arrangementer, gi intervjuer og signere bøker. Han har tatt Tyskland og Sverige med storm i det siste. Politi er nominert til Svenska deckarpriset for beste oversatte kriminalroman i 2013. Når Sønnen lanseres, er handlingen lagt til samme sted som i Politi, nemlig Oslo.

Kontrastenes Oslo
Nesbø har i et intervju forklart hvilket forhold han har til Oslo. "Oslo er en koselig, liten hovedstad, men den er også det du leser om i bøkene mine. For en stund siden hadde Oslo det høyeste antall dødsfall på grunn av overdoser her i Europa. Det er organisert kriminalitet, prostitusjon og trafficking med både narkotika og kvinner og russisk mafia. Oslo har gjennomgått store endringer de siste tjue årene. Det er fortsatt en vakker by i et av verdens rikeste land, men det er blitt enklere å skrive om skyggesiden av Oslo nå enn det var for tjue år siden. Jeg beskriver kontrastene, og for meg er Oslo en perfekt setting for en thriller," utdyper han i intervjuet.

2015 blir et Harry Hole-år!
Sønnen er Nesbøs 12. krimbok. Han startet sin forfatterkarriere med Flaggermusmannen i 1997, og sendte da inn manuset under pseudonym fordi han var redd for at hans karriere som musiker ville spille inn i vurderingen. Sønnen utgis under hans eget navn, men i høst ble det kjent at Nesbø er i gang med den første av tre thrillere under pseudonymet Tom Johansen. Også her har Warner Bros rettighetene, og Leonardo DiCaprio skal visstnok ha en viktig rolle i filmatiseringen. Titlene er offentliggjort: Blood on the Snow, More Blood on the Water og The Kidnapper. Og ikke fortvil. Hvis ryktene er til å tro på, blir 2015 et Harry Hole-år!

Av Bernt Roald Nilsen 

Til toppen

Utdrag

«Jeg satt på benken under trærne der stien går under
Sannerbrua. Jeg satt bare en ti meter unna og så dem godt
der oppe på brua, men jeg trur ikke de så meg, løvverket er
så tett der nå på sommeren, ikke sant? De var to stykker og
den ene holdt presten fast mens den andre la armen rundt
panna på’n. Jeg var så nær at jeg kunne se det hvite i øya på
presten. Det var forresten bare hvitt, hadde liksom rulla de
svarte greiene bakover i skallen, ikke sant? Men det kom
ikke en lyd fra’n. Som om han visste at det ikke nytta. Så
nappa fyren hodet hans bakover som en jævla kiropraktor.
Jeg kunne høre det knekke, jeg kødder ikke, som en jævla
kvist i skauen, liksom.» Gilberg trykket pekefingeren mot
overleppa, blunket to ganger og stirret fremfor seg. «Så
kikka de seg rundt. Faen, de har akkurat drept en fyr midt
på Sannerbrua og ser helt lugne ut. Men det er jo merkelig
hvor tomt det kan være i Oslo sånn midt på sommeren,
ikke sant? Så lempa de ham over murkanten der rekkverket
slutter.»
«Det stemmer med steinene som stikker opp,» sa Kari.
«Han lå litt på de steinene før vannet fikk tak i ham og
dro ham videre. Jeg satt musestille uten å røre meg. Hvis
de typene hadde skjønt at jeg hadde sett dem …»
«Men det gjorde du,» sa Simon. «Og du satt altså så
nærme at du kunne identifisere dem om du så dem igjen.»
Gilberg ristet på hodet. «Ikke en sjanse. Har glemt dem
allerede. Det er det som er ulempen med å ruse seg på alt
du kommer over. Du blir jævlig glemsk.»
«Jeg tror du mener fordelen,» sa Simon og gned seg over
ansiktet.

Til toppen

Om forfatter Jo Nesbø

Verdens beste krimforfatter?

Jo Nesbøs bøker er solgt i flere millioner eksemplarer bare i Norge. Han regnes som en av Europas beste forfattere og er oversatt til 46 språk. Mer enn 15 millioner bøker er solgt på verdensbasis.

Til toppen