Skjelettets vei (Innbundet)

Serie: Karen Pirie 3

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Skeleton Road
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Karen Pirie
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202478063
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Skjelettets vei

Sylskarp virkelighet

Vi er i Edinburgh, i Val McDermids hjemby. En bygningsinspektør oppdager et skjelett gjemt på toppen av en gotisk bygning som snart skal renoveres. Dette blir starten på en etterforskning av en såkalt cold case. Etterforsker Karen Pirie har som oppgave å identifisere flere tiår gamle bein og finner snart seg selv avdekke en serie gamle konflikter, falske identiteter og hemmeligheter som lenge har vært begravd.

I Skjelettets vei presenterer Val McDermid en ny helt. Hun er kjent for å skape troverdige karakterer, og politiinspektør Karen Pirie føyer seg inn i rekken av karakterer å tro på. Og hvilken intrige! Et mørkt, uhyggelig univers med en grufull glorie av virkelighet over seg.

Skjelettet viser vei

Elegant hanker hun inn trådene når det nærmer seg løsningen. Bestselgerforfatteren Val McDermid leverer nok en gang et storartet håndverk ned til minste detalj. Ikke rart hun har solgt over 10 millioner bøker på mere enn 40 ulike språk

På taket av en gammel, gotisk bygning i Edinburgh finner en bygningsinspektør et skjelett med et kulehull i hodeskallen. Skjelettet har ligget der i åtte år. Og på Kreta blir en mann myrdet idet han går inn i leiligheten sin.

Balkans lidelser
Sjefsetterforsker Karen Pirie er både smart og likandes, verken drikkfeldig eller nevrotisk, og lykkelig gift med Phil Paharka, en tidligere kollega. Undersøkelser fører henne først til professor Maggie Blake i Oxford, som har skapt seg en strøken karriere bygd på hennes opplevelser på Balkan under krigen. Så senere til Kroatia og Dubrovnik, der vi er vitne til hjerteskjærende lidelser. Hvem var egentlig denne kroatiske generalen som ble Maggies kjæreste? Hvor ble han av da han forsvant? Samtidig leter en traust skotte og om mulig en enda traustere waliser i Krigsforbrytertribunalet i Haag etter nye opplysninger om hvem som sto bak uoppklarte, grufulle hendelser på Balkan.

Sjelden historietime
Etterforskningen fører deg altså sømløst til krigen på Balkan på 90-tallet, og uten å miste hovedintrigen av syne får du med deg en sjelden historietime om en krig de fleste av oss vet fint lite om. Er du fristet til å droppe de grufulle handlingene om krigen – så ikke gjør det! De er nødvendige for å forstå handlingene til sentrale karakterer i boken. På drevent vis setter McDermid alle scener og karakterer i første tredel av boken, blant annet i små kapitler om kjærlighet mellom professoren og generalen. Så tar romanen fullstendig fyr, alt henger plutselig i hop. Hver minste lille detalj brenner i spenning!

Skotsk, nådeløs humor
Som vanlig i bøkene til McDermid er de kvinnelige karakterene smarte og effektive, mens de mannlige må finne seg i å spille annenfiolin. Fordelingen fungerer, den skaper en naturlig balanse, blant annet fordi deler av romanen utspilles i et uhyggelig krigsunivers. Selvsagt har McDermid gjort leksa si med hensyn til research, og den skotske, nådeløse humoren er også til stede. Når damen dessuten er helt sjef til å skape stemninger du lever deg inn i, uansett hvor på fargepaletten hun befinner seg, er min konklusjon krystallklar: Storbritannias krimveteran nummer én leverer nok en gang krim i eliteklassen.

Til toppen

Altoppslukende thriller
Trønder-Avisa

Andre utgaver

Skjelettets vei
Bokmål Ebok 2021
Skjelettets vei
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Skjelettets vei
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Val McDermid:

Anmeldelser Skjelettets vei

«En intelligent og altoppslukende thriller [...] underholdende og tankevekkende.»
The Spectator

«En av de dyktigste krimforfattere i Storbritannia. Val McDermid har en psykologisk innsikt som løfter henne ut av sjangerens tvangstrøye.»
The Independent

Altoppslukende thriller
«Denne forfatteren løfter seg ut av sjangerens tvangstrøye med sine personlighetsanalyser, miljøbeskrivelser og ikke mist herlig overraskende og overbevisende løsning på et troverdig plott.»
Trønder-Avisa (Terningkast 5)

Til toppen

Utdrag

River knuste en munnfull popcorn til utslettelse mellom tennene. «Det er en mannsperson. Og han døde av et finkalibret skuddsår i pannen. Ut over dette kan jeg foreløpig bare gi deg kvalifiserte gjetninger. Ut fra skuddsårets plassering vil jeg gjette på at han ble myrdet.» Hun pekte på et punkt over høyre øyenbryn. «Jeg har aldri sett en selvmordskandidat skyte seg der. Da blir det helst tinningen. Munntaket. Midt mellom øynene i ett tilfelle. Men aldri langt utenfor midten på denne måten.»
Karen nikket og stappet popcorn i munnen. «M-hm. Tenkte meg det.»
«Dessuten er det ingen tegn til prosjektilet. Men det behøver ikke nødvendigvis bety at noen har fjernet det. Det er spor av gnager- og fugleaktivitet på knoklene og rundt liket.»
«Så et ekorn eller en skjære kan ha båret vekk en kule og sluppet den fra seg et annet sted?»
«Uten problemer. Når det gjelder identiteten, vil jeg si at han var et sted mellom førti og femti da han ble drept. Tannlegearbeidet hans er interessant. Det er et par kroner der, ganske kostbart gull- og porselensarbeid, antakelig gjort i løpet av de to–tre siste årene før han døde. Og antakelig her i landet. Men det er andre ting der, eldre ting. Jeg har sett slikt arbeid hos lik fra vestkanten av den gamle Østblokken. Ukraina, Albania, Bulgaria, Bosnia, de traktene der.»
«Så du tror han kom derfra, men bodde her?»
«Ser sånn ut. Hvis han ikke var en slags dypt infiltrert agent. Det der er ikke områder hvor du ville valgt å gå til tannlegen hvis du hadde noen annen mulighet. Ikke på den tiden.»
«På hvilken tid?»
River tenkte seg om og snurret vinen i glasset. «Jeg vil anta at han har vært død i mellom fem og ti år. Det er vanskelig å si noe nøyaktig, det er for mange variabler. Klærne har råtnet bort, noe som betyr naturlige tekstiler. Vi fant noen fibre under liket. Jeg vil tro at han hadde undertøy i bomull, bukse i bomullskaki, ikke dongeri – ingen nagler – og skjorte i en blanding av bomull og lin. Ullsokker og noe som må ha vært en slags klatresko med gripesåle. Det meste av stoffet er råtnet eller tatt av gnagere eller fugler til reirbygging, men gummikantene og sålene er stort sett intakt. Det ligger fortsatt noen ullrester mellom sålen og fotknoklene.»

Til toppen

Om forfatter Val McDermid

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. I seksten år arbeidet hun som journalist. Nå er hun forfatter på heltid og bor i Cheshire. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt over 10 millioner eksemplarer. I tillegg til å storme bestselgerlistene har bøkene hennes vunnet en rekke priser.

Til toppen

Bøker i serien