Sjalusimannen og andre fortellinger (Innbundet)

Serie: Fortellinger fra fremtiden 

Forfatter:

Den greske etterforskeren Nikos blir sendt til den forblåste øya Kalymnos. Til vanlig holder Nikos til i Athen, hvor han deler tiden mellom politiarbeid og livet som filosofisk anlagt arving. Så da han setter føttene på bakken på flyplassen på Kalymnos, er planen å dra hjem så fort som mulig. Været setter en stopper for den planen. I løpet av kort tid blir den kjente etterforskeren dratt dypt ned i øyas mysterium: én tyskamerikansk mann er forsvunnet. Tvillingbroren hans er mistenkt for det som mest sannsynligvis er et drap.

Dette er på nivå med det beste Nesbø har skrevet om Harry Holes psyke.

– Asbjørn Slettemark

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 250
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Serie: Fortellinger fra fremtiden
ISBN/EAN: 9788203366437
Omtale Sjalusimannen og andre fortellinger

Vanedannende sjalusi

Jo Nesbø dykker ned i sjalusien, og kommer opp igjen med de mest dramatiske krimhistorier.

Den greske etterforskeren Nikos blir sendt til den forblåste øya Kalymnos. Til vanlig holder Nikos til i Athen, hvor han deler tiden mellom politiarbeid og livet som filosofisk anlagt arving. Så da han setter føttene på bakken på flyplassen på Kalymnos, er planen å dra hjem så fort som mulig. Været setter en stopper for den planen. I løpet av kort tid blir den kjente etterforskeren dratt dypt ned i øyas mysterium: én tyskamerikansk mann er forsvunnet. Tvillingbroren hans er mistenkt for det som mest sannsynligvis er et drap.

Dette er på nivå med det beste Nesbø har skrevet om Harry Holes psyke.

 

Sjalusi og begjær med dødelig utfall

Jo Nesbø har lagt Harry Hole til side, og konsentrert seg om en av de sterkeste menneskelige følelsene. Sjalusi. I historiene i Sjalusimannen utforsker han hva som skjer med oss mennesker når vi kommer under den forheksede sjalusien

Nikos har en spesiell evne. Han kan spotte en av menneskets verste egenskaper på måten folk snakker: sjalusi. Nikos er selveste Sjalusimannen. Dermed sender Jo Nesbø sin tørste og selvopptatte etterforsker ut på et dyptpløyende eventyr som ikke står tilbake for det beste han har skrevet om Harry Holes frynsede psyke. Nikos har nemlig en fortid som forklarer hvorfor han er blitt Sjalusimanne . Denne fortiden avslører også hvorfor han kan spasere rett inn i det lukkede miljøet av menn og kvinner som med kun fingrene og litt talk svinger seg opp halsbrekkende fjellsider. Nesbø drar oss med inn i en verden som er like mye klatring som sjalusi. Hans dype kjennskap til begge deler – sportsklatring og menneskelige følelser – gjør Sjalusimannen til en dramatisk krimopplevelse.

Politimannen Nikos som springbrett

Historien om Nikos kunne alene fylt en bok. I stedet bruker Nesbø karakteren Nikos som springbrett videre inn i andre mørke menneskeskjebner. Som en Elmore Leonard eller Raymond Chandler presenterer han oss for innbydende scenarioer hvor mennesker dreper, elsker og lar sjalusien få fritt spillerom. En av de beste historiene er den unge flyktningen som jobber på en kiosk og hater alle som sniker i kø. I en annen oppstår det et tungt indre drama hos en taxisjåfør som finner sin kones øredobb i sjefens bil.

Potensial for film

Den mest hitchcockske av novellene forteller om kvinnen som sitter på et fly og skal ta sitt eget liv. Mannen har ligget med hennes bestevenninne. Hvorfor det er viktig at hun snakker med sidemannen på flyet til London skjønner man brått et stykke ute i historien. Dette dramaet har som flere av fortellingene i Sjalusimannen et stort potensial for TV eller film. Nettopp denne egenskapen gjør dem til så medrivende lesning. Som leser ser man formelig for seg de skjebnesvangre møtene, og utvikler forståelse for hvorfor onde, tragiske ting kan skje når følelser bobler over.

Vanedannende

Sjalusimannen er ikke Harry Hole. For krimfans og Nesbø-tilhengere er det likevel som å få en Twist-pose av stjerneforfatterens favorittbiter. Man tygger seg gjennom den ene etter den andre, og oppdager til slutt at selv om det finnes noen favoritter, er de egentlig alle like vanedannende

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Jo Nesbø:

Intervju

– Sjalusi får frem noe i deg du ikke visste du hadde  

 

Hvem er Sjalusimannen og hvorfor har han fått hovedhistorien her?

– Nikos er en mann som har en slags mental ønskekvist når det gjelder sjalusi. Evnen har gjort ham legendarisk som drapsetterforsker innenfor Athen-politiet. Han blir sendt til øya Kalymnos hvor en bror er forsvunnet og den andre sitter i avhør, og – om det er et drap – det foreligger et mulig sjalusimotiv. Reisen til Kalymnos blir også en reise i Nikos fortid og hendelsene som skapte Sjalusimannen.

Hvorfor har du gjort Sjalusimannen til greker?

– Jeg kunne sagt at det har å gjøre med at guden for sjalusi, Phthonos, er fra gresk mytologi. Og selv om det er delvis sant, har det også å gjøre med at jeg har tilbrakt mye tid i Hellas, først og fremst på øya Kalymnos hvor du har noe av den beste sportsklatringen i verden. Klatring er da også et viktig element i fortellingen.

Du er jo kjent for ditt pasjonerte forhold til klatring. Hva gjorde at det passet i historien om Sjalusimannen?

– Når du klatrer sirkler mye av tankene rundt sikkerhet, risiko og plutselig død. Siden jeg har litt over middels høydeskrekk ville det være rart om jeg ikke brukte dette før eller siden.

 Hva fascinerer deg med sjalusi? Hva skiller den følelsen fra andre menneskelige følelser?

– Det er vel det personlighetsforandrende ved sjalusien. Det er som det å bli foreldre, havne i krig eller bli rusavhengig – får frem noe i deg som du ikke ante at du hadde. B C Forbes, mannen bak Forbes Magazine, sa at sjalusi er mental kreft, og det er vel en grei analogi; den vokser om den ikke behandles, og ingen har ennå funnet en kur.

Er det noen ideer du fikk ut i disse bøkene som det ikke ble plass til i Harry Hole-universet?

– Ja, det kan du si. Men det viktigste er kanskje fortellervinkelen, at jeg skriver i jeg-form i disse novellene som er som skøyting versus klassisk i langrenn. For øvrig en tåpelig og eplekjekk sammenligning ettersom jeg knapt har skøytet én meter på ski.

 Jeg synes jeg kan skimte konturene av Hitchcocks frekke avledningsmanøvrer eller Chandlers mørke skikkelser? 

– Jeg prøver vel å kombinere tradisjon og leserens mer eller mindre bevisste forventninger, med noe du ikke har lest før. Det nye handler ikke nødvendigvis om plott eller løsning, jeg synes at en slutt eller løsning som føles kjent ofte kan være vel så tilfredsstillende som en helt ny vri så lenger løsningen fungerer emosjonelt.

 Novellesamlingen har noen snedige historier. Den redde kvinnen som skal dø på et fly. Den forsmådde mannen som drikker øl med eksens nye kjæreste. Kioskekspeditøren som hater folk som sniker i køen. Og så videre. Hvor kommer disse menneskene fra?

– Si det. Jeg analyserer ikke det så mye, men det er vel en salig blanding av folk du treffer eller bare observerer, egne erfaringer, ting jeg leser, musikk og film. Og egen barndom og tidlig ungdom, det synes å være en utømmelig kilde.

Er det noen av dem du kunne tenke deg å utvikle videre, slik at vi kanskje kan møte dem i senere Nesbø-bøker?

– Det har jeg ikke tenkt over, men det er selvfølgelig ikke noe jeg vil kategorisk utelukke heller. I bøkene om Harry Hole virker det ofte som han tar valg som viser seg å være feil.

Hvordan måler du Harrys avgjørelser opp mot valgene som blir tatt i Sjalusimannen?

– Det virker av og til som våre beslutninger – særlig når vi er i en tapende stilling – er bevisst irrasjonelle. At vi overtaler oss selv til å gjøre ting vi innerst inne vet at vil gå til helvete. Alle føler vel på den undergangsdriften av og til, det merkelige i at hvis det gjør vondt i en tann så dytter vi på den med tungen for at det skal gjøre litt vondere, som om ordentlig vondt er bedre enn litt vondt.

 Angående Harry, når treffer vi ham igjen? Det er jo snart to år siden sist!

– Jeg vet ikke ennå.

 

Jo Nesbø er intervjuet av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Utdrag

Han så på baggen jeg holdt. Likevel fikk jeg et øyeblikk for meg at han spurte om mer enn hva jeg medbrakte fysisk. Ikke at jeg hadde kunnet svare ham på det. Jeg reiser kanskje tyngre enn de fleste, men min bagasje er av den typen man må bære alene.

«Bare håndbagasje,» sa jeg.

«Vi har Franz Schmid, broren til den savnede, på stasjonen i Pothia,» sa George mens vi gikk ut av terminalen og bort til en liten, nedstøvet Fiat med flekker på frontruta. Jeg tippet at han hadde parkert under pinjetrær for å få beskyttelse mot sola, men i stedet fått den seige sevjen som du til slutt må skrape av med kniv. Det er sånn det er. Løfter du guarden for å beskytte ansiktet, blottlegger du hjertet. Og omvendt.

«Jeg leste rapporten på flyet,» sa jeg og la baggen i baksetet. «Har han fortalt noe mer?»

«Nei, han holder fast på historien sin. Broren Julian dro fra rommet deres klokka seks på morgenen og kom ikke tilbake.»

«Julian dro for å svømme, stod det.»

«Franz sier så.»

«Men du tror ham ikke?»

«Nei.»

«Drukningsulykker er vel ikke så uvanlig på en ferieøy som Kalymnos?»

«Nei. Og jeg hadde trodd Franz om det ikke var for at han og Julian sloss i vitners nærvær kvelden før.»

«Ja, jeg så det.»

Vi snodde oss nedover en smal, hullete vei mot dalen med nakne oliventrær og små, hvite murhus på hver side av det som måtte være hovedveien.

«De stengte akkurat flyplassen,» sa jeg. «Jeg antar at det er på grunn av vinden.»

«Det skjer hele tiden,» sa George. «Det er ulempen ved å legge en flyplass på det høyeste stedet på en øy.»

Jeg skjønte hva han mente, så snart vi kom ned mellom fjellsidene hang flaggene vi så slapt ned langs stengene.

«Kveldsflyet mitt tilbake går heldigvis fra Kos,» sa jeg. Sekretæren vår på Drapsavsnittet hadde sjekket reiseruta før sjefen min ga meg tillatelse til å dra. Selv om vi prioriterer de ytterst få sakene der utenlandske turister er involvert, ga han tillatelsen på den betingelsen at jeg bare brukte én arbeidsdag. Selv jeg som vanligvis fikk frie tøyler, måtte også den legendariske kriminalbetjent Balli forholde seg til budsjettinnstramningene. Og som sjefen sa: Saken hadde verken lik, mediapublisitet eller engang skjellig grunn til mistanke om drap.

Til toppen

Om forfatter Jo Nesbø

Jo Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 40 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Serien teller foreløpig 12 bøker, hvor Kniv fra 2019 er den nyeste. Forfatteren har mottatt en rekke priser, deriblant Riverton-prisen, Glassnøkkelen og Bokhandlerprisen, og vært nominert til den presitsjetunge Edgar-prisen og den birtiske CWA (Dagger)-prisen. Nesbø har også hatt stor norsk og internasjonal suksess med de frittstående romanene Hodejegerne (2008), Sønnen (2014), Blod på snø og Mere blod (2015), og med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.

Til toppen

Bøker i serien