Rigels øyne (Innbundet)

Serie: Barrøy-serien 3

Forfatter:

De usynlige, fortellingen om Ingrid Barrøy, som fortsatte med Hvitt hav, har fanget lesere over hele verden. Rigels øyne er tredje bok i serien. Med den har vi fått en enestående trilogi for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Barrøy-serien
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202561864
Omtale Rigels øyne

Roy Jacobsen er som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen DE USYNLIGE.

Fortellingen om Ingrid Barrøy, som fortsatte med HVITT HAV, har fanget lesere over hele verden. Nå kommer tredje bok i serien, RIGELS ØYNE. Med den har vi fått en enestående trilogi for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Det er 1946, datteren er blitt ti måneder og Ingrid legger ut på en vandring gjennom fredens Norge for å finne barnefaren. Hun følger ruten hun tror han har tatt, over fjellet, inn i Sverige og videre sørover. Hun går i støvler og kjole, med sekk på ryggen og Kaja i et sjal på magen. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend: Om noen kan huske en russer? Som flyktet over fjellet den siste krigsvinteren. Til noen beskriver hun hans forkullede hender. Andre viser hun datterens øyne, lykkelig uvitende som hun er om at sannheten er fredens første offer. På sin leting etter kjærligheten møter hun mennesker og skjebner hun aldri vil glemme.

RIGELS ØYNE er en sterk roman om et land og et folk rett etter en krig – og krigen gjør noe med menneskene. Men det gjør også freden. Den gjør noe med hukommelsen. Ingrid får snudd opp ned på sitt verdensbilde.

 

Til toppen

Les den selv, denne usedvanlige vakre vandringen fra hav til skog og innland og tilbake, blant mennesker med ytre og indre arr, i en fredens krig.
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Rigels øyne
Bokmål Ebok 2017
Rigels øyne
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Rigels øyne
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Rigels øyne

Vidunderlig og vemodig vakkert (15.09.2017)

skildringen av Ingrids søk etter kjæresten er usentimental, brutal og likevel vakker [...]

Når vi leser Rigels øyne (og de andre to bøkene) så hører vi det nordnorske språket. Og altså ikke bare i dialogen. Miljøtegningene gjør at du hensettes til landsdelen også når virkeligheten beskrives på korrekt bokmål. Det står det en mester bak. 
[...] Roy Jacobsen har gjort det igjen. Det er vemodig, det er vakkert, det er morsomt og det er eiegodt. Om dette er punktum i fortellingen om Ingrid Barrøy, så er det et verdig punktum.
Atle Nielsen, Bok365 (Terningkast 6)
 

Usedvanlig vakker vandring (15.09.2017)

Den tredje boken i Roy Jacobsens romaner om Ingrid Barrøy er en vakker, poetisk og tidvis brutal historie. [... ] Hele den lille store romanen er en sitrende skildring av livet etter krigen, livet etter katastrofen, livet etter kjærligheten. [... ] Les den selv, denne usedvanlige vakre vandringen fra hav til skog og innland og tilbake, blant mennesker med ytre og indre arr, i en fredens krig.
Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 6)

 

en fred full av løgner og fortielse (15.09.2017)

[...] når jeg lukker boka, tenker jeg som jeg alltid gjør med Jacobsen: Jøss, så god han er.
Cathrine Krøger, Dagbladet
 

Til sammen er de tre bøkene et monument over kystfolk i Nord-Norge i slit og krig. [...] et fascinerende og interessant bilde av Norge sommeren etter fredsvåren. 
[...] Jacobsens bøker etter Seierherrene (1991) er lite preget av unødig prat, ei heller denne. De korthugde replikkene er en pryd for Rigels øyne. [...] en historie og et blikk på nær etterkrigstid vel verdt en roman.
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

 

Stramt og skarpt

en intens og skarp fortelling om det norske fredsåret 1946, sett gjennom øynene til en ung kvinne på reise for å finne sin russiske kjæreste. [...]
Med åpningsromanen "De usynlige" og høstens roman "Rigels øyne" er fortellingen om Barrøy nå blitt en trilogi, en bevegende norsk beretning om utfordrende livsvilkår og mye livsmot. 
[...] en svært stram og velkomponert roman"
Turid Larsen, Dagsavisen
 

Klarer å si noe nytt om krig (15.09.2017)

I en bokflora med mange observasjoner og få åpenbaringer tilbyr Roy Jacobsen noe annet, noe som føles viktig og nytt.
Bjørn Gabrielsen, Dagens næringsliv


Ingrids forunderlige reise 15.09.2017

Jacobsens bilder av et samfunn i rask utvikling er like skarpe og fintegnede som hans glimt av natur, skog, fuglesang og fraværet av hav - i det som også blir en Ingrids Barrøys forunderlige reise. [...] denne boken er et høydepunkt
Leif Ekle, Nrk.no

Til toppen

Bøker i serien