På en brennende bro (Innbundet)

Serie: Tony Hill & Carol Jordan 8

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Cross and burn
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Tony Hill & Carol Jordan
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788202437190
Kategori: Hardkokt krim
Omtale På en brennende bro

Den perfekte hustru

Kvinner som ligner på Carol Jordan, blir funnet drept. En perfekt sak for psykolog Tony Hill og etterforsker Carol Jordan. Det er bare det at de to ikke er på talefot. Noen kidnapper voksne, blonde kvinner og dreper dem. Drapsmannen er på jakt etter den perfekte hustru. Hun må være en perfekt kokk og komplett underdanig. Han kidnapper ofrene og tester dem ut. Avvik fra kravene straffes hardt - med døden.

Utspekulerte og ubarmhjertige seriemordere er en av Val McDermids spesialøvelser, og denne morderen er ikke noe unntak. Men utgangspunktet for å finne den hensynsløse drapsmannen er langt fra det beste: Storbritannias beste kriminalitetsbekjempende team, kriminalpsykolog Tony Hill og politietterforsker Carol Jordan, har brutt all kontakt.

Sterk rettferdighetssans
For Carol Jordan har behovet for rettferdighet alltid vært sterkt. Hun har sett sluttresultatet av så mange typer brutalitet, og det har blitt drivkraften bak hennes jakt etter å stille drapsmenn til rette for handlingene sine. Men nå er Carol satt ut av spill. Ingen har sett henne på tre måneder. Hun har brutt all kontakt med Tony Hill. Skyld og sorg har skapt en kløft mellom de to, forårsaket av dødsfallet til Carols bror, Michael, og hans kone, Lucy. Begge drept av en morder Tony og Carol ikke klarte å knipe i tide. Både Carol og hennes tidligere politikolleger bebreider Tony for det som har skjedd, og Carol har sverget på å aldri snakke med Tony igjen. Tony på sin side er knust av samvittighetskvaler, og bor alene på en husbåt. Men om Tony og Carol ikke snakker sammen, betyr ikke det at kriminaliteten stopper opp.

Brutal morder
For det dukker opp lik i Bradfield, lik av kvinner. Og den som må trå til i Carols og Tonys fravær, er kriminaloverkonstabel Paula McIntyre. Hun synes ofrene med sitt blonde hår og blå øyne har en påfallende likhet med Carol Jordan. «Å ta livet av noen er alltid brutalt, selv om det ser mildt og skånsomt ut», blir det sagt i boken. Disse kvinnene er tatt av dage på en langt fra skånsom måte. Nå er det Paulas oppgave å finne den brutale drapsmannen før han dreper flere. Men hun sliter med sin nye sjef, kriminalsjef Fielding. Og når en kvinne hun kjenner forsvinner, tar det hele en høyst personlig vending. Spørsmålet er om hun klarer å få både Tony og Carol på banen i denne jakten, for det skal hun komme til å trenge. Har Carol brent alle broer, eller finnes det en vei tilbake?

Unik observasjonsevne
«For at folk skal gidde å lese bøker, må de ha levende karakterer – de må ha en bakgrunn», sier McDermid i et intervju. «Jeg startet som journalist, og det la et grunnlag for min evne til å observere.» Dette er den store styrken til Val McDermid. Hun skaper et persongalleri i sine bøker som engasjerer og berører utrolig sterkt. Politifolkene er målbevisste, pålitelige og smarte, men det er langt fra noen glansbildeverden McDermid skaper, realismen er hele tiden nærværende med alt fra budsjettkutt til interne stridigheter. Universet hun skaper minner på flere måter om Mankell og hans Wallander-verden, ikke minst i måten hun alltid får oss til å ha empati med personene som beskrives. Med På en brennende bro lykkes McDermid igjen med å skape en intelligent og nyansert krimroman, der underholdningsverdien ligger i nitid etterforskningsarbeid og et briljant persongalleri.

Til toppen

Andre utgaver

På en brennende bro
Bokmål Ebok 2014
På en brennende bro
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
På en brennende bro
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Val McDermid:

Anmeldelser På en brennende bro

«McDermid får sin sedvanlig høy karakter for å plante ledetråder, mestre etterforskningsmessige detaljer og opprettholde spenningen etter hvert som nettet lukker seg.»
- Kirkus Review
 
«McDermids utrolig skarpe åttende roman med psykolog Tony Hill og etterforsker Carol Jordan ... må ikke gås glipp av for fans av den uvanlige etterforskerduoen.»
- Publishers Weekly (starred review)

Til toppen

Utdrag

Han hadde vurdert å prøve å kjøpe det han ønsket, slik faren hadde gjort. Men selv om asiatiske kvinner var svært så medgjørlige, ga det feil signaler å dukke opp arm i arm med en av dem. Det oste av utilstrekkelighet, perversjon, nederlag. Det samme kunne sies om postordrebruder fra det tidligere Sovjet-imperiet. Grov aksent, flaskeblondt hår, kriminelle tendenser inngrodd som gammel møkk – det der var ikke noe for ham. Du kunne ikke vise frem en slik en til arbeidskameratene og forvente respekt.
Så hadde han sett på nettdatingens muligheter. Problemet med den løsningen var at du kjøpte katta i sekken. Og han ville ikke ha den katta i smekken. Han humret over sitt vidd, sitt språklige artisteri. Folk beundret det trekket, visste han. Men en enda større ulempe ved nettdating var at man hadde så få muligheter hvis alt skar seg. For da hadde man laget litt av et spor. Det krevde innsats, kunnskaper og ressurser å være virkelig anonym på nettet. Faren for å avsløre seg gjennom brøkdelen av et sekunds uoppmerksomhet eller et ørlite feilskjær var stor, altfor stor til at han kunne ta sjansen. Og det betydde at hvis alt gikk galt, hadde han ingen mulighet til å tvinge henne til å betale den rette prisen for å ha kommet til kort. Hun ville bare gå tilbake til sitt gamle liv som om ingenting hadde hendt. Da ville hun vinne.
Det kunne han ikke tillate. Det måtte finnes en annen løsning. Slik ble det til at han klekket ut planen. Og det var derfor det hadde tatt så lang tid å komme til dette punktet. Han hadde måttet utvikle en strategi, deretter hadde han måttet granske den fra alle tenkelige vinkler, og så hadde han måttet foreta de nødvendige undersøkelsene. Og først nå var han klar til å sette i gang.
Han kledde seg anonymt i svart, en billig dongeribukse og pologenser, så knyttet han omhyggelig lissene på de svarte vernestøvlene. For alle tilfellers skyld. Nede i første etasje kokte han seg en kopp grønn te og spiste et eple. Så gikk han i garasjen og kontrollerte nok en gang at alt var i orden. Fryseren var slått av og sto med åpent lokk, klar til å ta imot sitt innhold. Ferdigkuttede tapebiter hang langs en hyllekant. På et spillebord lå håndjern, en sjokkpistol, glassfiberhyssing og en rull isolasjonstape på rad og rekke. Han tok på seg regnjakken og la sakene i lommene. Til slutt tok han et metallskrin og gikk inn på kjøkkenet igjen.
Fjerde og femte punkt haket av.
Han kastet et siste blikk rundt i garasjen og så at han hadde trukket inn litt løv og rask sist han var der inne. Med et sukk satte han fra seg skrinet og hentet kost og feiebrett. Kvinnfolkarbeid, tenkte han utålmodig. Men hvis alt gikk som det skulle i dag, ville han snart ha et kvinnfolk til å gjøre det.

Til toppen

Om forfatter Val McDermid

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. I seksten år arbeidet hun som journalist. Nå er hun forfatter på heltid og bor i Cheshire. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt over 10 millioner eksemplarer. I tillegg til å storme bestselgerlistene har bøkene hennes vunnet en rekke priser.

Til toppen

Bøker i serien