Kvelningsfornemmelser (Heftet)

Forfatter:

Mona Lange (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 217
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: The thing around your neck
Oversatt av: Lange, Mona
ISBN/EAN: 9788205551459
Omtale Kvelningsfornemmelser
«Friskt og fandenivoldsk fra Afrika.» Anne Cathrine Straume, NRK P2 I novellesamlingen Kvelningsfornemmelser retter Chimamanda Adichie et skarpt søkelys på båndene som binder kvinner og menn, foreldre og barn, Nigeria og USA. I «Et privat anliggende» blir en medisinstudent vitne til voldelige opptøyer og skjuler seg sammen med en muslimsk kvinne hvis stolthet og tro tvinger henne til å konfrontere sin egen frykt. Den unge moren i «Etterligning» er redd det komfortable livet i Philadelphia står for fall da hun oppdager at mannen har flyttet elskerinnen inn i hjemmet deres i Lagos. I «I morgen er for langt borte» avslører en kvinne de urovekkende omstendighetene rundt brorens død. I tittelnovellen skildres den kvelende ensomheten en ung, nigeriansk pike opplever når hun flytter til et Amerika som viser seg å være alt annet enn det hun hadde forestilt seg.
  
Skarpt observert og dyptloddende, innhyllet i et slør av skjønnhet, sorg og lengsel; disse novellene skildrer kollisjonen mellom to kulturer og menneskenes utrettelige kamp for forening.
  
Kvelningsfornemmelser er fremragende novellekunst og en suveren bekreftelse på den vidunderlige stemmen til en av vår tids viktigste forfattere. «Rett og slett stor litteratur, på alle måter.»
Arne Hugo Stølan, VG  «Friskt og fandenivoldsk fra Afrika.»
Anne Cathrine Straume, NRK P2
  
«Mesterlig»
San Francisco Chronicle
  
«Adichie skaper karakterer som gir uslettelig inntrykk, som hopper ut av boksidene og inn i hjertet og hodet ditt.»
USA Today
  
«Det er i det hele tatt en robust frihetsfølelse i Adichies litteratur. Samtidig opponerer hun mot klisjépregede forestillinger om det afrikanske og afrikansk litteratur.»
Ingunn Økland, Aftenposten

Til toppen