Knusende stillhet (Innbundet)

Serie: Tony Hill & Carol Jordan 9

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Splinter the Silence
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Tony Hill & Carol Jordan
Serienummer: 9
ISBN/EAN: 9788202502355
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Knusende stillhet

Kvinnehaterens hevn

Du snapper etter pusten når morderen planlegger sitt fjerde drap. Klarer han nok en gang å få det til å se ut som selvmord? Etterforskerne Tony Hill og Carol Jordan er på sporet, men har ennå ikke sett sammenhengen. Og tiden renner ubønnhørlig ut for kvinnen som fortjener sin rettmessige straff…

Etterforskerne Tony Hill og Carol Jordan jakter på drapsmannen i en usedvanlig krimintrige. Utgangspunktet er tre selvmord, tilsynelatende uten sammenheng. Tony Hill begynner å nøste, etter hvert trer noen merkelige fellestrekk frem. Selvmorderne har hver for seg kopiert tre kvinnelige feministforfattere, Sylvia Plath, Anne Sexton og Virginia Wolf. Er det tilfeldig, eller er ofrene utsatt for en seriemorders kyniske kløkt? Og hvis det er slik at en seriemorder først går løs, hvorfor er akkurat disse forfatterne kopiert?

Ingenting å tape på å drepe …

Vi er tilbake i Bradfield, Carol har gitt seg i politiet, isolert seg på landsbygda, og har et alkoholproblem. Tony gjør hva han kan for å få henne tørrlagt, men hun nekter å innse at hun har sine demoner.

Samtidig kommer forespørselen fra høyeste politihold om Carol er interessert i å lede et etterforskerteam for spesielt innviklede drap. Med andre ord et team som ikke er knyttet til et bestemt kammer, men rykker ut ved behov. Samme døgn som Carol får forespørselen, blir hun tatt for fyllekjøring …

Farligst av alle
McDermid vever elegant det gamle teamet til Carol sammen, og på Tonys oppfordring går de i gang med ”tørrtrening” på de nevnte selvmordene. Som ekspert på profilering av gjerningsmenn har Tony sett et mønster bak selvmordene: ulike dødsfall, men liknende omstendigheter. Kan det dreie seg om en seriemorder? Men hva slags seriemorder er det som ønsker å holde sine forbrytelser skjult? Svaret er såre enkelt: En som har ingenting å frykte og ingenting å tape.

Morderens betraktninger
Via morderens betraktninger får vi innblikk i et sykt sinn, såret helt fra tidlig barndom da moren forlot ham til fordel for kvinnesak og feminisme. Vi får også et innblikk i hvordan trollene hetser på nettet, og en fascinerende opplæring i hvordan Tony legger brikkene på plass så de danner en personlighet som passer perfekt til gjerningsmannen. Når politikrim er på sitt beste og følger både drapsmann og etterforskning som her, er sjangeren uslåelig. McDermid beskriver intenst menneskets mørke sider samtidig som hun troverdig skildrer det intrikate samspillet i et polititeam med flere særegne karakterer. Hun er rett og slett en verdensforfatter når det kommer til både plot, karakterer og spenning.

God lesing, det er bare å gi seg ende over!

Til toppen

- endelig en Tony Hill-krim av godt, gammelt merke.
Liv Lysaker, LO-Media

Andre utgaver

Knusende stillhet
Bokmål Ebok 2016
Knusende stillhet
Bokmål Lydbok-CD 2016
Knusende stillhet
Bokmål Lydbok MP3-CD 2016
Knusende stillhet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Knusende stillhet
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Val McDermid:

Utdrag

Han hadde gjort sine undersøkelser. Han visste hvilke navn som ville gjøre bløffen hans troverdig. Hun hadde trodd den historien han diktet opp om at radiostasjonen trengte henne i studio for å vikariere for en syk kollega. Hun hadde satt seg inn i bilen uten protest. Og så hadde han vist henne bildene han hadde på telefonen.

Det der hadde han vært stolt av. Han kunne dette med å pønske ut opplegg, legge planer og forberede seg. Datteren, som gikk på filmskole for å samle studiepoeng, hadde vært latterlig enkel. Han hadde utgitt seg for fotograf og sagt at han holdt på med et prosjekt som gjaldt gisler og protest. Han hadde engasjert tre av dem, slik at han ikke skulle se ut som en pervers avviker som peilet seg inn på en bestemt jente. Så hadde han rigget til en serie bilder der det så ut som om de ble holdt fanget og torturert. Nå hadde han en samling omhyggelig redigerte bilder på telefonen, og de ga ham et perfekt pressmiddel.

Straks han viste henne det første bildet, hadde hun stivnet til. Det kom bare et lite klynk bak lukkede lepper. Hun hadde tatt seg sammen. «Hva vil du?» fikk hun frem, men stemmen hadde svingt minst en oktav opp og ned.

«Det går mer på hva du vil. Du vil at datteren din skal komme levende fra dette, ikke sant?»

«Dumt spørsmål,» sa hun med et bluss av sinne gnistrende i ansiktet.

Sånt ville han ikke vite noe av. Han slapp girspaken og smekket henne hardt over ansiktet med håndbaken. Hun skrek rett ut og trakk seg unna ham. «Ikke provoser meg til å ringe barnevakta hennes. Du vil ikke like det som skjer med Madison hvis jeg blir nødt til å gjøre det.» Han snøftet. «Madison. Hva faen er det for slags navn? Vi går ikke av veien for noe. Vi skjærer henne, vi voldtar henne, vi gir henne slik medfart at ingen vil røre henne mer. Unntatt av medynk. Så gjør som du får beskjed om, for helvete.»

Hun sperret opp øynene, og munnen dannet en forpint O. Det var en sann fryd å se henne svi for all klagingen og jamringen, det måtte han innrømme. Hun hadde kalt menn som ham for kvinnehatere. Men i virkeligheten var de det stikk motsatte. Menn av hans type var glad i kvinner. De forsto hva slags liv som passet kvinner best. De visste hva kvinner virkelig ønsket. Ordentlige kvinner ville ikke være ute i verden og leke myndige og innsiktsfulle hele tiden. De ville skape hjem, ta seg av familien, markere seg i hjemmet og bruke sin makt der. Opptre som kvinner, ikke som falske menn.

Fra da av hadde det vært lett. De hadde dratt hjem til henne etter at personalet hadde gått for dagen. Inn i garasjen. Med håndleddet lenket til armlenet for å få det til å se ut som om hun ville gjøre det umulig å ombestemme seg. En slange fra eksosrøret og inn i bilen. Boka på setet ved siden av henne, en påminnelse om bakgrunnen for det han gjorde. Han kunne ombestemt seg når som helst. Han kunne benådet henne. Men hva skulle det vært godt for? Selv om hun hadde tatt skjeen i en annen hånd, ville det ikke endret noe. Han tok en siste titt og lukket garasjedøra.

Neste morgen fant de henne.

Til toppen

Om forfatter Val McDermid

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. Hun har skrevet 26 bestselgerromaner, som har blitt oversatt til 40 språk, og har solgt over 10 millioner eksemplarer. Forfatteren har vunnet mange internasjonale priser, inkludert The Gold Dagger for årets beste kriminalroman, utdelt av Crime Writers’ Assosiation, og LA Times Book of the Year Award. I 2010 mottok hun den prestisjetunge Cartier Diamond Dagger.

Til toppen

Bøker i serien