Grenseløs (Innbundet)

Forfatter:

Gjør deg klar for en ny Wisting-krim fra bestselgerforfatteren Jørn Lier Horst! Grenseløs er en aktuell og medrivende krim fra Norges mest populære og prisbelønte ekspolitimann.

Da en kvinne som deltar i en nettbasert etterforskningsgruppe forsvinner sporløst, setter andre medlemmer i gruppen det i sammenheng med drapet de jobber med. Motvillig dras William Wisting inn i saken, og snart er også han fanget i nettet som spinner seg over landegrenser, i en verden der ingen nødvendigvis er den de gir seg ut for å være.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 396
Forlag: Strawberry Publishing
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788234700835
Kategori: Tradisjonell krim og Nordisk krim
Omtale Grenseløs

Nettet fanger

 

Da en kvinne som deltar i en nettbasert etterforskningsgruppe forsvinner sporløst, setter andre medlemmer i gruppen det i sammenheng med drapet de jobber med. Motvillig dras William Wisting inn i saken, og snart er også han fanget i nettet som spinner seg over landegrenser, i en verden der ingen nødvendigvis er den de gir seg ut for å være.

Gjør deg klar for en ny Wisting-krim fra bestselgerforfatteren Jørn Lier Horst! Grenseløs er en aktuell og medrivende krim fra Norges mest populære og prisbelønte ekspolitimann.

 

Grenseløs etterforskning

En kvinne er på joggetur på stranden ved familiens feriehus i en liten spansk kystby, da hun blir vitne til at en død kropp blir tatt opp av vannet. Hun regner med det dreier seg om en tragisk drukning.

Da hun forstår at politiet har satt i gang drapsetterforskning blir hun redd, men får også et stort behov for å engasjere seg i saken. Og det viser seg å være flere som ønsker å finne ut hva som egentlig skjedde med den 21 år gamle australske backpackeren Ruby Thompson.

Crowdsolving

Med brukernavnet Astria blir kvinnen med i en nettbasert etterforskningsgruppe bestående av privatpersoner; såkalt crowdsolving. I nettforumet har noen et personlig forhold til saken, noen er bare nysgjerrige og andre er med for spenningen skyld.
En kjerne på rundt 10 personer engasjerer seg spesielt mye, Astria blir en av dem. Hennes oppgave er å samle inn og analysere bilder fra dagen da Ruby ble drept, på jakt etter noe som kan gi svar på hvem som står bak ugjerningen. En dag legger hun ut en melding om at hun tror hun har funnet noe veldig interessant.

Så logger Astria aldri på igjen. 

Bekymringsmelding

Michelle Norris, den drepte Rubys venninne fra Australia, er administrator for nettforumet. Hun har full oversikt over alt som publiseres og kommenteres i den lukkede gruppen, der de har et sinnrikt system med all tilgjengelig informasjon om etterforskningen, innsamlede bilder, og diskusjoner rundt forskjellige teorier om hendelsesforløpet. Da ellers så aktive Astria plutselig slutter å gi lyd fra seg, aner Michelle uråd.

Hun har ikke mye informasjon om brukeren bak navnet, men hun vet at hun er en norsk kvinne på 32 år, og har et bilde fra brukerprofilen. Bekymret kontakter hun norsk politi og forteller at hun tror en norsk kvinne er forsvunnet.

Farlig funn

E-posten fra Michelle havner hos William Wisting. Han ser gjennom savnetmeldinger og alle saker som omhandler mistenkelige dødsfall, og finner ingenting som kan linkes til denne Astria. Men Michelle gir seg ikke, og når også Wistings datter Line engasjerer seg, dras Wisting motvillig inn i saken. Og det tar ikke lang tid før han forstår at bekymringen for den norske kvinnen er langt i fra uberettiget. Med Wistings interesse fanget, kommer spørsmålene. Hvem er kvinnen som kaller seg Astria, og hvorfor satt hun seg plutselig i bilen og kjørte fra den lille spanske kystbyen Palamos og helt til Norge? Har Astrias forsvinning noen sammenheng med drapet i Spania? Og er det noe i spekulasjonene blant nettforumets medlemmer om at Astrias billedfunn har satt henne i fare?

Populær politimann

Jørn Lier Horst har allerede femten bøker om William Wisting på samvittigheten, og har mottatt blant annet Glassnøkkelen og Rivertonprisen for sitt forfatterskap.
I denne sekstende romanen om en av norsk krims mest populære politimenn, sender han Wisting ut i en ny og annerledes etterforskning. I Grenseløs følger vi parallelt Wisting og hans etterforskning av saken med Astria, og flere av brukerne i det lukkede nettsamfunnet som jobber med å løse saken med den drepte australske backpackeren. Resultatet er en medrivende spenningsroman, som også er svært aktuell. For selv om det kan virke som om alle i nettforumet kjenner hverandre, vet ingen hvem som egentlig skjuler seg bak de anonyme brukernavnene.

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Grenseløs
Bokmål Ebok 2021
Grenseløs
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Grenseløs
Bokmål Heftet 2022
Grenseløs
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jørn Lier Horst:

Utdrag

Wisting leste e-posten en gang til. Noen av begrepene var nye for ham. Citizen detectives og crowdsolving. Han hadde hørt om crowdfunding: den formen for folkefinansiering der flere personer gikk sammen om økonomisk støtte for å få realisert et prosjekt. Michelle Norris hadde gjort noe av det samme. Hun hadde opprettet et nettsted hvor det hun omtalte som undersøkende medborgere kunne samles for å bidra til å løse drapet på venninnen. At de hadde sporet bildet til å være fra Stavern, vitnet om en viss kompetanse.
Prinsippet med å samle amatørdetektiver på den måten var noe av det samme som lå bak TV-programmene som omtalte uløste saker og viste overvåkningsvideoer. Wisting hadde god erfaring med det siste. Uavhengig av kvaliteten på filmopptakene var det alltid noen som var i stand til å fortelle hva slags bil og årsmodell som ble kjørt, hvem som hadde produsert klærne som ble brukt eller til og med identifisere en maskert person ut ifra måten han eller hun beveget seg på.
Han ble sittende og tenke gjennom informasjonen han hadde fått. Det var antakelig ingen grunn til bekymring. Norge var ikke større enn at alle drap ble omtalt i de nasjonale mediene. En kvinne i 30-årene som hadde vært savnet i over en uke var vanligvis også godt avisstoff. Ingenting var rapportert. Det var lite å gå på for å finne ut hvem Astria var. Det som kunne føre ham nærmere, var om IP-adressen til datamaskinen hun hadde brukt var blitt logget i diskusjonsforumet. I tillegg hadde Michelle opplyst at familien hadde et feriehus i Palamos. Der kunne det ligge noe.

Han begynte på et svar. Avsenderadressen til Michelle Norris endte på .au. Han hadde regnet med at hun var spansk, men det kunne ikke stemme. Hun hadde oppgitt et telefonnummer også. Wisting googlet landskoden og fant ut at Michelle Norris holdt til i Australia.
Han så på klokka. Det måtte være midt på natta der nå.
Han gjorde et nytt søk: Ruby Thompson sammen med navnet på byen hun var drept i. De øverste treffene var fra spanske nettaviser, men han fant også mye omtale på engelsk i australske medier.

Ruby Thompson var en ung, spedbygd kvinne med lyst hår, rundt ansikt og pene blå øyne. Hun var fra en by i Sør-Australia og hadde vært på ferie i Europa da hun ble funnet drept på en strand i Spania. En britisk backpacker som hun hadde truffet underveis var blitt arrestert, men ble løslatt etter tre uker i varetekt.

Til toppen