Det innerste rommet (Innbundet)

Serie: William Wisting 13

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 382
Forlag: Capitana
Språk: Bokmål
Serie: William Wisting
Serienummer: 13
ISBN/EAN: 9788293671039
Kategori: Tradisjonell krim og Nordisk krim
Omtale Det innerste rommet

Roten til alt ondt

Da arbeiderpartihøvdingen Bernhard Clausen dør av hjerteinfarkt, blir det gjort funn på hytta hans i Stavern som indikerer at nasjonale interesser kan være i fare.

Dagen etter innkalles etterforsker William Wisting til Riksadvokatens kontor. Funnet som er gjort, er helt uforenlig med det bildet folk har av Clausen som en helstøpt politiker. Ni svære pappesker, stappfulle av euro, dollar og pund har støvet ned i årevis på det innerste rommet på hytta til Clausen. Pengene er fra perioden 2001-03, da Clausen var helseminister. Det var også i denne perioden at kona og sønnen Lennart døde. Wisting skal finne ut hva som er årsaken til funnet uten at presse og publikum får vite om etterforskningen.

 

Pengenes spor

Penger er roten til alt som smaker av grådighet, korrupsjon og maktmisbruk, og Wisting vet at penger etterlater seg spor.

Etterforskningen handler om å følge sporene tilbake til kilden, og det skal vise seg at flere uløste kriminalsaker etterhvert får betydning for minister Clausens tilsynelatende folkelige fortid.

 

Brann på hytta
Wisting skal selv ta hånd om pengene og sette sammen en liten gruppe mennesker som skal finne svaret. De to første han tar med seg, er kriminaltekniker Espen Mortensen og datteren Line, som har jobbet med ulike krimsaker for VG. De er så vidt i gang når alarmen går. Det brenner på hytta til Clausen, brannen startet i det rommet der pengene var gjemt. Mye tyder på at den er påsatt.

Stiller på banen
Blant pengene på hytta til Clausen lå en nøkkel til en pumpestasjon ved Gjersjøen, like ved der Clausen bodde. I 2003 forsvant en ung mann på fisketur i Gjersjøen, og Riksadvokaten mottok et anonymt brev: Sjekk helseminister Clausen i Gjersjøsaken. Lensmann Eikanger i Oppegård, som i dag har en sentral stilling i AP, fulgte aldri opp tipset. Samme ettermiddag forsvant et enormt beløp i en pengetransport fra Sveits til Oslo. Cold case-gruppen i Kripos, som ledes av Adrian Stiller, vurderer gjenåpning av Gjersjø-saken. Wisting innser at han har ikke noe valg. Han ber om bistand fra Kripos til å avsløre Clausens innerste hemmeligheter. Og Adrian Stiller er mer enn villig til å bruke andre metoder enn lensmannskontoret i Stavern ...

Makaber trussel
Stadig flere brikker faller på plass, og det store spørsmålet er: Hva knytter Bernhard Clausen til de to gamle uløste sakene, og hvorfor har han gjemt det enorme pengebeløpet i det avlåste rommet på hytta i årevis? Det viser seg også at Clausen holdt på med et manus til en bok, der han påstår at Norge trenger flere rike mennesker for å opprettholde velstanden. Så en morgen finner Line en katt hengende etter halsen i et tau fra dørklinka til utgangsdøren. Ved siden av katten følgende skriftlige beskjed: Nysgjerrighet drepte katten ...

De rette brikkene
Wisting vet godt at etterforskning handler om å finne den rette nøkkelen til én bestemt lås, og lar være å konkludere selv om gruppen nærmer seg sporenes utgangspunkt. Line på sin side er i kontakt med en annen journalist, som mener hun kan ha de avgjørende svarene. Politikrim er et puslespill, og Jørn Lier Horst er en sann mester til å finne akkurat de rette brikkene, og vise oss hvordan de må settes sammen for å løse mysteriet. Det innerste rommet er i tillegg et godt eksempel på at god krim ikke nødvendigvis er blodig krim. 

Av Bernt Roald Nilsen

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Det innerste rommet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Det innerste rommet
Bokmål Ebok 2018
Det innerste rommet
Bokmål Heftet 2019
Det innerste rommet
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jørn Lier Horst:

Anmeldelser Det innerste rommet

Krimsuksess uten en dråpe ferskt blod.
Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten Terningkast 6

Knallgodt fra Jørn Lier Horst.
Fædrelandsvennen

Til toppen

Intervju

– Det må stå noe på spill!

Jørn Lier Horst blir ofte kalt folkets forfatter. Og med rette. Han fyller bestselgerlistene med krim for folk i alle aldre. Suksesskoden er enkel, ifølge forfatteren. Noe må stå på spill!

– Det er lidenskapelig gøy – og det koster, sier han når Krimklubben intervjuer ham i den nye bokkafeen til Cappelen Damm, Halvbroren. Han skrive, han savner det når han gjør noe annet, han har prioritert bort et sosialt liv, som han selv sier. Han jobber opptil 12 timer hver dag. Det handler om å stå opp om morgenen og være dedikert, slik krimhelten William Wisting alltid er det. Slikt blir det resultater av, for i tillegg til ny Wisting-krim – Det innerste rommet, har Horst blitt redaktør i et nytt forlag, Capitana. Og dessuten skal William Wisting på tv neste år. Ti episoder i første omgang, basert på to av de tidlige bøkene om krimhelten.

 

Wisting på TV

– Jeg hadde egentlig en annen idé denne gang, jeg skulle skrive en frittstående krimroman om Adrian Stiller, sjef for cold case-gruppen i Økokrim. Men så har det skjedd en del saker det siste året, blant annet tv-serien om Wisting. Derfor ble det en ny roman med Wisting i hovedrollen, en roman der en helt ny sak knyttes til to cold case-saker tidlig på 2000-tallet. Utfordringen er å alltid fornye seg. Wisting må være i utvikling, det holder ikke å grave seg ned i støvete papirer. Noe må rett og slett stå på spill! Både for Wisting og de som etterforskes.

 

Mer cold case

Han har selv satt ting på spill det siste året. Da han begynte å skrive Det innerste rommet, var det en Gyldendal-roman, og han gledet seg til å levere til sine dyktige redaktører der. Men så meldte Petter Stordalen sin ankomst i bokbransjen. Da romanen var ferdig, var han selv blitt redaktør i Capitana. Og Det innerste rommet blir ikke den siste romanen der cold case-saker er en del av innholdet. Jørn Lier Horst har planer om to nye Wisting-bøker som kobler fortid og nåtid sammen.

 

Sporenes fortid

– Leilighet gjør tyv, smiler han på spørsmålet om tema i Det innerste rommet. Han vil ikke si noe mer enn det. Ikke mer enn en kryptisk tilleggskommentar om at alt henger sammen med alt. Romanen handler om en kjent politiker som dør, og etterlater seg en enorm sum penger i kontanter som ingen visste om. For Wisting handler det om å følge sporene bakover, og han kommer etter hvert over to gamle, uoppklarte saker.

 

Litterær realisme

Jørn Lier Horst leses lett, han leses av folk i alle aldre, i alle samfunnslag. Du kommer lett på innsiden av etterforskningen og skjønner hva det handler om. – Mora mi på 84 skal forstå hva det dreier seg om, sier han. Hvis Line, datteren til Wisting, bruker podkast i etterforskningen, må det forklares. Etterforskning må være forståelig, realisme er viktig i jakten på de skyldige. Mange mener det er nettopp her han treffer den krimlitterære planken på millimeteren. 

 

Det private rommet

– Jeg liker å gi leserne mine delsvar underveis, det får de også i Det innerste rommet. Hvor kommer for eksempel den enorme pengesummen fra? Hvordan har den landet der den blir funnet? Hvem har vært involvert? Og ikke minst – i overført betydning – hva handler Det innerste private rommet til politikeren som dør om? Tittelen var først bare en arbeidstittel, men etter hvert som innholdet ble til, skjønte jeg at den traff ganske bra, sier forfatteren.

 

Nordin som Wisting

- Tenk at Wisting skal spilles av selveste Sven Nordin i TV-serien, sier han idet intervjuet er over. – Det må jo bare bli bra!

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

«Det ble sagt at det var hjertestans,» kommenterte Wisting. «Er det grunn til å tro noe annet?»

Riksadvokaten beveget hodet fra side til side.

«Han fikk et nytt infarkt på sykehuset,» forklarte han. «Det blir en medisinsk obduksjon senere i dag, men det er ingen ting som tilsier noe annet enn at det var et naturlig dødsfall.»

Wisting ble sittende med kaffekoppen i hånden mens han ventet på fortsettelsen.

«Partisekretæren kontaktet meg i går kveld,» holdt riksadvokaten fram. «Han var på sykehuset da Clausen døde.»

Riksadvokaten snakket om Walter Krom som var ansatt som partiorganisasjonens øverste leder.

«Etter at sønnen til Clausen omkom, var det ingen nær familie igjen. Krom sto oppført som nærmeste pårørende. Han tok hånd om eiendelene som Clausen hadde på seg da han kom til sykehuset, deriblant nøkkelen til hytta i Stavern.»

Wisting visste hvor hytta lå. Da Clausen var utenriksminister hadde den inngått i politiets planverk for objektsikring. Den lå helt i utkant av hytteområdet ved Hummerbakken, som strengt tatt var nærmere Helgeroa enn Stavern.

«Han dro ned til hytta i går, mest for å sjekke at vinduer var lukket og dørene låst, men også med tanke på at det skulle ligge noe partisensitivt der. Selv om han var pensjonert, tilhørte Clausen en rådgivende gruppe rundt partiledelsen.»

Wisting satte seg litt fram på stolen.

«Hva fant han?» spurte han.

«Det er en gammel, men romslig hytte,» fortsatte Riksadvokaten som om han trengte tid på å komme til poenget. «Svigerfaren hans satte den opp på 50-tallet, da Clausen kom inn i familien hjalp han til med å bygge den ut. Han jobbet opprinnelig som forskallingssnekker og jernbinder, vet du, før han gikk inn i politikken på heltid.»

Wisting nikket. Bernhard Clausen tilhørte den gamle delen av partiet og var en av få sentrale Ap-politikere som hadde bakgrunn som industriarbeider. Fagforeningsarbeidet var det som hadde vekket interessen for politikk.

«Hytta ble bygget ut med tanke på at de skulle bli en stor familie, barn og barnebarn. Seks soverom i alt.»

Riksadvokaten rettet ut en fold i den grå dressbuksen.

«Et av rommene var låst,» fortsatte han. «Krom tok en nøkkel fra en av de andre dørene og låste seg inn. Det var et av de minste rommene, med bare en køyeseng. I sengene sto det stablet pappesker. Jeg vet ikke hvor mange. Walter Krom undersøkte dem. De var fulle av penger. Kontanter.»

Wisting satte seg opp i stolen. Gjennom samtalene hadde tankene hans gått i mange retninger, men dette kom uforvarende på ham.

«Pappesker med penger?» gjentok han. «Hva snakker vi om her? Hvor mye?»

«Utenlandsk valuta,» forklarte Riksadvokaten. «Euro og dollar. Anslagsvis fem millioner av hver valuta.»

Wisting åpnet munnen, men måtte lete etter noe å si.

«Ti millioner kroner?»

Riksadvokaten ristet på hodet

«Fem millioner Euro og fem millioner dollar,» korrigerte han.

Wisting hadde problemer med å finne den rette totalsummen, men det måtte være snakk om rundt 80 millioner.

«Hvor kommer de fra?» spurte han.

Riksadvokaten slo ut med armene og fikk en mine i ansiktet som signaliserte at det var et mysterium.

«Det er derfor jeg har bedt deg om et møte,» svarte han. «Jeg vil at du skal finne det ut.»

Til toppen

Bøker i serien