En av oss skal forsvinne (Innbundet)

Forfatter:

Cecilie Winger (Oversetter)

Elise King var en vellykket og ambisiøs politietterforsker, men er nå sykmeldt på grunn av kreft. Hun flytter til den søvnige kystbyen Ebbing for å komme til hektene.
I Ebbing er spenningen økende på grunn av konflikter mellom lokalbefolkningen og «helgefolket», de velstående ferieturistene som inntar byen med penger og ambisiøse byggeprosjekter. Spenningen i landsbyen stiger ytterligere da en av nykommerne arrangerer en stor musikkfestival for å sette Ebbing på kartet. Under festivalen overdoser to lokale ungdommer. Og samtidig forsvinner en av landsbyboerne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Local Gone Missing
Oversatt av: Winger, Cecilie
ISBN/EAN: 9788202758042
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale En av oss skal forsvinne

Falsk idyll

Elise King var en vellykket og ambisiøs politietterforsker, men er nå sykmeldt på grunn av kreft. Hun flytter til den søvnige kystbyen Ebbing for å komme til hektene.

I Ebbing er spenningen økende på grunn av konflikter mellom lokalbefolkningen og «helgefolket», de velstående ferieturistene som inntar byen med penger og ambisiøse byggeprosjekter.
Spenningen i landsbyen stiger ytterligere da en av nykommerne arrangerer en stor musikkfestival for å sette Ebbing på kartet. Under festivalen overdoser to lokale ungdommer. Og samtidig forsvinner en av landsbyboerne. Elise klarer ikke å la saken ligge. Ebbing er en liten by, men konspirasjonene og hemmelighetene som lurer i dens skygger er mange.

Og de kan vise seg å være større og mørkere enn Elise kunne frykte.

 

Under overflaten

Elise King er ivrig etter å returnere til jobben sin som etterforsker. Men nå er hun sykemeldt etter en heftig kreftbehandling og har flyttet til den lille engelske kystbyen Ebbing for å komme seg. I tillegg var arbeidsmiljøet dårlig på jobben, så nå ser hun fram til å være i fred i landsbyen. 

Ebbing er en sjarmerende liten by som er i endring på grunn av de velstående ferieturistene som tar seg til rette. Lokalbefolkningen murrer, effekten av luksuriøse byggeprosjekter øker boligprisene og snart er det umulig for lokalbefolkningen å få kjøpt seg bolig.  Og for å gjøre ting enda verre skal nykommeren Pete Diamond arrangere en musikkfestival i byen – noe lokalbefolkningen virkelig ikke setter pris på.

 

Ensom
Elise King holder seg mest for seg selv etter at hun flyttet til Ebbing. Den eneste hun har kontakt med er gamle Charlie Perry som er født og oppvokst i Ebbing, og som kommer innom henne for å be om bidrag til ulike veldighetsprosjekter. For det meste har hun kun kontakt med hushjelpen Dee og naboen hennes Ronnie.

Mystisk forsvinning
Men så er selve musikkfestivalen i gang, og det verste skjer. To ungdommer fra byen dør av en overdose. Og Charlie Perry er sporløst forsvunnet. Elise klarer ikke å la saken ligge på tross av at hun er sykemeldt. Hun begynner å etterforske sakene – kan det være at de henger sammen? Hvorfor forsvant Charlie på samme tid som de to ungdommene tok narkotika og døde?

Hemmeligheter
Sammen med naboen Ronnie og hennes tidligere arbeidskollega, etterforsker Caro Brennan, begynner Elise å undersøke hva som kan ha hendt med Charlie. Og snart oppdager hun at byen, på tross av at den er liten med få innbyggere, likevel huser et vell av ulike personer med ulik agenda. De har både hemmeligheter og forbindelser skjult under overflaten. Det er kanskje ikke så fredelig og koselig i lille Ebbing likevel?

Intrikat
Barton er en mester i å veksle mellom de ulike karakterenes vinkel, nennsomt og intrikat følger vi den fatale dagen gjennom flere ulike blikk og ståsted: Vi følger Elises etterforskning, vi følger den mystiske Charlie som nå er savnet, og ikke minst – vi følger Dee – landsbyens hushjelp som dermed har tilgang til mange av byens hjem…

Økende spenning
Sakte, men sikkert skrelles et nytt lag av løgn bedrag fram under landsbyidyllen, det er mye som ligger under overflaten enn det man umiddelbart får øye på i Ebbing. Og det er her Barton viser seg som den internasjonale stjerneforfatteren hun er; som leser vil du med stadig økende spenning og hjertebank nyte etter hvert som den komplekse oppklaringen kommer for en dag.

 

Av redaksjonen

 

Til toppen

Andre utgaver

En av oss skal forsvinne
Bokmål Ebok 2023
En av oss skal forsvinne
Bokmål Heftet 2023
En av oss skal forsvinne
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Fiona Barton:

Utdrag

Det var noe som summet. En flue.
Han var ute av stand til å bevege seg, og kunne ikke annet enn å lytte til den virrende basstonen og prøve mentalt å følge dens ferd rundt i det lille rommet. Hvor var den? Ved vasken? Ved avløpet i gulvet?

Det ble helt stille, men så flimret noe i øyekroken. Han ristet voldsomt på hodet for å forhindre at den kom nærmere, men den ventet og landet deretter på kinnet der han var mest svett. Den lettet da han rykket til, men kom straks etter tilbake. Han var fullstendig prisgitt fluens nåde. Og det virket som om den visste det, der den somlet av sted lik de furtne tenåringsguttene som pleide å henge rundt High Street.

Fluen danset over det fuktige oppvaskhåndkleet som var stappet inn i munnen hans og satte kursen for neseborene, den lettet og landet, den milde berøringen av føttene og vingene var litt av en plage. Da den omsider fløy sin vei, satte den kursen rett mot vinduet, den eneste lyskilden. Han snudde hodet langsomt for å se den dunke frenetisk inn i vindusruten, før den falt ned i karmen.

Den var også en fange.

Han lukket øynene og prøvde å konsentrere seg om hvordan han skulle komme seg ut. Han ante ikke hvor lenge han hadde vært her. Eller hvor lang tid han hadde før de kom tilbake. Det ble stadig dunklere i rommet. Sommerkvelden mørknet og enda en gang kjempet han imot det som bandt ham fast, helt til musklene brølte at han måtte slutte. Det var nytteløst. Kanskje han kunne få spyttet ut knebelen og rope på hjelp? Han tvang munnen så vidåpen han kunne, så det knaket i kjevebrusken, og dyttet til den fuktige tøybiten med tungen mens han gynget på stolen. Det fungerte, men anstrengelsen fikk blodet til å synge i ørene og han fikk et kvelningsanfall. Han holdt opp, prøvde isteden å roe ned pusten, dypt inn gjennom nesen. Deretter kastet han på seg til stolen vippet, og han deiset i gulvet.

Mens han lå der ble han brått oppmerksom på stillheten i rommet. Han anstrengte seg for å høre surret fra fluen og dens hjelpeløse forsøk på å knuse glasset. Men det var ikke noe å høre.

Hadde den unnsluppet? Hvordan?
Frykten spredte seg gjennom hele kroppen og hjertet begynte å dunke mot brystveggen.
Noen måtte ha sluppet den ut. Mens han kjempet for å komme seg løs. Åpnet døra bak ham. Kommet inn. Han prøvde å snu hodet for å se.

Til toppen