Dødens sirkel (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202330132
Kategori: Krim og spenning
Omtale Dødens sirkel

Uskyldig dømt

Sympatiske og rufsete Mikael Brenne er i trøbbel. Noen vil kvitte seg med ham. Så dukker hans gamle venn og kollega Synne opp, og sammen gjenopptar de en gammel dobbeltdrapssak. Utrolig nok tyder mye på at komplottet mot Brenne og den gamle saken kan ha en sammenheng ...

Ingen tror på Brennes iherdige forsøk på å forklare at han er uskyldig i voldsanklagene. Etter et ubehagelig fengselsopphold blir Mikael løslatt bare for å oppdage at gamle venner og kollegaer har slått hånden av ham. Advokatbevillingen hans inndras, og partnerne i firmaet gir ham beskjed om å pakke sakene sine. Ute av stand til å renvaske seg, er Mikael langt nede. Men midt i elendigheten dukker hans tidligere advokatlærling Synne opp. "Jobb for meg, Mikael," sier hun i all sin kvinnelige storhet, og Mikael tar fatt på gjenopptakelsen av en eldgammel drapssak. Sakte, men sikkert vokser den gamle ærgjerrigheten frem. Han fortsetter sin etterforskning som en ensom rytter. En ytterst umoralsk eksadvokat. Tror alle. Bortsett fra Brenne selv. Det er tid for å ta igjen. Begynne å slå tilbake. Problemet er bare: mot hvem?

Den ytterste nøgne ø
Den gamle drapssaken fører ham til Vestøy. Med sine skifergrå knauser og bratte klipper, skjeve gamle trebrygger, rekker av små naust, noen få hus som ser forlatte og forfalne ut, og et par sjarker på svai. Dit kommer han med en koffert full av saksdokumenter, som en Pandoras eske, full av vitnesbyrd om det vesle samfunnets sorger og ulykker. Øverst i gaten i det bilfrie samfunnet, på Vestøy Kafe, tar han inn og fortaper seg i vertinnen, Magda, som gjengjelder hans sårbare behov for nærhet.

Tvedts krimformel
Ta en dose amerikansk krim. Bland den med noen dråper intrikat krim. Tilsett herlige skjønnlitterære avsnitt fra dramatisk vestlandsnatur. Krydre så med flere løse tråder enn vanlig og la mysteriet heve seg over et par hundre sider. La Mikael Brenne sprelle i garnet uten sjanse til å forsvare seg, før han gradvis nøster opp de løse trådene. Dette er krim av høy klasse! Det er bare én ting å gjøre: Kryp opp i godstolen og nyt en komplett kriminalroman!

Til toppen

Vinner av Rivertonprisen 2010

Andre utgaver

Dødens sirkel
Bokmål Heftet 2011
Dødens sirkel
Bokmål Ebok 2010
Dødens sirkel
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Dødens sirkel
Bokmål Lydbok-CD 2017
Dødens sirkel
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017

Flere bøker av Chris Tvedt:

Om forfatter Chris Tvedt

Inn i virkeligheten

- Dødens sirkel ble til på bakgrunn av mordsaker det er uenighet om. Jeg tenker ikke minst på mordsakene til Thomas Quick, fetteren til Birgitte Tengs og Fritz Moen, forteller Bergensforfatter Chris Tvedt. Sakene fra virkeligheten får paralleller i hans siste krim, der en ung mann ble dømt for dobbeltmord i det trange indremisjonsmiljøet på Vestøy for 25 år siden ...

av Bernt Roald Nilsen

- Idéen til temaet i min siste roman begynte å spire da jeg så et program på NRK2 om den påståtte massemorderen Thomas Quick. Programmet satte spørsmål ved sannheten i flere av de sakene der han har innrømmet å ha drept offeret, forteller Tvedt, som er tydelig da vi spør hva som er tema i hans siste bok, Dødens sirkel: Justismord. Det betyr ikke nødvendigvis at boka handler om at den dømte er uskyldig. Det er selve årsaken til at justismord kan skje, Tvedt vil til livs.

– Kona og jeg å legge kabalen. Det ble en omfattende historie. Da den var ferdig, måtte vi også sette Brenne inn i saken. Først da ble historien en del av en kriminalroman, forklarer Tvedt.

Justismord
Idet Dødens sirkel begynner, møter vi Mikael Brenne som uventet settes i en uventet og kinkig situasjon. Problemene tårner seg opp, og han får føle de kriminelles virkelighet på kroppen i et brutalt møte med det norske fengselsvesen. For første gang i sitt voksne liv er han avhengig av andre. Men heldigvis trår Synne inn i livet hans igjen. En bra dame med den menneskelige storheten som Brenne mangler, ifølge Tvedt.

- Kriminalhelter er ikke bare sympatiske, minner han oss om med et flir om munnen.

- Det er veldig greit å ruske Mikael Brenne ut av advokatrollen og inn i virkeligheten. Jeg tror nok han har godt av det. Advokater møter jo som regel kriminelle utenfor det vi tror er de kriminelles virkelighet, slår Tvedt fast.

En ny formel
Mange har spurt om Brenne er Tvedt og vice versa. Tvedt innrømmer at det er åpenbare paralleller. Han har selv jobbet som forsvarsadvokat i mange år, og skriver bøkene om Mikael Brenne i jeg-form. Selv føler han at forholdet til Brenne blir løsere for hver bok han skriver. Og at Brenne er i ferd med å bli mer detektiv enn forsvarsadvokat. Bøkene er ikke lenger bare advokatkrim.

At Tvedt ikke går av veien for forrykende action, fikk vi bevist til fulle i hans forrige bok, Rottejegeren. Så har han da også amerikanske thrillerforfattere som James Lee Burke og John D. MacDonald som favoritter. Denne gangen tar han et nytt grep, og nærmer seg den engelske krimsjangeren med mindre action, mer innfløkt plot og et krim-mysterium der mange løse tråder legges ut, og sakene løses i omvendt rekkefølge. Og han lykkes. Blandingen av action, finurlige sammenhenger og nesten usynlige spor er en herlig innertier.

- Kabalen må gå opp. De løse trådene skal samles og rettferdigheten skje fyldest. Det er jo det som er så bra med krim! At balansen gjenopprettes etter at vi har fulgt helten og hans fall og problemer.

Til toppen

Utdrag

"Jeg ..." Det stoppet opp for meg. "Jeg er livredd," sa jeg omsider. "Det er tre uker til saken mot meg kommer opp, og jeg vet at jeg kommer til å bli dømt."
   "Det er ikke sikkert! Det kan godt hende at ..."
   "Jeg kan ikke vinne den saken, Synne. Det tjener ikke til noe å lure seg selv. Jeg blir dømt, og jeg kommer til å få en lang fengselstraff. Jeg vedder på at du for lengst har spurt Rune om hvordan saken står, så du vet at jeg har rett."
   "Vi har snakket om det," innrømmet Synne. "Men det nytter ikke å gi opp, Mikael. Du har ikke tapt den saken før dommen har falt. Og hvis så galt skulle skje at du blir domfelt, så er det ikke verdens undergang. Livet går videre."
   Jeg ristet på hodet. "Det er verdens undergang."
   Hun åpnet munnen for å protestere, men jeg lot henne ikke slippe til. "Jeg er advokat, Synne. Det er alt jeg er kvalifisert til. Jeg har faktisk aldri hatt noen annen jobb. Omgangskretsen min er andre advokater og jurister, vennene mine også. Jeg har ikke familie, verken barn, søsken eller ektefelle. Den eneste jeg har er min far, i den grad han kan sies å være til stede. Og da har jeg ikke engang nevnt økonomien. Huset kommer til å ryke. Det er som å ha fått en diagnose på en dødelig sykdom. Når jeg tenker på fremtiden, så klarer jeg ikke å se mer enn tre uker frem i tid. Etter det er alt svart."
   Synne ble sittende en stund uten å si noe. "Det er sikkert riktig, Mikael," sa hun omsider. "Og kanskje jeg burde holde kjeft. Jeg tror ikke at jeg helt kan forestille meg hvordan du har det. Men slik jeg ser det, så har du egentlig to valg. Du kan gi opp, eller du kan kjempe videre. Og du har alltid kjempet videre, uansett odds. Det er en av de egenskapene jeg har beundret hos deg. At du aldri gir opp."
   Uten forvarsel kjente jeg raseriet stige opp i meg. Jeg hadde lyst til å brøle til henne at hun ikke hadde noen rett til å stille krav, at hun kunne ryke og reise med all sin snusfornuft, at hun ikke visste hvordan det var å være meg, men jeg reise meg i stedet.
   "Jeg må stikke," sa jeg.
   "Hvor skal du?"
   "Til min far. Jeg har ikke sett ham på evigheter."
   "Ta kontakt med Rune," ropte hun etter ryggen min. "Det hjelper ikke å fortrenge det. Saken din forsvinner ikke av seg selv."

Til toppen