Den albanske jomfru og andre fortellinger (Heftet)

Serie: Forfatterens forfatter 

Forfatter:

Ebba Haslund (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 310
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Open secrets
Oversatt av: Haslund, Ebba
Serie: Forfatterens forfatter
ISBN/EAN: 9788205363717
Omtale Den albanske jomfru og andre fortellinger
John Irving har valgt en av sine favorittforfattere, Alice Munro, og hennes novellesamling Den albanske jomfru og andre fortellinger (norsk utg. 1996).

John Winslow Irving er født i Exeter, New Hampshire, i 1942. Han debuterte med romanen Setting Free the Bears i 1968. Senere kom mer kjente romaner - f.eks. Garps bok, Hotell New Hampshire og Siderhusreglene - som alle er filmatisert. John Irving er i dag bosatt i Toronto og Vermont.

John Irving har valgt en av sine favorittforfattere, Alice Munro, og hennes novellesamling Den albanske jomfru og andre fortellinger (norsk utg. 1996). Om denne skrev Terje Holtet Larsen i Dagbladet: «Å lese Alice Munros noveller er en påminnelse om hvor oppsiktsvekkende få bøker det egentlig er som virkelig gjør inntrykk på en.» Novellene til Munro er imidlertid ikke oppsiktsvekkende i sin ytre dramatikk. Historiene er lavmælte, gjerne lagt til søvnige småbyer i utkant-Canada, og rollefigurene er 'vanlige' kvinner og menn. Men hun fanger leseren etter få sider. Og det er få som kan skildre så finstemt relasjoner mellom mennesker, få gir så presise beskrivelser av hvordan mennesker tenker og reagerer.
Alice Munro (f. 1931) debuterte med novellesamlingen Dance of the Happy Shades i 1968. Da hadde hun publisert korthistorier i ulike magasiner helt siden 1950. Og ser man bort fra romanen Lives of Girls and Women, har hun forblitt tro mot den korte formen. Den hittil siste novellesamlingen hennes, Rømlingen (norsk utg. 2006), fikk kritikerne til nesten å gå av skaftet.

Hjemmeside om Alice Munro

Intervju med Alice Munro
"Noveller på Nobel-nivå" - Anmeldelse av Munros siste novellesamling, Rømlingen, i Dagbladet

Til toppen

Flere bøker av Alice Munro:

Bøker i serien