1989 (Innbundet)

Serie: Allie Burns 2

Forfatter:

Line Gustad Fitzgerald (Oversetter)

1989 er en sømløs, medrivende thriller om hvordan historiens synder stadig preger oss fra krimdronningen Val McDermid!

Eldre og kanskje litt klokere, driver Allie Burns nå den nordlige nyhetsavdelingen til Sunday Globe. Siden hun ikke lenger er gravende journalist, men nyhetsredaktør, er hun stadig redd for å ende i rennesteinen sammen med britiske tabloidmedier.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: 1989
Oversatt av: Fitzgerald, Line Gustad
Serie: Allie Burns
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202805562
Omtale 1989

Tiårets synd

Eldre og kanskje litt klokere, driver Allie Burns nå den nordlige nyhetsavdelingen til Sunday Globe. Siden hun ikke lenger er gravende journalist, men nyhetsredaktør, er hun stadig redd for å ende i rennesteinen sammen med britiske tabloidmedier.

Men hun har nok å drive med. Året begynner med minnegudstjenesten for ofrene etter Lockerbie-bombingen. Allie har knapt levert denne saken da hun snubler over en sjokkerende historie om HIV/AIDS som får henne til å endre kurs. Avisverdenen hun jobber i er i sterk endring, og svindel i medisinske forskningslaboratoriene og den kalde krigen preger tiden. Da drap legges til denne mektige blandingen, blir Allie tvunget til å stille spørsmål ved flere av sine gamle overbevisninger.

 

1989 er en sømløs, medrivende thriller om hvordan historiens synder stadig preger oss fra krimdronningen Val McDermid!

 

Finnes rettferdigheten for alle?

Journalisten Allie Burns har mye å ta tak i. i 1989 jakter hun på både moralsk og sosial rettferdighet i et svært urolig politisk landskap.

Hun er nesten emosjonelt utmattet, men likevel er Allie fast bestemt på igjen å vekke lidenskapen hun har for undersøkende journalistikk. Hun arbeider med en avslørende reportasje som viser at de ledende medisinske selskapene svikter totalt når det gjelder omsorgen for syke og døende.

Eksperimentell testing
Underveis har hun snublet over eksperimentell medisinsk testing som utnytter de fattigste og mest sårbare i samfunnet. Og det til tross for at bevisene antyder for at medikamentene er farlige, i verste fall dødelige. Allie bestemmer seg for å avsløre sannheten, og det er sjokkerende hvordan hun stadig avdekker helsevesenets voldsomme fordommer når HIV/AIDS brer om seg og rammer de svake i samfunnet. Men den medisinske testingen har forgreininger langt inn bak Jernteppet.
Samtidig utvikler en intrikat mordplan seg hjemme i Skottland.

Det som er sant og ekte
1989 er den andre om journalisten Allie Burns. Det har gått ti år siden sist, og mye har forandret seg i livet hennes. Hun har flyttet fra Edinburgh til Manchester og er nå en del et stort mediekonsern. Drømmen om å jobbe med gravende journalistikk ble knust da avisen hun jobbet for ble kjøpt opp av mediemogulen Ace Lockhart. Hun er sliten av stadig å måtte fokusere på tabloidpressens overfladiske fokus, og føler seg desillusjonert. Hun lengter etter å bruke lidenskapen og evnene sine på noe som faktisk betyr noe.

Svært troverdig
Igjen briljerer krimforfatter Val McDermid. Hun serverer en heftig thriller med et intrikat plot, svært troverdige karakterer og en tematikk der sammenhengene mellom makt og det lille mennesket drar i trådene. Det er imponerende og svært troverdig. Vi befinner oss med det politiske bakteppet der HIV/AIDS epidemien er på høyden og begynnelsen på slutten for Sovjetunionen er i gang. Samtidig preges samfunnet av ettervirkningene av Lockerbie-bombingen og tragedien i Hillsborough, mens skyggen av Holocaust fortsatt svever over Europa.

Sjokkerende journalistikk
Allies etterforskninger er både fascinerende og følelsesmessige. Undersøkelsene av hvordan HIV/AIDS ofren faktisk ble behandlet er også et dypt berørende og sjokkerende stykke retrospektivt journalistisk arbeid som forfatter McDermid imponerer med. Under den fiktive historien ligger kunnskap om hvordan det faktisk var. I tillegg til skildringen av sosial uro og sovjets begynnende fall med regimets trusler og folkets håp om revolusjon, viser det seg også at Allies liv er i fare…

Berørende
I tillegg lever fordommer mot homofile og tidens sexisme og rasisme i beste velgående. Med Allie som lever med sin elskede Rona i et lesbisk samboerskap blir hun desto mer utsatt for diskriminering. McDermid veksler mesterlig mellom det å blande historiske hendelser, politisk intrige og krimsjangerenes strenge krav til plot og etterforskning. 1989 er en fengslende thriller som er like aktuell og relevant nå som i 1989 – det er bare å lenke seg fast til lesestolen og la seg berøre!

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

1989
Bokmål Ebok 2023
1989
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
1989
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Val McDermid:

Utdrag

Slaget mot det andre kinnet var at innsatsen til legemiddelforskere som Jess så vidt fikk en notis. Det var tydelig at forsøkene på å finne medisiner som enten kunne kurere hiv eller dempe symptomene ved fullt utviklet aids, var av liten interesse i nyhetsredaksjonene. Det fantes en viss makaber fascinasjon for de mer sjeldne og fornedrende symptomene aidspasienter kunne få, og selvsagt for en og annen heltemodig kjendis som faktisk ga en av det tjuende århundrets spedalske en klem. Men bortsett fra det? Som en kynisk kollega i Glasgow hadde sagt, var det ganske enkelt «Guds lukegaffel».

Da ettermiddagen kom, hadde Allie opparbeidet en solid porsjon rettferdig harme. Hvis det lå en sak der, skulle hun finne den. Hun satte vaktbibliotekaren i gang med å finne fram informasjonen Rona hadde bedt om, før hun ringte til Alix. «Hei, hvordan går det?» åpnet hun med.

«Hatt det bedre, hatt det verre», sa Alix. I bakgrunnen hørtes et svakt gny av elgitarer. «Passer det fortsatt med middag hos meg på lørdag?»

«Ser fram til det. Jeg ringer ikke for å avlyse. Jeg har andre motiver.»

Alix lo, en dyp, klukkende latter. «Ikke noe nytt der i gården, skjønner jeg. Hva kan jeg hjelpe deg med, Burns?»

«Jeg ville ta opp tråden fra det du sa for noen uker siden om aidsklinikken. Men aller først: Hvordan går det med vennen din Matt?»

Gitarene stanset i disharmoni, og Allie hørte to utydelige mannsstemmer som kranglet i bakgrunnen da Alix sukket tungt. «Det går ikke så bra, skal jeg være ærlig. Det er snakk om noen uker i beste fall.»

«Så leit.»

«Ja. Hvorfor spør du?»

«Du vet det du sa om at skotske pasienter flytter hit fra Edinburgh? Jeg vil se nærmere på det.»

«Hva slags vinkling har du?» Alix var en venninne, men hun var ikke godtroende når det gjaldt hvilke saker Allie ønsket å følge opp.

Nå skrallet en trommesolo svakt i bakgrunnen. «Jeg har lyst til å finne ut hva som foregår. Hva ligger bak flukten? Blir Manchester framstilt som det forjettede land, eller er det fordi det er så uutholdelig for dem i Edinburgh? Jeg vil finne historien bak de tørre faktaene, Alix.»

«Du bør nok ikke snakke med Mattie, Allie. Han har fått skader på hjernen nå. Store deler av tiden er han ikke klar lenger. Han vet ikke hvem jeg er eller hvor han er.»

Allie hadde hatt det på følelsen. «Det skjønner jeg, Alix. Det jeg lurer på, er om du er blitt kjent med noen av gutta fra Edinburgh. Eller ansatte. Leger, sykepleiere, noen som kanskje vil snakke med meg. Uoffisielt hvis det er den eneste måten å få dem til å uttale seg på.»

Det skramlet i cymbaler. Alix mumlet distré. «Faen i helvete. Jeg må ta meg av de helsikes barnehageungene. La meg tenke litt på det, Burns. Jeg vil ikke kaste noen til ulvene.

Allie stirret på det tause telefonrøret i hånden. Når var hun blitt en av ulvene?

Til toppen

Bøker i serien