Villspor (Innbundet)

Forfatter:

Carina Westberg (Oversetter)

I det brutale, øde landskapet sørvest i Queensland i Australia drar du aldri noe sted uten ekstra forsyninger. Og dersom noe skulle skje, blir du sittende i bilen og vente på hjelp. Det er din eneste mulighet til å overleve.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Lost Man
Oversatt av: Westberg, Carina
ISBN/EAN: 9788202638771
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Villspor

Ingenting er som du tror

I det brutale, øde landskapet sørvest i Queensland i Australia drar du aldri noe sted uten ekstra forsyninger. Og dersom noe skulle skje, blir du sittende i bilen og vente på hjelp. Det er din eneste mulighet til å overleve.

Ingen vet det bedre enn den 40 år gamle kvegbonden Cameron Bright. 

Så da han blir funnet død ved den sagnomsuste Driftekarens grav i ødemarken, mange kilometer unna sin egen bil, etterlates brødrene hans Bub og Nathan sjokkerte og rådville.

Hva fikk den sindige og driftige broren til å forlate bilen og legge ut på en lang gåtur i den stekende varmen?

En alle likte
Uten andre tegn på kamp enn Camerons egen kamp mot den intense varmen og det brutale landskapet, konkluderer politiet raskt med at han selv har gått dit med et ønske om å dø.

Alle vet at de tøffe omgivelsene kan gjøre noe med deg. Det har skjedd før. Men at det skulle skje den sjarmerende og vellykkede Cameron, hadde ingen trodd.

Det var Cameron som holdt samtalene i gang og bygde bro mellom sin eldste og yngste bror. Det var han som driftet familiegården der de tre vokste opp, der han nå bodde med moren Liz, lillebror Bub, sin kone Ilse og deres to små døtre. Cameron var en alle likte.

Uro
Likevel ser familien ut til å falle til ro med politiets forklaring. Cameron hadde oppført seg annerledes i det siste. Kanskje hadde han det ikke så bra som alle trodde.
Men eldstebror Nathan har en sterk uro rundt det som har skjedd.
Han sitter med en gnagende følelse av at ikke alle forteller sannheten, og at han allerede vet noe som kan gi ham svar. Han får bare ikke tak i hva det er.

Hemmeligheter

I dagene frem mot begravelsen får Nathan stadig ny informasjon som styrker uroen i ham, og han føler seg etterhvert sikker på at Cameron ikke var skyld i sin egen død.

Men jo nærmere han kommer svar, jo tydeligere blir det også at familiens mange hemmeligheter spiller en stor rolle. Og blant hemmelighetene er hans egen historie med Ilse, den avdøde brorens kone. Og når en hendelse fra fortiden dukker opp igjen, blir ett spørsmål stadig tydeligere: Hvor godt kjente han egentlig sin egen bror?

Mistenkte

For Nathan blir det klart at noen vet mer enn de sier. Med flere timer til nærmeste nabo er ikke listen over mistenkte lang. Nathan er smertelig klar over at alle på listen er mennesker han kjenner godt og er glad i. Hans jakt på sannheten blir også en kamp mot fortiden, mot episoder han har lagt bak seg, og mot følelser han for lengst har forsøkt å fortrenge.

Brak-debut

Jane Harper ble født i Storbritannia, men har bodd store deler av sitt liv i Australia, der hun har jobbet som journalist i blant annet The Herald Sun i Melbourne. Hun brak-debuterte med kriminalromanen Tørke, som fikk stor internasjonal oppmerksomhet og gode anmeldelser. Med Villspor følger hun opp suksessen. Harpers miljøskildringer er sterke og kraftfulle, det er så du kjenner sanden blåse i ansiktet mens du leser. Den konstante nerven og de svært levende karakterene tar deg med på en reise du ikke ønsker skal ta slutt. Jane Harper har skrevet nok en gripende krim som er vanskelig å legge fra seg før alle spørsmål er besvart.

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Fabelaktig atmosfære
- Guardian

Andre utgaver

Villspor
Bokmål Ebok 2020
Villspor
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Villspor
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jane Harper:

Utdrag

«Så han skadd ut?»
«Jeg tror ikke det. Ikke det jeg kunne se. Bare varm og tørst.» Bub vendte ansiktet ned idet han rørte ved kanten av jordsirkelen med støveltuppen. Ingen av brødrene nevnte sporet på bakken. Begge visste hva det betydde. De hadde sett lignende mønstre lagd av døende dyr. En tanke slo Nathan, og han så seg rundt.
«Hvor er alle tingene hans?»
«Hatten ligger under presenningen. Han hadde ikke noe annet.»
«Altså ingenting?»
«Piloten sa at han ikke hadde det. Han ble bedt om å undersøke og ta noen bilder. Mente at han ikke så noe mer.»
 «Men –» Nathan gransket bakken med blikket igjen. «Ikke noe? Ikke engang en tom vannflaske?»
«Tror ikke det.»
«Så du ordentlig etter?»
«Du kan se selv. Du har jo øyne.»
«Men –»
«Jeg vet ikke, greit? Jeg har ikke noen svar. Slutt å spørre.»
«Ja, greit.» Nathan trakk pusten dypt. «Men jeg trodde piloten fant bilen?»
«Han gjorde det.»
«Hvor er den, da?» Nå brydde han seg ikke om å skjule frustrasjonen. Det er mer fornuft å få ut av kuene enn den fordømte Bub, som faren deres pleide å si.
«Like ved veien.»
Nathan glodde på ham. «Hvilken vei?»
«Hvor mange veier finnes det? Vår. På denne siden av grensen, litt nord for feristen din. Herregud, de sa jo alt dette over radioen.»
«Det kan ikke stemme. Det er en mil unna.»
«Åtte kilometer, tenker jeg, men jo da.»
Det oppsto en langvarig stillhet. Sola sto høyt, og skyggen gravsteinen kastet, hadde krympet til nesten ingenting.
«Cam forlot altså bilen sin?» Under Nathans føtter gikk jordkloden ørlite grann på skrå rundt sin egen akse. Han så uttrykket i lillebrorens ansikt og ristet på hodet. «Sorry, jeg vet at du ikke vet det, det er bare –»
Han speidet forbi broren, til der horisonten lå langstrakt og stille. Den eneste bevegelsen han så, var Bubs brystkasse, som gikk inn og ut mens han pustet.
«Har du vært ute ved bilen?» sa Nathan til slutt.
«Nei.»
Denne gangen snakket han sant, tenkte Nathan. Han kastet et blikk over skulderen. Xander var en mørk skikkelse, framoverbøyd i setet.
«Da drar vi.»

Til toppen