Velkommen hjem (Innbundet)

Serie: Magdalena Hansson 5

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Gjensyn med gamle klassekamerater kan være så mangt. Når journalist Magdalena Hansson skal treffe klassen sin på en hytte i skogen, får festen en makaber utgang.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Välkommen hem
Oversatt av: Engen, Kari
Serie:
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202546021
Kategori: Nordisk krim
Omtale Velkommen hjem

Et skjebnesvangert gjensyn

Gjensyn med gamle klassekamerater kan være så mangt. Når journalist Magdalena Hansson skal treffe klassen sin på en hytte i skogen, får festen en makaber utgang.

Det er høst i värmlandske Hagfors, og journalist Magdalena gjør seg klar for klassetreff. Den gamle skoleklassen hennes skal overnatte i hytta til læreren, akkurat slik de gjorde i 9. klasse. Magdalena har slett ikke lyst, de siste ukene har hun blitt utsatt for grov netthets fordi hun skriver om brannene på asylmottaket. Dessuten vil hun være sammen med Petter, som er en tur hjemom fra Norge, der han nå jobber. Hun bestemmer seg til slutt for å dra på festen for å gjøre et intervju med klassekamerat Jack, den kuleste av dem alle, som har blitt realitysåpekjendis i Sverige. 

 

Fortidens gamle mønster

På festen faller folk fort inn i det gamle mønsteret. Alle hadde en gang sine bestemte roller, og det utvikler seg en slags konkurranse om hvem som har lyktes best siden sist. Alkoholen flyter, og stemningen er nifs fra første stund. I fylla avslører Jack planer om å fortelle alt om sitt liv, også det som skjedde i ungdommen, i en biografi som snart skal lanseres. Festen går etter hvert helt av skaftet, og når de utpå kvelden sjangler rundt og ser etter spøkelser, finner de en av klassekameratene drept. Drapet er varslet i bokens prolog. En diger grein er stappet inn i kjeften på offeret, men det er ingen tegn til fysisk kamp.

 

Flere i klassen i fare?

Dagen etter blir en annen i klassen funnet død på Hotell Monica i Hagfors. Ingenting tyder på at samme gjerningsmann er på ferde, men kan de være sikker på det? Hva kan motivet være? Er flere i klassen nå i fare? Er morderen en av de pene, en av de smarte, eller en av dem som bare fløt med? Eller kanskje en av dem som ble mobbet? Schulman gir oss et godt innblikk i alle elevene som er med på festen, så grundig at det er helt umulig å forstå hvem som kan ha et dypere drapsmotiv.

 

Et privatliv til besvær

Som vanlig i Ninni Schulmans bøker følger vi både Magdalenas og politibetjentene Christer og Petras privatliv på nært hold. Alle tre sliter med å få tilværelsen til å henge sammen. Som journalist blir Magdalena truet på livet for sine reportasjer om det som skjer på asylmottaket. Christer sliter med kona Torunns brennende ønske om å få barn, dessuten er søsteren Tina en av de mistenkte for drapene som etterforskes. Petra er ikke veldig begeistret for ektemann Lasses ønske om å legge inn bud på et gårdsbruk. At hun samarbeider med Geir, en gammel flamme, i etterforskningen, gjør ikke privatlivet noe enklere.  

 

Gamle synder til syne

Styrken til Ninni Schulman ligger i de små detaljene, det hverdagslige, skildringen av forhold mellom mennesker. Følelsen av noe ekte, noe du gjenkjenner, roller og karakterer, ikke minst gamle synder som aldri har blitt gjort opp for. Som leser befinner du deg midt i festen, midt i etterforskningen, midt i begivenhetenes sentrum, og det er akkurat passe ubehagelig. Og følg med, Schulman er god til å legge igjen spor som er verdifulle når du pønsker på hvem som er den skyldige.

 

En ekte hverdagshelt

Velkommen hjem har kort og godt det en god, underholdende krimroman skal ha. Fraværet av overdrevne eller spekulative voldsbeskrivelser er befriende, og journalist Magdalena Hansson er en klassisk hverdagshelt i sitt forsøk på å finne løsningen før politiet. En spennende intrige, en gripende skjebne, og en fin, flytende språkdrakt gjør også sitt til at Ninni Schulmans femte krimroman er vel verdt å kaste seg over.

 

Til toppen

Andre utgaver

Velkommen hjem
Bokmål Ebok 2018
Velkommen hjem
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Velkommen hjem
Bokmål Heftet 2018
Velkommen hjem
Bokmål Lydbok-CD 2017
Velkommen hjem
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Velkommen hjem
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Ninni Schulman:

Utdrag

Han tok noen slurker til, uten å slippe henne med blikket. Rettet ryggen.
«Jo, det er bra med meg også,» sa hun.

«Men hvor bor du? Hva driver du med?»
Ted vurderte å si at han hadde lett etter henne på Facebook noen ganger uten hell, men bestemte seg for å la det være. Det virket kanskje litt innpåslitent.
«På a svarer jeg Stockholm, eller mer nøyaktig Bagarmossen litt sør for byen. Og på b svarer jeg litt forskjellig. Stort sett forsørger jeg meg som lærer i kunst og håndverk, men jeg utdanner meg til samtaleterapeut. Og på c svarer jeg ingen familie, og ingen barn. I prinsippet er det selvvalgt, så du trenger ikke å synes synd på meg.»
Hun løftet glasset sitt og skålte som en avslutning på den lille talen.
«Du da?»
«Mens andre ble igjen her,» sa han og forsøkte å høres ut som om han var fornøyd. «Tooling. Smia. Og på c svarer jeg skilt. Datteren min Wilma blir atten år og bor hos meg annenhver helg.»
Ted tok noen slurker til og kjente omsider at leddene begynte å mykne. Han skulle akkurat til å fortelle at han hadde begynt å male litt igjen, og om Johanna som han hadde møtt på kurset, da han ble avbrutt av en arm rundt nakken og en tung dunst av øl.
«Jaså,» sa Mårten. «Så det gamle kjæresteparet er gjenforent?»
Unni lo, en latter Ted hadde hørt mange ganger. Den nervøse fnisingen.
«Kutt ut,» sa hun. «Vi sto bare og snakket sammen.»
Ted vred på seg, men Mårtens arm lå som en skruestikke rundt halsen hans.
«Men du var forelsket i Ted?» fortsatte Mårten mens han gned hardt over hårbunnen hans med knokene.
«Nei, det var jeg ikke,» sa Unni og fniste igjen. «Herregud, hvor har du fått det fra?»
«Slipp, for faen!» sa Ted.
Han skjøt ut albuen og fikk Mårten til å ta et par vaklende skritt bakover.
Da Mårten hadde gjenvunnet balansen ved å støtte seg til
trappegelenderet, stirret han på Ted.
«Hva er det som feiler deg, tåler du ikke en spøk, eller?»
«Blir du aldri lei?» sa Ted.
Det overlegne fliret til Mårten gjorde at han ville kaste seg over ham og slå til tennene ramlet ut av kjeften hans. I stedet kastet han det halvfulle glasset i blomsterbedet og snudde ryggen til både ham og Unni.
Synsfeltet hadde krympet, og han så bare en liten bit av gressplenen foran seg. De andre beveget seg rundt som skygger. Hendene hans skalv.
«Det der var jammen ikke en dag for tidlig.»
Da Ted vred på hodet, sto Jeanette der tett inntil ham.
«Nei, virkelig ikke,» la Freddie til og klappet ham på skulderen. «Bra jobba.»
Ted smilte, men raseriet fortsatte å pumpe tungt gjennom musklene. Freddies ryggdunking føltes mer påtrengende fiendtlig enn kameratslig, og han måtte ta seg sammen for å bli stående og forsøke å se avslappet ut.
«Noen blir aldri voksne,» sa Jeanette. «Sånn er det bare.»

Til toppen

Bøker i serien