Vakre vidunder (Heftet)

Forfatter:

Synneve Sundby (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 128
Forlag: Camino forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Belle merveille
Oversatt av: Sundby, Synneve
ISBN/EAN: 9788293867036
Omtale Vakre vidunder
Port-au-Prince, 12. januar 2010: Dagen for det ødeleggende jordskjelvet i Haiti. En overlevende, Bernard, møter Amore, en italiener som jobber for en internasjonal NGO. For å unnslippe kaoset i den ødelagte byen og for å hjelpe Bernard, foreslår Amore en tur til hjembyen hennes, Roma.

Vakre vidunder er en forrykende poetisk roman om kjærlighet og begjær, om forvirringen og kaoset som følger katastrofen og de absurde sidene ved det internasjonale nødhjelpsapparatet, som fungerer som en slags parallellstat i Haiti.

Med sitt særegne språk og en bitende humor skriver Noël om det alt til syvende og sist handler om, nemlig å leve: «Når man har overlevd en tragedie, kan man for helvete gjøre livet til et yrke! Alvorlig talt, livet er verdens eldste yrke.»

Vi hører sjelden annet fra Haiti enn fortellingen om en feilet stat og et utsultet, volds- og katastroferammet folk som nærmest resignert sitter og venter på å bli reddet ut av elendigheten. James Noëls roman bryter fundamentalt med dette vrengebildet og viser hvordan Haiti i virkeligheten også oser av enorm kreativitet og livskraft, humor og mobilisering for et bedre samfunn. Vakre vidunder er et litterært knyttneveslag i magen på alle fordommer om Haiti.

I 2020 mottok den Internationaler Literaturpreis Berlin (oversatt til tysk på LitraDukt, 2020) og Noël er invitert til Norge av Litteraturhuset i Oslo 27. oktober.

Til toppen

Andre utgaver

Vakre vidunder
Bokmål Ebok 2021