Usynlig (Innbundet)

Forfatter:

Torleif Sjøgren-Erichsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 222
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Originaltittel: Invisible
Oversatt av: Sjøgren-Erichsen, Torleif
ISBN/EAN: 9788203212635
Omtale Usynlig

Komplett mysterium

Paul Austers nye roman er hans beste bok siden New York-trilogien, ifølge internasjonal presse og mange faste lesere. Her holdes leseren i spenning hele veien fra New York, Paris, Karibia og tilbake igjen, fra 1967 til 2007.

En klassisk Auster-roman hvor alt stemmer, samtidig som leseren stadig pirres av at ingenting er som det ser ut til og ingen er helt til å stole på.

Året er 1967, i New York. Ungdommens New York, for hovedpersonen, og en by forfatteren Paul Auster kjenner som sin egen bukselomme. Den unge litteraturstudenten Adam får oppfylt sin store drøm: En fransk gjesteprofessor på Columbia University, Rudolf Born, tilbyr ham en større sum penger så han kan starte et litterært tidsskrift. Men hvorfor vil den interessante og litt ubehagelige Born gi så mye penger til en ung mann han knapt kjenner? Hvem er Born egentlig, og hva slags forhold har han til vakre, mystiske Margot? Adam trekkes inn i et underlig trekantforhold som får store konsekvenser, både for ham selv og andre.

Ladet stemning
I denne romanen skaper Auster en spenning og en ladet atmosfære som varer til siste punktum. Tre ulike stemmer forteller en slående historie som strekker seg over 40 år og foregår i New York, Paris og på en fjerntliggende øy i Karibia. Dette tar stadig nye vendinger ettersom tre ulike fortellere introduseres.

Elegant roman 
Usynlig er en elegant komponert roman som fletter sine versjoner sammen uten å bruke overflødige ord. Boken fremstår som langt mer enn ren selvbevisst konstruksjon eller lek med Austers litterære univers og vante motiver, selv om det også finnes elementer av dét. Det handler om små tilfeldigheter og dramatiske begivenheter som kan endre livskursen, og spørsmål om hvem folk er og hvordan de forstår fortiden.

Overraskelser
På den ene siden finner man klassisk Auster-tematikk her, som behandles med konsentrasjon og vekker engasjement. Samtidig er det er noe forfriskende og vitalt ved romanen Usynlig, som stadig overrasker med nye vendinger som får leseren til å skjerpe seg. Vi er i vante miljøer hvor folks skjulte sider kommer fram etter hvert.

Konklusjon: Dette er en av Paul Austers romaner som du definitivt bør få med deg, om du er en ny eller gammel leser av forfatterskapet. Gled deg! 

 

Ganske enkelt genial romankunst ... Med Usynlig har han kvesset skriveklørne; boka er fiks, leken, uhyggelig og så fullstendig gjennomtenkt at en gisper etter luft underveis.
Dagbladet

Er det plass i verdenslitteraturen til flere unge amerikanske menn i Paris med skrivemaskin på lite, lopperidd hotellrom? Spørsmålet er trolig godt, men svaret er like fullt, ja!
- NRK

Austers fineste roman [...] Dagens Nyheter, Sverige

Til toppen

Andre utgaver

Usynlig
Bokmål Ebok 2011
Om forfatter Paul Auster

Paul Auster ble født i New Jersey i 1947, og bor nå i Brooklyn. Han debuterte som lyriker i 1974, og i 1982 utga han den selvbiografiske The Invention of Solitude (Ensomhetens grunn). Hans store gjennombrudd var New York-trilogien, som kom i 1987.Ved siden av sine romaner har Auster skrevet lyrikk, essays, filmmanus, samt oversatt en rekke bøker til engelsk. Usynlig er Austers femtende roman og viser en forfatter med evne til å fornye seg, samtidig som sentral tematikk fra forfatterskapet gjenfinnes: spørsmål om identitet og ansvar.

Til toppen