Tyvens dagbok (Heftet)

Serie: Moderne klassikere 

Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Journal du voleur
Oversatt av: Svenkerud, Herbert
Serie: Moderne klassikere
ISBN/EAN: 9788202423087
Omtale Tyvens dagbok

KLASSIKEREN I NY UTGAVE!

Denne selvbiografiske romanen, som først ble utgitt i 1949, er ansett som ett av den eksistensialistiske litteraturens mesterverk og en milepæl i den homofile skjønnlitteraturens historie.

Med den intenst lyriske skrivestilen som er Jean Genets varemerke, rekonstruerer mannen som Jean Cocteau kalte den franske litteraturens mørke fyrste, sine tidlige år – tiden han tilbrakte som småforbryter og omstreifer, på reise gjennom Spania og Antwerpen, iblant på kryss og tvers over grensene i resten av Europa, alltid ett skritt foran myndighetene.

”En av de sterkeste og mest vitale beretninger om et liv som noensinne er blitt nedtegnet. Genet har dramatisert fortellingen om sitt eget liv med en kraft og visjon som tar pusten fra en. Tyvens dagbok vil utvilsomt etablere Genet som en av tidenes dristigste litterære skikkelser.”
New York Post

«Tyvens dagbok forandret livet mitt. Den var et sjokk. Jeg visste ikke at slike bøker fantes - at det gikk an å bruke språket på en slik måte - jeg visste ikke at det var lov. Det var som et bakholdsangrep, den identifiseringen - ikke med den biografiske historien, men med måten å beskrive verden på: En brutal introduksjon til et nytt tankeunivers, som det med en slags skrekk gikk opp for meg var mitt eget. At en slik total identifikasjon plutselig kan oppstå mellom to så forskjellige verdener, det er litteraturens under. Å løfte oss ut av vår ensomhet, det er kanskje det de største bøkene gjør med oss - at de setter oss inn i et ellers uoppnåelig fellesskap, inn i en større sammenheng, der vår individualitet, og dermed også ensomhet, vrakes til fordel for noe større. Og hvor vi mister oss selv, mer enn at vi finner oss selv. Det er det deilige ved det.»
Stig Sæterbakken til Klassekampen

“Den vakreste boken Genet har skrevet.”
Jean-Paul Sartre i forordet

"Kun en håndfull forfattere fra det tjuende århundret, som Kafka og Proust, har en så viktig, myndig og uerstattelig stemme og stil."
Susan Sontag

”Et litterært verk av stor betydning og midnattsmørk skjønnhet.”
Library Journal

Den verdenskjente forfatteren Jean Genet ble født i Paris i 1910. Han skrev sin første roman mens han sonet en av mange fengselsdommer. Han var en av de første forfatterne som åpenlyst vedkjente sin homoseksualitet og betraktet både homoseksualitet og kriminalitet som legitime litterære motiver, hvilket i hans arbeider betydde å skape helteforbryter-skikkelsen og den homoseksuelle helt. Han døde i 1986.

Til toppen

Bøker i serien