To soldater (Innbundet)

Serie: Ewert Grens 6

Forfatter:

Tormod Ugelstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 672
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Två soldater
Oversatt av: Ugelstad, Tormod
Serie: Ewert Grens
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202391539
Kategori: Nordisk krim og Thriller
Alder: 15 - 99
Omtale To soldater

Ensomhet og frykt

Barn som slår, truer, dreper – uten tegn til anger. Ungdom med lange fengselsstraffer, allerede før de er blitt myndige. Krimforfatterne Roslund & Hellström tegner et skremmende bilde av det svenske samfunnet i sin nye thriller, To soldater.

Det ulmer i forstedene til de store byene i Europa – i Paris, London, Stockholm, Malmö – og i Oslo. Dette er et varsko til politikerne med viktige samfunnsspørsmål der problemstillinger blir snudd på hodet.

Sårbart

De er bare barn. Barn som ikke kjenner til annet enn drabantbyens kulde. Barn som må klare seg selv, som blir lurt, brukt og kastet.

Roslund & Hellström har ofte uttalt at deres bøker først og fremst skal underholde. Men at de i tillegg skal noe mer: Forfatterne mener og står for noe. De vil avdekke det som for de fleste av oss ligger i mørke, det som er uhåndterlig eller direkte farlig, slik at lyset faller på det og det blir klart for oss hva vi står overfor.
Denne gangen har forfatterduoen skrevet om unge mennesker, og derfor gjør det ekstra vondt å lese To soldater. Det skal gjøre vondt. Man føler hjelpeløshet og vantro i møtet med disse unge menneskene som ikke vet hva kjærlighet betyr, men som bruker ordet til stadighet – om hverandre og til hverandre – i en tøff slang, uten varme og omsorg.

Det handler om Leon og Gabriel. To ledere av gjengen Ghetto Soldiers som er på vei til toppen av den kriminelle næringskjeden. Leon sitter i fengsel, men planlegger å rømme. Gabriel er på utsiden, og legger alt til rette for den påfølgende flukten. Begge har slått, truet, stjålet, ranet. Begge er ansvarlige for at en strøm av narkotikapenger flyter inn i hver lille krok av den fiktive drabantbyen Råby. Leon og Gabriel er verstinger. Det finnes ikke en psykolog eller sosialarbeider, i verken Sverige eller Norge, som ikke ville nikket gjenkjennende til ordet psykopat, hvis det ble brukt om disse guttene på bare atten år. De fleste ville ha satt en tykk strek under ordet når det gjelder Leon.

Men for Gabriel finnes det et lite håp. Mens Leon har sittet inne, har Gabriel blitt kjæreste med Wanda og fått en liten smak av et liv som kunne ha vært annerledes. Han forsøker å fortrenge det, men klarer ikke. Følelser er vanskelige, og når man er ung kan de være umulige. Frykten og forvirringen blir stor når man må klare alt selv. Likevel, Gabriel begynner å forstå at kynisme ikke er svaret på alt – det kommer en tid for forandringer.

Så klarer Leon å rømme – og han er helt avhengig av Gabriel for å lykkes. Det handler om lojalitet, ære, respekt. Det handler om å være tro mot den man alltid har vært, for ellers er man ingen. Leon setter i gang opptøyer i fengselet, kidnapper en kvinnelig vakt og flykter. Brutalt og voldsomt. På utsiden venter Gabriel på å ta imot sin venn, sin «bror». Det handler om lojalitet og «kjærlighet» – kjærlighet slik en kriminell gjeng forstår ordet. 

Så begås det et drap …

Til toppen

Høyt hevet over det meste av hva som blir skrevet i nordisk krim for tiden
Ingvar Ambjørnsen, VG

Andre utgaver

To soldater
Bokmål Ebok 2013
To soldater
Bokmål Heftet 2013
To soldater
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Roslund & Hellström:

Anmeldelser To soldater

"(...)høyt hevet over det meste av hva som blir skrevet i nordisk krim for tiden."
Ingvar Ambjørnsen, VG

"(...)duoen tar deg med på nok en mesterlig komponert roman. Ikke minst fordi skildringene er troverdige og herlig kompromissløse."
Gunn Magni Galaaen, Trønder-Avisa

Til toppen

Utdrag

– Klokken 18.12 beordret vakthavende samtlige tilgjengelige enheter, tjuetre patruljer, til Aspsås.
Han hadde sett alt tidligere.
– Omdirigerte dem igjen klokka 19.27 til Storboda.
Flukten fra cellen minnet om Popescus flukt på slutten av åttitallet.
– Tre rømninger. Fem innsatte.
Flukten fra Österåker var en kopi av Maioranas flukt fra Kumla femten år senere.
– Alle, dette er vi sikre på, er medlemmer av en bande som tidligere het Råby Warriors, og som nå kaller seg Ghetto Soldiers. Bortsett fra det …
Grens kastet et blikk på stillbildet av ansiktet som fortsatt fylte dataskjermen – flukten fra Storboda var skritt for skritt planlagt og gjennomført som flukten fra Norrtälje forleden år.
– … vet vi ingenting.
Han pekte på filmruten som sto stille, bøyde seg deretter ned mot datamaskinen og lot bildesekvensen rulle, STORBODA og KAMERA 18 og en ung mann som lo da han skjøt med et svart og stort våpen i hånden.
Det siste bildet de hadde.
Om et par timer ville de ha tilgang til kveldens og nattens øyeblikk fra samtlige trafikkameraer i området. Om ytterligere et par timer ville de ha fått den første grove sammenstillingen av publikums observasjoner rundt den eldre Mercedesen og fem unge menn som allerede var observert i halve Sverige så vel som et par steder i Finland og i tillegg noen i Danmark og Norge.
Ewert Grens lot bildet av en tom utkjørsel fortsette rute for rute, en sykkel som passerte lenger ned der den møtte en større vei, flere hvite eller i det minste lyse fugler, kanskje en skogshare.
Det siste bildet de hadde. Han frøs det og flyttet datamaskinen ned på gulvet.
[… ]
– Aspsås, Österåker, Storboda.
Politioverbetjenten hadde flyttet sin tunge kropp mot skrivebordet og kartet han hadde teipet opp på veggen mellom de to vinduene i rommet.
– De er ikke her.
Hånden pekte over området som var grønt og blått og viste de nordre delene av Stockholm-distriktet.
– Og de er ikke i Finland, Norge, Danmark. De er ikke i søndre eller nordre Sverige heller.
Kartet var på skrå, som om han hadde hatt det travelt da han teipet det opp, som om han ikke brydde seg. Han sto foran det og så på Sven Sundkvist og Mariana Hermansson med tinningen som ikke pulserte, og munnen som ikke ble stygg.
– Disse søker seg ikke til skogs, ikke til vanns.
Hånden flyttet seg over det grå området på kartet som betød sentrum og veier, fortsatte lenger ned.
– De kjenner bare igjen asfalt.
De krokete fingrene hans over søndre Botkyrka: Tumba og Tullinge; over nordre Botkyrka: Norsborg, Alby, Fittja. Og det lille området klemt inn mellom dem og nærmest E4, Råby.
– Og jeg vet hvor de er på vei.

Til toppen

Om forfatter Roslund & Hellström

ANDERS ROSLUND har bakgrunn som reporter og avdelingssjef i Sveriges Television. BÖRGE HELLSTRÖM er en sentral aktør i debatten om svensk kriminalomsorg, og var en av grunnleggerne av KRIS (Kriminelles revansj i samfunnet). De to møttes da Anders arbeidet med et dokumentarprogram for tv.
 
Deres felles interesse for kriminalomsorg skapte grobunnen for Roslund & Hellströms forfatterskap. Tematisk er bøkene preget av de store spørsmålene som vedrører fenomenet kriminalitet. Hvem er ond? Hvem er god? Hvem har rett? Hvem tar feil? Hvem er gjerningsmann og hvem er offer?

Bøkene har fått en fantastisk mottagelse i USA og i Storbritannia. Filmrettighetene til Roslund & Hellströms bøker er solgt til filmgiganten 20th Century Fox.

Til toppen

Bøker i serien