Sukkerdøden (Innbundet)

kriminalroman

Serie: Cato Isaksen 8

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 427
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Serie: Cato Isaksen
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788203196997
Omtale Sukkerdøden

Herlig heltinne

Cato Isaksen har vært Unni Lindells faste etterforskerhelt gjennom syv romaner, og er også blitt en kjent skikkelse fra filmatiseringen av bøkene. I Honningfellen introduserte Lindell oss for den egenrådige og spesielle personligheten Marian Dahle. I Sukkerdøden er det Marian som får hovedrollen. Den spiller hun med bravour.

Marian Dahle er en av de mest interessante karakterene i norsk krim. Sterk, egenrådig, stor i kjeften, men likevel sårbar, ensom og med et stort hjerte. Forholdet mellom henne og Cato Isaksen har vært som mellom katt og hund.
I forrige roman, Mørkemannen, ble vi bedre kjent med redslene i hennes turbulente fortid. Da hun var tenåring, forsøkte adoptivmoren å drepe henne med kniv. Den som tok seg av henne, og som siden ble Marians nye farsfigur, var ingen ringere enn selveste kripossjef Martin Egge. Derfor kommer det som et voldsomt sjokk på Marian da Martin blir påkjørt og alvolig skadet, i det som åpenbart er et mordforsøk. Da han siden blir drept på sykehuset, tar Marian saken personlig. Demonene fra fortiden blusser opp igjen. Hun handler på impuls, stenger resten av politikorpset ute og setter all sin energi inn på å finne Martins morder ...

Utenfor samfunnet
Det viser seg at Martin har hatt to andre protesjeer i tillegg til Marian. Han har tatt seg av den foreldreløse trøbbelmakeren Juha Sakkonen, og den mistilpassede og overvektige Kari Helene Bieler. Det skal vise seg at nøkkelen til mordgåten finnes i fortiden til disse skadeskutte ungdommene. Kari Helene kontaktet Martin Egge kort tid før han ble drept, og ba ham om å møte henne. "Jeg må snakke med deg, Martin. Nå skal jeg fortelle deg det aller verste." Hva betyr den kryptiske meldingen som politiet har funnet på mobiltelefonen hennes?
Kari Helene er sporløst forsvunnet, og det haster å finne henne. I mellomtiden er Marian Dahle inne på et farlig spor. Hun tenker ikke på hvordan sololøpet hennes kan se ut for de andre i enheten. Da det viser seg at hun er en av arvingene etter Martin, sammen med Juha og Kari Helene, rettes politets mistanker mot henne. For var hun ikke på sykehuset rett før kripossjefen ble funnet død? Har hun ikke unndratt dokumenter fra etterforskningen? Og hvorfor lyver hun om sitt eget alibi den natten Martin ble påkjørt?

Elegant
Unni Lindell er en av Norges mestselgende krimforfattere. Bøkene hennes er oversatt til mer enn ti språk, og serien om Cato Isaksen er blitt populære filmatiseringer for TV. I sin nyeste krim legger Lindell ut mange parallelle handlingsforløp og skaper interessante bikarakterer som gjør Sukkerdøden til underholdende såvel som nervepirrende lesning. Hun styrer sine marionetter elegant gjennom fortellingen, og holder trådene i stram regi. Avsløringen på krimgåten er riktig så Agatha Christiesk - Gud er i detaljene. Eller snarere djevelen, når det er snakk om uforlignelige Unni Lindell.

Til toppen

Andre utgaver

Sukkerdøden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Sukkerdøden
Bokmål Ebok 2023
Sukkerdøden
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Unni Lindell:

Utdrag

En time senere lå hun i sengen på det kalde soverommet hjemme hos seg selv. Hun husket ikke om hun hadde spist. Flashbacks av Martins døde ansikt rullet som en film gjennom hodet igjen og igjen. Ansiktet hans, men likevel et annet. Skarpskåret, mildt og velpleid, det sølvgrå håret kort og velklippet. Munnen lukket, leppene blå, armene gipset.
Hun kastet seg over på siden og rullet seg sammen til en liten ball, trakk dynen over hodet, men frøs likevel så hun hakket tenner. Noe helt skrekkelig måtte ha skjedd på sykehuset. Kanskje med en pute, hadde professor Wangen sagt, men hvordan? Og hvem?
Hun husket ikke engang hvor hun hadde parkert bilen, om den sto i Hesselberggata eller i en av sidegatene. Hun hadde tatt med seg alle papirene opp, stappet dem ned i en krøllete bærepose og tømt halvparten ut på skrivebordet bak døra. Hun stirret opp i det mørke taket, så for seg nypebuskene langs plenen i Solveien. Ut mot skrenten. Taggete grener med blekrosa blomster som visnet og etterlot seg harde grønne frukter, som råtnet og ble sorte om vinteren. Vissheten om at hun kanskje satt på særdeles viktig informasjon fikk henne til å kaldsvette. Hvordan skulle hun få levert dokumentene til Cato Isaksen?
Hun knep øynene sammen, men visste at hun ikke kom til å få sove, at hverken konjakkene eller trettheten ville hjelpe. Hun hadde tatt med seg de papirene. Det hadde skjedd på impuls, som den gangen hun stjal sin egen legejournal fra en psykiater. Hadde legeerklæringen vært digitalisert og tilgjengelig ville hun aldri ha sluppet inn på Politihøyskolen. Psykiateren hadde skrevet at hun i gitte situasjoner hadde en overproduksjon av stresshormonene adrenalin og kortisol og at det igjen førte til ubalanse i immunforsvaret, som igjen gjorde at hun blokkerte for tanker og handlinger.
Om hun ga Cato dokumentene, ville han skjønne at hun hadde hentet dem på egenhånd, uten tillatelse. Han ville melde fra til Myklebust, som umiddelbart ville fjerne henne fra stillingen som etterforsker ved Voldsavsnittet. Hun kunne ikke gå på det møtet i innsatsgruppa imorgen. Jeg antar at noen har kommet seg inn på sykerommet hans. Hun kjente hvordan musklene i magen strammet seg som knyttnever og kastet seg rundt på den andre siden. Hun kunne miste autorisasjonen, i beste fall ende opp som privat etterforsker, i likhet med Olav Thiis.
Hun dro dynen opp til haken, satte seg opp, men la seg ned igjen. Det kjentes som om noen hadde koblet en slange til armen hennes og tappet henne for krefter.
Varme tårer rant fra øynene og ned mot ørene på hver side. Hun gjenkjente den barnslige smaken av gråt som prikket i nesa og den overveldende følelsen av fortapthet.
Sjokket over Martins brå død blandet seg med følelsen av noe annet, noe som trådte frem med en intensitet hun lenge hadde fortrengt. Minnene om det tåkete kaoset der foreldrene var farlige fiender som bedrev angrep og motangrep, strømmet på. Hun husket svettelukten fra moren, på kjøkkenet med de gule skapene. Følelsen da hun løp hjem fra skolen alene på kalde tåkete dager, åpnet ytterdøra nede og sto i heisen opp til syvende etasje. Angsten for hva som ville møte henne bak den brune døra med kikkehullet som hang som et ondt glassaktig øye høyt der oppe. Hun kjente hvert kvistmønster i treet i døra. De var ulver, hekser og monstre. Og om natten, hvis moren terroriserte faren, ropte og anklaget ham for ting og hun ikke orket å være hjemme, løp hun tynnkledd over parkeringsplassen, inn i undergangen der skrittene hennes laget ekko mot murveggene og videre mot endestasjonen der bussene stoppet. Der ble hun sittende på den fuktige iskalde benken i busskuret og dingle med beina i timevis. Hun husket det som om det alltid var høst.

Til toppen

Om forfatter Unni Lindell

Unni Lindell (født 1957) er en av Norges mestselgende forfattere. Hun utdannet seg som journalist, og har jobbet som frilanser. Fra hun var ti år visste hun at det var forfatter hun ville bli. Hun startet med å sende inn små dikt til ukeblader før hun i 1986 debuterte med ungdomsromanen Den grønne dagen. Hun er mest kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Men hun har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell er prisbelønnet både for sin voksen- og ungdomslitteratur, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Til toppen

Bøker i serien