Storytellers (Heftet)

en begrunnet antologi

Serie: Gyldendal pocket 

Forfatter:

Steffen Kverneland (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 191
Illustratør: Kverneland, Steffen
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Serie: Gyldendal pocket
ISBN/EAN: 9788205381704
Omtale Storytellers
Jan Erik Volds 'Storytellers' nå tilgjengelig i billigutgave. Storytellers betyr historiefortellere, i dette tilfelle poetiske historiefortellere, altså poeter som vet å dra en historie, i dikts form. I denne boken - som er en blanding av diktantologi, essaysamling, gjendiktningsutvalg, illustrert poesialbum, lesebok for alle - har Jan Erik Vold samlet femten slike, fra de siste 150 år.
Utvalget strekker seg fra Wergeland og Rimbaud i forrige århundre, over kraftpoeter som D.H. Lawrence og Claes Gill, sorgpoeter som Paul Celan og Gunvor Hofmo, gledespoeter som Wallace Stevens og Ernst Orvil, frem til Inger Hagerup og Wislawa Szymborska mot slutten av 1900-tallet.
Jan Erik Vold har skrevet et essay om hver av poetene i 'Storytellers', der han redegjør for bakgrunnen til de enkelte tekstene. I disse nyskrevne kapitlene har han innarbeidet ytterligere diktoversettelser.
Lesebok for alle
Jan Erik Vold sier i sitt forord at han ønsker å "tapetsere det rom diktet vandrer i" - for å hjelpe leseren fram til den historie som selv det mest hemmelighetsfulle dikt prøver å meddele. Og han vil se norske dikt i et videre perspektiv:
"Boken 'Storytellers' lar hjemlige stemmer veksle med utenlandske, kronologisk ordnet etter diktets tilblivelsesår, i den friske forhåpning at norsk poesi, internasjonalt svakt som den står, i lykkelige stunder likevel kunne måle seg med det beste vi fant på den vestlige halvkule."
Boken er forsynt med portretter av samtlige femten poeter, tegnet av Steffen Kverneland.

Til toppen

Flere bøker av Jan Erik Vold:

Bøker i serien