Storegut (Innbundet)

Forfatter:

Harald Kihle (Illustratør) Henrik Sørensen (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 159
Illustratør: Kihle, Harald og Sørensen, Henrik
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788252154771
Omtale Storegut
Aasmund Olavsson Vinje ( 1818 . 1870 ) var forfattar, bladmann og jurist. Med djup forankring i det folkelege og brei interesse for kulturelle og politiske straumdrag i utlandet, hadde han eit perspektiv som både lokalt og globalt. Vinje nyttar fleire ulike sjangrar : dikt, forteljingar, essay, artiklar, kåseri, kommentarar og reiseskildringar. Diktverket Storegut kom ut i 1866, og er eit av dei største arbeida til Vinje, og eit klassisk verk i den norske bokheimen. Den dag i dag er verket kjent for mange lesarar, som denne strofa frå . Det syng fyr Storegut . :

Den dag kjem aldri at eg deg gløymer; for um eg søver, eg um deg drøymer. Um natt og dag er du like nær, og best eg ser deg når myrkt det er.

Storegut var ein historisk person som levde i Telemark på slutten av 1700 . talet, og har levd på folkemunne heilt sidan den gong. Det var Vinje som gjorde Storegut kjent utanfor lokalmiljøet, og mange kunstnere har seinare late seg inspirere av kjempekaren frå bygdene i Telemark. Denne utgåva inneheld illustrasjonane til Storegut av Harald Kihle og Henrik Sørensen.

Lokalhistorikaren Richard Berges kritiske kommentarar til Storegut .verket var første gong trykt i Syn og Segn i 1906, og er med i denne utgåva.

Utgåva er trykt i Vinjes eiga målform. Innleiing av Åsulv Edland.

15. utgåva

Til toppen

Andre utgaver

Storegut
Nynorsk Heftet 2018
Storegut
Nynorsk Ebok 2018

Flere bøker av Aasmund Olavsson Vinje: