Stalker (Innbundet)

Serie: Joona Linna 5

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 560
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Stalker
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
Serie: Joona Linna
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202381905
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Stalker

En seriemorder av tvang

En stalker lider av et forfølgelsessyndrom. Er sykelig besatt av en annen person, og utsetter vedkommende for plagsom atferd. Og noen stalkere er helt nødt til å drepe sine utvalgte …

For en stalker er forfølgelsen som narkotika, det er umulig å slutte, han må stadig komme nærmere offeret, ta kontakt, utvikle en slags relasjon i sitt eget hode. En fryktskapende tilnærming som starter i det uskyldige, og etter hvert kan bestå av trusler, vandalisme og trakassering, i verste fall vold og grufulle drap. Sjalusi er ofte et fremtredende motiv, og det er stort sett menn som tyr til den ufyselige rollen som ensom stalker …


Hypnotisk etterforskning

Joona Linna, helten til Kepler, har vært forsvunnet i ett år, og alle tror han er død. Nesten alle. Saga Bauer leter etter ham, mens en ny kvinnelig kriminalinspektør som er ekspert på seriemordere, spree killers og stalkere, har overtatt Joonas gamle kontor på Rikskrim. Så går alarmen.

Rikskrim mottar mystiske linker til filmklipp på YouTube. Kvinner som er filmet gjennom deres egne vinduer mens de kler av seg. Kort tid senere er de drept på bestialsk vis. Det er umulig for politiet å vite hvor filmene er tatt opp selv om de er varslet, stalkeren har planlagt hvert drap til minste detalj, og den finurlige metoden sørger for at politiet hver gang er på etterskudd.


Uskyldig dømt?
Den nye kriminalinspektøren kaller inn hypnotisøren Erik Maria Bark for å få hjelp når mistanken etter hvert retter seg mot presten Rocky Kyrklund, som for ni år siden ble dømt til tvungent psykisk helsevern for et mord som likner på det som etterforskes. Hypnotisør Barks skråsikre uttalelse for ni år siden var tungen på vektskålen da Kyrklund ble dømt for drapet, og ekspresten føler han fortjener sin straff og soner uten ønske om permisjon eller samfunnstilpasning. Han lider av blackouts om hva som har skjedd, og ved hjelp av hypnose håper politiet å få frem sannheten. Kan presten virkelig ha en medsammensvoren der ute?

Skumle voldsmiljøer
Hypnosene av presten er så vidt i gang når en ny link til en film på YouTube kommer til politiet. Og enda en. Kun kvinner, som først blir filmet, deretter plaget og mishandlet før de drepes og etterlates i identisk sittende positur. Den syke morderen opptrer selv i gult oljehyre. Seriemorderen stalker sine ofre, men hvor i all verden finner han dem? Det blir etter hvert klart at dette er en sak med forgreninger til narko- og prostitusjonsmiljøer, en sak som ikke kan løses uten Joona Linna - helten som ser sammenhenger ingen andre ser. Samtidig peker etterforkningen stadig sterkere mot hypnotisøren Erik, og han jages i mistankens søkelys.

Kidnappet i presens
Stalker er Lars Kepler på sitt beste. Du er med i en film, fra første setning er du kidnappet i presens. Korte kapitler driver tempoet opp, og plotet er så raffinert og elegant at du hele tiden må videre. Kort pust og høy puls fås på kjøpet, her er både fysisk kraft og sitrende spenning hele veien, enkelte scener er rett og slett et sant eventyr fra helvete. Og det skal Keplers ha: De skriver med hjertet, de virvler deg inn i eventyret, gir deg en ny og uhyggelig måte å forstå verden på. De er rett og slett unike historiefortellere, og gjør det på en gåsehudfremkallende og spill levende måte.  

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

 intens spennende thriller
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Stalker
Bokmål Lydbok-CD 2014
Stalker
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Stalker
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Stalker
Bokmål Ebok 2014
Stalker
Bokmål Heftet 2015
Stalker
Bokmål Innbundet 2016

Flere bøker av Lars Kepler:

Anmeldelser Stalker

«Stalker er en velskrevet, medrivende krim. Kepler fristes aldri –i motsetning
til mange andre krimforfattere –til å bruke mye tid på endeløse og kjedelige avhør. Her er det heller ikke mye lunken kaffe i pappkrus, eller stereotypiske, gretne etterforskere med mageså. Derimot er det masse av det vi vil ha; driv, grøs, interessante karakterer og hektende cliffhangere.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

«(...)uutholdelig spennende og vanskelige å legge fra seg når man først har
begynt å lese.»
Ola A. Hegdal , Dagens Næringslivsliv

«Svenske Lars Keplers femte bok er en intens spennende thriller fylt av dramatikk og panikk, blindspor og blod.»
Tom Egeland, VG

 

Til toppen

Intervju

Sykelig besatt

– Stalking blir ikke tatt på alvor. Så etter hvert som vi researchet temaet, bestemte vi oss for å skrive om tidenes verste stalker.

Hver tolvte svenske blir stalket i løpet av sitt liv, og forskning viser at en tredel av alle stalkere gjør alvorlige inngrep i offerets liv. Den svenske prinsessen er stalket, Agnetha Fältskog også, og alle har vi litt av snikjegeren i oss når vi kikker inn gjennom vinduer på høstmørke kvelder. Heldigvis er de færreste av oss besatt av syndromet som kan føre til de grusomste ting, ifølge ekteparet Alexandra og Alexander Ahndoril, alias Lars Kepler.

Snokingens paranoia
– Vi kommer til å se mer av dette fenomenet etter hvert som vi får flere virkemidler som kan brukes til å stalke. Bare tenk hvilke muligheter sosiale medier gir til å snoke i andre menneskers liv, sier Alexander. Det var denne sykelige besattheten av et annet menneske som ekteparet bestemte seg for å kombinere med paranoia og ultragrov vold. Gudene skal vite at Kepler har lyktes nok en gang.

Livredd i eget hus
Å lykkes har ofte en bakside. Det berømte krimparet har kjøpt hus utenfor Stockholm, og Alexandra var så inne i sin litterære stalkerboble mens hun skrev at hun rett og slett ble redd en fredag kveld da hun så ut av de store stuevinduene, ut i stummende mørke, mens hun ventet på at Alexander skulle komme hjem fra Stockholm sentrum. Litterære tekster ble med ett en krypende skummel virkelighet, inntil helten hennes endelig dukket opp.

Hjerte for krim
– Av og til føler vi oss forvirret over hvilke konsekvenser skrivingen kan få, men det er en del av den totale pakken. Det er jo dette vi elsker å holde på med, sier Alexandra. Ingen tvil om at duoen har et stort hjerte for det de gjør. Den femte boken om Joona Linna og resten av persongalleriet på Rikskrim har tatt både tid og krefter. Den ble lengre enn de hadde tenkt seg, researchen mer omfattende, og  ”gamle” personer er viet større plass på bekostning av helter som rett og slett ble nødt til å hente seg inn før nye oppgaver venter i neste bok.

Interessant person
– Vi synes hypnotisør Erik er en interessant person, folk med slike svakheter er ofte det. Han lyver lett når ting blir ubehagelig, og ”trasslar det till” når det stormer som verst, selv om han i utgangspunktet er både flink og redelig, sier Alexander. – Erik har fått relativt stor plass, akkurat som den gravide kriminalinspektøren Margot, på bekostning av Joona, som hadde et tøft oppdrag i Sandmannen. Joona ble redusert, og har en hard vei å gå før han er tilbake i kjent slag. Det samme gjelder for så vidt Saga Bauer, som likevel har en viktig rolle i starten av Stalker når vi er i tvil om Joona har forsvunnet for godt eller ei.

Nådeløst
Det nådeløse kombinert med det maktesløse er den geniale nøkkelen til plotet i Stalker. Å levere et filmklipp av en som skal drepes en time etterpå uten at politiet vet hvor filmen er tatt opp. Å bruke film som utgangspunkt for gode ideer er ikke noe nytt for Kepler, men de har ikke latt film spille en så stor rolle tidligere i bøkene som de har tillatt seg denne gang. Det som derimot har spilt en stor rolle, er hypnose, og leseren får igjen et kurs i hypnose når Erik prøver å finne ut hvem, hva og hvor om de mordene som begås. Og flere mord skal det etter sigende bli.

Tre bøker til
– Vi er allerede i gang med å diskutere neste bok om Joona Linna, og har i hvert fall stoff til tre bøker til. Vi tror det vil gå kortere tid til neste bok enn det gjorde nå, men vi får se, sier ekteparet samstemt. Først skal de ta en prat med Lars Kepler over en kopp te. Alltid en kopp te når de diskuterer med Kepler, en litt eldre, ensom, gråhåret fyr, som vil at alt skal gå bra til slutt. Akkurat den filosofien passer ganske bra til den stilltiende kontrakten mellom leserne og ekteparet Ahndoril. Det kan være både helvete og inferno underveis, men når siste side er lest, er verden i vater nok en gang.

Kepler-paret er intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Nå er det i alle fall låst, tenker hun idet hun hører et knirk bak seg. Hun snur seg fort rundt før hun blir stående og flire av sin egen reaksjon. Det var bare vinduet i tv-stua som rykket i stormkroken da gjennomtrekken ble borte.
Tv-publikumet plystrer og buer over dommeravgjørelsene.
Susanna tenker at hun skal hente mobilen i soverommet og ringe til Björn. Han burde sitte og vente på ombordstigning nå. Hun vil snakke med ham mens hun gjennomsøker huset før hun kan sette seg framfor tv-en. Hun er for oppjaget til å kunne slappe av uten å forsikre seg om at hun er helt trygg. Det eneste problemet er at det er dårlig dekning i kjelleren. Kanskje hun kan bruke høyttalerfunksjonen og legge mobilen halvveis nede i trappa.
Hun sier til seg selv at hun ikke trenger å snike seg rundt i sitt eget hjem, men likevel beveger hun seg så stille hun kan.
Hun passerer den stengte kjellerdøra, ser de mørke vinduene i spisestua i øyekroken og fortsetter mot tv-stua.
Hun vet at hun låste ytterdøra etter løpeturen, men vil likevel gå dit for å sjekke. Det er like greit – så slipper hun å tenke mer på det.
Det piper i lufta fra vinduet som står på gløtt i tv-stua og gardinen blir sugd mot den smale åpningen.
Hun begynner å gå mot spisestua, og rekker å notere seg at engblomstene har visnet i vasen på det store eikebordet før hun bråstopper.
Det føles som om det legger seg et lag av is over hele kroppen. Adrenalinet pumper lynraskt ut i blodbanen.
De tre vinduene i spisestua fungerer som store speil. I lyset fra krystallkronen i taket syns bordet og de åttestolene, men bak dem står en skikkelse.
Susanna stirrer på speilbildet av rommet og hjertet hennes slår så det dundrer i ørene.
I døråpningen mot entreen står det et menneske med en forskjærkniv i hånden.
Han er inne, han er inne i huset, tenker Susanna.
Hun lukket og låste bakdøra da hun burde ha flyktet ut i hagen.
langsomt trekker hun seg bakover.
Inntrengeren står helt stille med ryggen mot spisestua og blikket rettet mot gangen inn til kjøkkenet.
Den store kjøkkenkniven henger i høyre hånd som rykker litt utålmodig.
Susanna beveger seg baklengs med blikket festet på skikkelsen i entreen. Høyre fot sklir mot gulvet, og parketten knirker svakt idet hun legger tyngde på den.
Hun må komme seg ut, men hvis hun går mot kjøkkenet blir hun sett gjennom gangen. Kanskje rekker hun å få nøklene opp fra skåla, men det er slett ikke sikkert.
Forsiktig fortsetter hun bakover, ser inntrengeren i det siste vinduet.
Gulvet knirker under den venstre foten hennes. Hun stanser og ser at skikkelsen snur seg mot spisestua, løfter blikket og ser rett på henne via et av de mørke vinduene.
Susanna tar et langsomt steg bakover. Inntrengeren begynner å gå mot henne. Hun utstøter et klynk av redsel, snur seg og springer inn i tv-stua.
Hun sklir på teppet, mister balansen, slår kneet i gulvet, tar seg for med hånden og stønner av smerte.
En stol dunker mot spisebordet.
Hun river over ende stålampa idet hun kommer seg på beina. Den deiser inn i veggen og velter ned på gulvet med et smell.
Hun hører raske skritt bak seg.
Uten å se seg rundt styrter hun inn på badet igjen og låser døra. Lufta er fortsatt varm og fuktig.
Dette skjer ikke, tenker hun panisk.
Hun går forbi servanten og toalettet og trekker til side gardinen foran det lille vinduet.
Hendene skjelver idet hun begynner å løsne den ene haspen. Den sitter fast. Hun røsker i haspen samtidig som hun forsøker å roe seg ned, lirker litt på den, vrir den til side og får akkurat løsnet den første haspen idet det kommer en skrapende lyd fra låsen på baderomsdøra. Hun bykser mot døra og får tak i låsvrideren i samme øyeblikk som den begynner å rotere. Hun holder imot vridningen med begge hender og kjenner hjertet hamre vilt av redsel.
 

Til toppen

Om forfatter Lars Kepler

Lars Kepler er et pseudonym for det svenske forfatterparet Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. Keplers første bok om Joona Linna, Hypnotisøren, er oversatt til over 30 språk og filmatisert av Lasse Hallström med Mikael Persbrandt i hovedrollen. Kepler har gitt ut Hypnotisøren, Paganinikontrakten, Ildvitnet, Sandmannen og Stalker.

Til toppen

Bøker i serien