Søvnsankersken (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 157
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202222970
Omtale Søvnsankersken

Lena (35) er sterkt plaget med angst og astma. Hun er uføretrygdet og ensom. Livet hennes er en kamp for å komme seg gjennom dagene. Med flott energi og suveren selvironi skildrer debutant Hilde Sophie Plau en vindskjev antiheltinne på Oslos ufancy østkant.

Søvnsankersken er en jeg-fortelling om 35 år gamle Helena Storstein. Hun er astmasyk og sterkt angstplaget. Hun bor i en ettroms leilighet i et område av Oslos østkant kjemisk fritt for kaffebarer og stilige utesteder. Lena, som hun kaller seg, lever som uføretrygdet – et ensomt liv i samfunnets nedre sjikt. Hun kjemper en daglig kamp for å klare å komme seg i butikken, helt fram til kassa, selv om det er kø, hun teller de oppstykkede timene med søvn i håp om at målet på åtte timer pr. døgn skal nås.

Vi møter Lena kort tid etter at moren hennes er død. Lena ble fysisk misbrukt av moren da hun var barn. Hun sier selv at ”min jobb er å leve med knust ansikt”. Lenas forsvar mot slagene og trakasseringen var ikke opprør, men å krype for moren. Søvnsankersken er derfor også en roman om den som ikke klarer å gjøre opprør, den som ikke klarer å være ”flott og sterk” og kreve sin rett.

Romanen viser oss et høyst vanlig, begredelig liv. Men forfatteren gjør også så mye mer. Gjennom Lenas barske selvironi og galgenhumor blir vi med henne, med hjertet i halsen og fingrene krysset, på hennes ekspedisjoner ut i den kvelende, krevende og totalt forvirrende virkeligheten utenfor ettrommeren i Kjølberggata. På tross av elendigheten med angstanfall og vonde mentale tilstander, er Lena i stand til å se seg selv utenfra. Hun lager blant annet et leksikon over livet sitt, som er et av romanens høydepunkter. Både gripende, besk og morsom er også avstandsforelskelsen hennes i en avisskribent.

Søvnsankersken er Hilde Sophie Plaus debutroman. Hilde Sophie Plau er 53 år gammel, tidligere skuespiller ved Nationaltheatret. Nå arbeider hun som skjønnlitterær oversetter. Hun har også vært redaktør for et par antologier og er blant annet aktuell som redaktør for en sangbok for høytider og festdager.

Les utdrag fra boken

Til toppen