Som en fremmed (Innbundet)

Forfatter:

Toril Hanssen (Oversetter)

 I sin nye bok leder Hall oss, med overbevisende innsikt og spenningspresisjon, gjennom en overraskende og opprørende historie om kompliserte vennskap, skyld, forventninger og dødelige hemmeligheter. Bakteppet hele veien, er det store spørsmålet: Hvem drepte Nancy?For selv om alle elsket henne, kan det se ut til at alle også hadde en grunn til å ta livet av henne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Perfect Strangers
Oversatt av: Hanssen, Toril
ISBN/EAN: 9788202730932
Omtale Som en fremmed

Hvem drepte Nancy?

Nancy, Mary og Eleanor er bestevenner, og deler tilsynelatende alt.

Men når tragedien rammer kommer mørke hemmeligheter frem i lyset, og med dem sannheten om hvem de egentlig er. For seg selv, og for hverandre.

Alle tre vil ha det perfekte liv, som ikke finnes. Nancy er lys, vakker og rik, gift med en kjærlig mann som hun har en datter med. Livet hennes virker ganske rosenrødt, også for hennes to beste venninner. Men så blir Nancy drept. Og når alle løgnene hennes kommer frem, innser vennene at de aldri virkelig har kjent Nancy. Hun hadde tydeligvis like mange hemmeligheter som dem selv …

Vennskap og ulikheter

Nancy, Mary og Eleanor har holdt sammen siden studietiden, og snart 30 år senere er de fortsatt bestevenninner, selv om de lever svært forskjellige liv, og ikke alltid tenker like pent om hverandre.

Nancy er den vellykkede; hun er pen, rik, godt gift og har en datter som studerer ved universitetet i Oxford. Mary er i den andre enden av skalaen; en sliten, hjemmeværende trebarnsmor som har satt barna og ektemannen Howards behov foran sine egne. Eleanor befinner seg et sted i midten; hun er enslig, barnløs og bruker det meste av tiden i bistandsorganisasjonen hun driver. Til tross for ulikhetene holder de tre kvinnene sammen, slik de har gjort siden den aller første uken på universitetet. Men etter at Eleanor og Nancy har hatt en hyggelig middag på byen, endrer alt seg.

Mot sin vilje
Når Nancys ektemann Robert våkner klokken fire på morgenen, ligger ikke Nancy i sengen ved siden av ham. Bekymret for at noe har skjedd, ringer han Eleanor, som umiddelbart setter seg i bilen og drar til det store huset der Robert sitter urolig alene. Nancy er Eleanors venninne, og har vært det i 28 år, men hun har kjent Robert nesten like lenge. Faktisk var det hun som introduserte de to for hverandre på en fest mot slutten av det andre studieåret. Robert er også hennes venn, og det er ting Eleanor må fortelle ham. Nå kan hun rett og slett ikke lenger holde på hemmeligheten hun har blitt en del av, mot sin vilje.

Hemmeligheten
Eleanor forteller Robert at Nancy har et forhold til en annen mann. Det eneste hun vet er at han heter David, er gift og har barn, og at Nancy møtte ham gjennom jobben. Skuffet regner de begge med at hun har tilbragt natten hos ham. Men da Eleanor skal til å reise hjem, dukker politiet opp på døren.  En kvinne er funnet død på en sti ved eleven. Kvinnen er drept. Og det er Nancy de har funnet.

Alt de ikke vet
Tilbake sitter ektemannen Robert, datteren Zara og de to venninnene Mary og Eleanor sønderknuste og med mange ubesvarte spørsmål. Politiet står uten spor, og identiteten til den mystiske elskeren, har Nancy tatt med seg i graven.
Den drepte venninnen levde et perfekt liv på utsiden, men ettersom etterforskningen skrider frem, kommer flere mørke detaljer til overflaten, og det blir klart at de ikke bare visste mindre om Nancy enn de trodde, de vet også mindre om hverandre. Kanskje til og med om seg selv.

I oldefars fotspor
Araminta Hall underviser i kreativ skriving i Brighton, hvor hun bor sammen med sin mann og tre barn. Hun er oldebarnet til Lawrence Beesley, som overlevde Titanic og skrev den bestselgende boken The loss of the SS Titanic. I 2011 fulgte Araminta Hall i oldefarens fotspor og debuterte selv som forfatter.  I sin nye bok Som en fremmed leder Hall oss, med overbevisende innsikt og spenningspresisjon, gjennom en overraskende og opprørende historie om kompliserte vennskap, skyld, forventninger og dødelige hemmeligheter. Bakteppet hele veien, er det store spørsmålet: Hvem drepte Nancy?

For selv om alle elsket henne, kan det se ut til at alle også hadde en grunn til å ta livet av henne.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

«kommer snikende på deg, som tåke, plutselig er du innhyllet i et sammensatt nett av relasjoner»
New York Times

Andre utgaver

Som en fremmed
Bokmål Ebok 2022
Som en fremmed
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Som en fremmed
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Araminta Hall:

Utdrag

 

            «Hvor er hun?» spurte Eleanor. «Jeg mener, er hun død?»

            Begge politibetjentene og Robert snudde seg og så på henne som om hun var tungnem. «Ja,» sa den taleføre politibetjenten omsider. "Jeg beklager, jeg trodde du forsto ...» Rødmen skylte over ansiktet. «Hun er på likhuset nå.»

            «Hvor ble hun funnet?» spurte Robert.

            «Ved elven, nær Hammersmith. Jeg beklager å spørre, men har du et nyere foto av din kone?»

            Robert virket nummen og ubevegelig, så Eleanor reiste seg og hentet et foto fra kaminhyllen. Hun valgte et nytt ett, der Nancy sto med armen rundt Zara. Det fantes ikke dårlig bilder av Nancy, men dette var særdeles strålende fordi solen var bak henne og fremhevet fullkommenheten, nærmest omrammet henne av lys. Hun rakte det til politibetjenten, og han nikket da han så på det.

            «Vi må be deg komme og identifisere liket, Mr. Hennessy. Eller kanskje det er noen som kan gjøre det for deg?»

            Robert stønnet, lavt og brummende som en bjørn.

            «Jeg kan gjøre det,» sa Eleanor.

            «Nei,» sa Robert. «Det må bli meg.»

            Øynene deres møttes da han sa det, og Eleanor kjente et støt av redsel gå gjennom seg da hun skjønte at alt ved Nancys død var verre enn noen annen død noe sted. De kom alle til å lide, og ingenting ville noen gang bli det samme igjen.

Til toppen