Sneen var ren (Innbundet)

Serie: Engly Martinsen 1

Forfatter:

Året er 1942 og andre verdenskrig herjer. ​Når Hans Olav Lahlums nye krimhelt Engly Martinsen blir stilt ovenfor sin største drapssak noensinne, må alle spor følges. Det er bare ett problem: det finnes ingen.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sneen var ren
Serie: Engly Martinsen
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202722753
Kategori: Klassisk krim
Omtale Sneen var ren

Besynderlige omstendigheter

 

Når Hans Olav Lahlums nye krimhelt Engly Martinsen blir stilt ovenfor sin største drapssak noensinne, må alle spor følges. Det er bare ett problem: det finnes ingen.

Året er 1942 og andre verdenskrig herjer. I Oslo sitter førstebetjent og enkemann Engly Martinsen og venter med uro på å høre fra sine to sønner Richard og Robert. Til tross for at de er tvillinger, er de to guttene så ulike som de kan få blitt, både utseendemessig og politisk. Nå er de ute på hver sin front i storkrigen. Den ene sønnen er frontkjemper på tysk side, den andre slåss for England. Hjemme i Oslo har han datteren Karoline som han mistenker er involvert i hjemmefronten.

Stor politisk avstand

Selv prøver Engly Martinsen å holde seg nøytral i forhold til den politiske situasjonen. Men presset øker fra flere hold.

Til og med hans unge medhjelper Egil Larsen, som han har kjent siden han var guttunge, er blitt medlem av NS. Men når de to blir kalt ut på sin hittil største drapssak, må de så langt det er mulig, legge den politiske avstanden til side.

Urørt snø
Det er den kjente advokaten og NS-politikeren Jens Otto Helmersen som er funnet skutt og drept i sin egen hytte. Og omstendighetene er heller merkelige. Snøen rundt hytta er nemlig helt ren og urørt. Utover tråkket fra Helmersens datter og hennes forlovede som fant den drepte, finnes det ingen fotspor, hverken til eller fra hytta.  Så hvordan kan da drapet ha blitt begått? Og hvem kan ha gjort det, uten å etterlate ett eneste spor i snøen?

Mistenkte
Det blir ett av de virkelige store spørsmålene i Martinsens etterforsking, som også bærer preg av den politiske situasjonen. For uansett hvor han snur seg, blir han fortalt at det selvsagt er motstandsfolk som står bak ugjerningen. Men Engly Martinsen aksepterer ikke den tilsynelatende enkle løsningen på drapsmysteriet. Bare i den dødes innerste krets er det mange mistenkte, og Martinsen akter å etterforske saken bredt, slik han ville gjort enhver sak før krigsutbruddet. Og selv om han og assistenten har hver sin teori om hvor etterforskningen vil føre hen, har de en felles plan for hvordan de skal angripe den.

Mange motiv
Dermed starter førstebetjent Engly Martinsen og hans assistent Egil Hansen jakten på drapsmannen i Helmersens nærmiljø. Advokaten har etterlatt seg en ung elskerinne, to voksne døtre, en fraskilt kone og et oppsiktsvekkende testamente. I tillegg kan det ligge mulige drapsmotiv i både hans forretningsforbindelser, hans politiske engasjement og i hans fortid.  Det viser seg at mange har motiv, og få har alibi for den aktuelle tidsperioden.

Spennende bekjentskap
Krimromanen Sneen var ren er første bok i en helt ny krimserie fra historiker og forfatter Hans Olav Lahlum, og her får vi et fornøyelig møte med Lahlums nye krimhelt Engly Martinsen. Han hadde en gjesteopptreden i Svanemordet, den gang som gammel pensjonist. Da møtte han K2 i 1973 og svarte på spørsmål om en gammel kriminalsak fra andre verdenskrig. I Sneen var ren møter vi førstebetjenten når han mer enn tretti år tidligere står ovenfor sin foreløpig største kriminalsak. Martinsen er av den gamle skolen, og det er en fornøyelse å bli kjent med den samvittighetsfulle politimannen gjennom etterforskningsarbeid, politiske utfordringer og en overraskende forelskelse.

Godt håndverk
Det er planlagt minst fire bøker i denne serien fra Lahlum, der handlingen er lagt til Oslo i krigsårene 1942-45. Forfatteren selv beskriver disse årene som en særegen, interessant og svært dramatisk periode i norgeshistorien. Og med Sneen er ren viser Lahlum igjen at han mestrer blandingen av klassiske krimmysterier og historie på en særdeles god og underholdende måte.

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

Sneen var ren
Bokmål Ebok 2021
Sneen var ren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Sneen var ren
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Utdrag

Før krigen hadde jeg alltid likt mitt arbeid og aldri vært i tvil om at jeg ville fortsette med det. Tvilen hadde kommet i løpet av få måneder etter krigsutbruddet. Oslos mangeårige politimester Welhaven, en meget dyktig politimann som kunne navnet på hver eneste konstabel, ble tvunget til å fratre på grunn av sin skepsis til okkupasjonsmakten. Inn i hans sted kom Bernhard Askvig fra Aker, en drikkeglad konspiratør som åpenbart bare ble innsatt på grunn av sin smiskende holdning til Quisling og tyskerne. Jeg mistrodde fra første dag Askvig. Dessuten mislikte jeg sterkt ordningen med at han skulle ha tittel som politipresident for Oslo samtidig som han hadde det øverste ansvar for politiet på store deler av det øvrige Østlandet. Min tvil om hvorvidt jeg fortsatt hørte til i politiet hadde oppstått med utnevnelsen av Askvig og blitt sterkere senere. Jeg hadde for første gang tenkt på å si opp min stilling under unntakstilstandene i september 1941, da min tidligere sjef Welhaven var blant de som ble fengslet.

Denne våren hadde jeg virkelig flere ganger vært i alvorlig tvil. Jeg hadde diskutert saken ofte med meg selv, både i stille stunder på kontoret og her hjemme. Inntil videre var jeg innstilt på å fortsette, så lenge jeg sto fritt til å utføre mitt daglige arbeid uten å bli pålagt uakseptable politiske føringer.

Jeg sto fremdeles alene ved vinduet fordypet i tankene om min egen situasjon, da telefonen plutselig ringte. Klokken var ti over ni. Som alltid når telefonen ringte godt ut på kvelden, tok jeg den med et håp om å få høre stemmen til en av mine sønner.

Jeg fikk i stedet høre en kjent stemme fra Møllergata 19. Den sa at advokat Jens Otto Helmersen var funnet skutt i sin hytte ved Voksenkollen, under lett besynderlige omstendigheter. Deretter spurte den om jeg kunne innlede etterforskningen på åstedet. Både ut fra pliktfølelse og spontan interesse sa jeg straks ja til det.

Jeg har en uvane med å komme på ting jeg har hørt eller sett litt forsinket. Først i ytterdøren på vei ut kom jeg på at Helmersen ikke bare hadde vært en fremgangsrik forretningsadvokat, men også en kjent politiker i NS.

Jeg tenkte at en NS-politiker fortsatt var et menneske, og at et mord uansett var en svært alvorlig forbrytelse som måtte etterforskes og oppklares. Så fortsatte jeg ut i kveldsmørket, uten å ane verken hvilken dramatikk eller hvilke dilemmaer som ventet meg.

Til toppen

Bøker i serien