Rich Boy (Heftet)

Forfatter:

Tina Åmodt (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Rich Boy
Oversatt av: Åmodt, Tina
ISBN/EAN: 9788202704094
Omtale Rich Boy

Rich Boy er en usminket og ofte sjokkerende ærlig «feel bad-roman» med hyppige innslag av befriende humor. Beretningen spenner over hele 1900-tallet og skildrer tre generasjoners kvinneliv – mormor Gully, mamma Marianne og datter Annika. De lever alle i den destruktive skyggen av sine «rich boys», menn som selv i det moderne Sverige er eneveldige forvaltere av nøklene til økonomisk, sosial og emosjonell velstand.

I korte, omsvøpsløse kapitler og presise, usentimentale setninger skildrer Caroline Ringskog Ferrada-Noli kvinnenes hjelpeløse avhengighet av sine menns lunefulle, upålitelige og iblant voldelige anerkjennelse. Og hun setter ord på det vonde, indre mørket som kvinnene forskanser seg i for å overleve, samt traumene de uvegerlig gir i arv til sine døtrefattigdom, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, selvmordstanker, misbruk og underlegenhetsfølelser.

Ferrada-Noli har med Rich boy skrevet en roman som bretter ut sider ved det svenske (og norske?) samfunnet som den tradisjonelle feminismen sjelden har fanget opp og tematisert. Og hun gjør det med stor finfølelse, psykologisk skarpsinn, skjønnhet og vilje til å utforske det aller ubehageligste: Mødre som svikter sine barn fordi de er ute av stand til å se lenger enn til sin egen håpløshet.

Mottakelsen var overveldende da boken utkom i Sverige, der den nå har solgt nesten 30 000 eksemplarer.

Til toppen

Andre utgaver

Rich Boy
Bokmål Innbundet 2020
Rich boy
Bokmål Ebok 2020
Rich Boy
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020