Opprinnelse (Innbundet)

Forfatter:

Kjell Jørgen Holbye (Oversetter)

Endelig er Dan Brown tilbake med en ny Robert Langdon-thriller. I Opprinnelse er revolusjonerende teknologi vevd sammen med forskning, religion og historie, og nok en gang tar Dan Brown pusten fra deg!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 496
Forlag: Bazar
Språk: Bokmål
Originaltittel: Origin
Oversatt av: Holbye, Kjell Jørgen
ISBN/EAN: 9788202562496
Kategori: Thriller
Omtale Opprinnelse

Fantastisk spenning fra mesteren Dan Brown

Hvor er det vi kommer fra og hvor er vi på vei?

-Siden tidenes morgen har mennesket stilt seg disse eksistensielle spørsmålene, og nå serverer thrillerforfatteren Dan Brown rykende fersk spenning, der intet mindre enn menneskets eksistens er tema!


Endelig er Dan Brown tilbake med en ny Robert Langdon-thriller. I Opprinnelse er revolusjonerende teknologi vevd sammen med forskning religion og historie, og nok en gang tar Dan Brown pusten fra deg!

Vi befinner oss i Spania, nærmere bestemt Guggenheim-museet i Bilbao.

Den sympatiske og årvåkne professor Langdon tar oss med på en hasardiøs ferd gjennom kunst, kultur og historie, med så mye dramatikk og spenning at vi mer enn gjerne blir med på en intens ferd gjennom Spanias fascinerende kultur!

 

Svaret på alt

Robert Langdon er på vei inn i det hypermoderne Guggenheim-museet i Bilbao der en ny og revolusjonerende vitenskapelig oppdagelse skal presenteres. Den vil for evig forandre vårt syn på vitenskapen.

Langdons tidligere elev ved Harvard, den 40 årige milliardæren og fremtidsforskeren Edmond Kirsch, er kveldens vert. Han har funnet svaret på de to mest grunnleggende spørsmålene i menneskehetens historie: Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vei?

Men kvelden blir ikke som forventet, for i dét hemmeligheten og svaret skal avsløres, oppstår det totale kaos.

Det kryptiske passordet
Publikum i salen og tusenvis av følgere på sosiale medier er dypt sjokkert. Midt i sentrum for forvirringen står Robert Langdon. Med seg har han Ambra Vidal, Guggenheim-museets direktør og en av Spanias mest høyprofilerte kvinnelige ledere. De forstår at dersom Edmond Kirsch’oppdagelse ikke skal gå tapt for alltid, må de komme seg til Barcelona og prøve å finne det kryptiske passordet som vil avdekke Kirsch sin hemmelighet.

Allvitende fiende
Men det er en farlig og allvitende fiende som ser ut til å kunne spores helt tilbake til det kongelige slottet i Madrid som åpenbart gjør sitt ytterste for å stoppe dem.

Det haster for Langdon og Vidal. Bare på noen få timer må de manøvrere seg gjennom moderne kunst og forstå de gåtefulle symbolene som skal lede til det hemmelige passordet.

Intravenøs spenning
Dan Brown holder alltid høyt tempo i sine spenningsromaner. Og som vanlig kombinerer han spenning med kunnskap. Nærmest intravenøst får leseren masse informasjon om kunst, kultur og historie. Men aldri på bekostning av spenningen! Og det blir aldri påtrengende, for iOpprinnelse møter vi en mer avslappet og humoristisk Robert Langdon enn vi har gjort tidligere. Vi tilbringer mer enn gjerne noen timer i professor Langdons gode selskap!

Fullt av paradokser
Som i alle Dan Browns thrillere spiller geografien en nøkkelrolle, og Dan Brown forklarer hvorfor: «Jeg har alltid betraktet Spania som et land fullt av paradokser – rikt på gamle tradisjoner og samtidig et fyrtårn for fremtiden med nyskapende teknologi og vitenskap. Da jeg bestemte meg for å skrive en roman som kombinerte det veldig gamle med det helt moderne, visste jeg at det bare var ett sted jeg kunne legge handlingen.» 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Opprinnelse
Bokmål Ebok 2017
Opprinnelse
Bokmål Heftet 2018
Opprinnelse
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Dan Brown:

Intervju

Kodenes konge

Etter suksessen med Da Vinci-koden plasserte magasinet TIME ham på listen over de 100 mest innflytelsesrike personer i hele verden. Nå erobrer Dan Brown verden nok en gang.

Han er sønn av en matematikklærer og en kirkeorganist. Kanskje ikke så rart da, at han tidlig lot seg fascinere av det paradoksale mellom vitenskap og religion. Dette paradokset danner bakteppe i alle bøkene hans, inkludert Opprinnelse, oppfølgeren til bestselgeren over alle bestselgere. Da Vinci-koden.

Til Spanias byer 
– Opprinnelse er en ny Robert Langdon-thriller, og denne gang er vi i Spania. Nok en gang har jeg prøvd å veve forskning, religion og historie sammen med revolusjonerende teknologi. Fortellingen kretser rundt to eksistensielle spørsmål: Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vei? Jeg har valgt å starte oppfølgeren til Da Vinci-koden i Guggenheim-museet i Bilbao, og så går ferden videre til Barcelona, Sevilla og Madrid, forteller den verdensberømte forfatteren.

Solgt 200 millioner bøker 
Han utdannet seg i Massachusetts og i Exeter i USA, der han senere jobbet som engelsklærer før han debuterte som forfatter i 1996 med Gåtenes palass. Senere skrev han Engler og demoner, der han introduserte Robert Langdon, Harvard-professoren i religiøs symbolikk. Men det var først hans fjerde bok, Da Vinci-koden i 2003, som ble hans gigantiske gjennombrudd. Da Vinci-koden alene er solgt i 83 millioner eksemplarer. Totalt er det solgt over 200 millioner eksemplarer av bøkene hans, 1,3 millioner av dem her i Norge.

Alltid på sporet og i fare 
Wall Street Journal har kalt Dan Brown the master of the intellectual cliffhanger, og nettopp de såkalte cliffhangerne er et av Dan Browns kjennemerker. Ultrakorte kapitler, der heltene alltid er på sporet og i fare når kapitlene er over, preger bøkene. Som leser har du ikke noe valg. Du dras inn i en virvelvind av eventyrlig spenning, og  bare videre hele tiden. Selv om dette er fiksjon, er det så levende konstruert at du blir med på den ville jakten med stor, genuin leseglede.

Mer Robert Langdon? 
–Jeg har nesten et dusin grove skisser for nye bøker med Robert Langdon i hovedrollen, så han blir dere nok ikke kvitt på mange år, smiler Dan Brown på spørsmålet om hvilke bøker han har planer om fremover. Blant hans favorittforfattere finner du Shakespeare og Steinbeck, men spør du ham hvilken bok han mener er den beste gaven, er svaret The Oxford English Dictionary innbundet i ekte, brunslitt skinn.

For første gang til Norge 
I november kommer Dan Brown for første gang til Norge for å skape blest rundt lanseringen av OpprinnelseDa Vinci-koden er en av historiens mestselgende bøker, så forventningene er høye når oppfølgeren nå lanseres. Det er fire år siden den forrige romanen Inferno, som er filmatisert med Tom Hanks i rollen som professor Langdon. Opprinnelse er Dan Browns sjuende roman, og den femte med Robert Langdon. For alle lesere som elsker symboler og koder, er det bare å glede seg. Kongen av koder, Dan Brown, kommer garantert til å toppe bestselgerlistene i høst, i mange av de 58 landene der bøkene om Langdon blir utgitt.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Synet av de tre gamle mennene overfor ham moret Kirsch mer enn det skremte ham. Så dette er den hellige treenighet jeg ba om. Detre vise menn.

Kirsch tok en pause for å få et overtak, gikk bort til vinduet og så ut over det praktfulle panoramaet. Et solfylt lappeteppe av eldgamle beitemarker strakte seg gjennom en dyp dal som ledet til de forrevne toppene i Collserola-fjellkjeden. Flere kilometer bortenfor, ute over Det baleariske hav, hadde en truende banke av stormskyer begynt å samle seg.

Passende, tenkte Kirsch og så for seg turbulensen han snart ville forårsake i dette rommet, og i verden utenfor.

«Mine herrer», begynte han og snudde seg plutselig mot dem. «Biskop Valdespino har så vidt jeg forstår allerede overbrakt min forespørsel om absolutt diskresjon. Før vi fortsetter, vil jeg bare gjøre det klart at det jeg er i ferd med å dele med dere, må holdes strengt hemmelig. For å si det enkelt, ber jeg dere om å avgi et taushetsløfte. Er vi enige?»

Alle de tre mennene nikket bekreftende, noe Kirsch visste var overflødig, uansett. De kommer til å ville begrave disse opplysningene – ikke kringkaste dem.

«Jeg er her i dag», begynte Kirsch, «fordi jeg har gjort en vitenskapelig oppdagelse jeg tror vil forbløffe dere. Det er noe jeg har arbeidet med i årevis, i håp om å finne svar på to av den menneskelige erfarings mest fundamentale spørsmål. Nå da jeg har lykkes, har jeg kommet til nettopp dere fordi jeg tror disse opplysningene vil påvirke de troendes verden på en grunnleggende måte. Kanskje vil det jeg har å si, skape en omveltning som bare kan beskrives som – splittende. For øyeblikket er jeg den eneste personen i verden som vet det jeg nå skal fortelle dere.»

Kirsch stakk hånden inn under dressjakken og trakk fram en stor mobiltelefon – en han hadde designet og bygget for å dekke sine unike behov. Telefonen hadde et deksel i en fargerik mosaikk, og han satte den opp foran de tre mennene som et tv. Om et øyeblikk skulle han bruke apparatet til å koble seg opp mot en høysikret server, taste inn passordet på førtisju tegn og strømme en direktesendt presentasjon for dem.

«Det dere snart vil få se», sa Kirsch, «er en røff utgave av en kunngjøring jeg håper å dele med verden – om omtrent en måned. Men før jeg gjør det, ville jeg konsultere noen av verdens mest innflytelsesrike

religiøse tenkere, for å få innsikt i hvordan nyheten vil bli mottatt av dem som vil bli sterkest påvirket av den.»

Biskopen sukket høyt, mer av kjedsomhet enn bekymring etter lyden å dømme. «En fascinerende innledning, Mr. Kirsch. De snakker som om det De skal vise oss, hva det nå er, vil skake verdens religioner i grunnvollene.»

Kirsch så seg rundt i det eldgamle oppbevaringsstedet for hellige tekster. Det vil ikke skake deres grunnvoller. Det vil knuse dem.

Kirsch så granskende på mennene han hadde foran seg. Det de ikke visste, var at han planla å publisere denne presentasjonen i en nøye koreografert begivenhet som ville lamslå verden – om bare tre dager. Når han gjorde det, ville folk over hele verden innse at alle verdens religioner faktisk hadde én ting til felles.

Alle tok fullstendig feil.

Til toppen

Om forfatter Dan Brown

Dan Brown er en av verdens mest populære spenningsforfattere. Han hylles for sin evne til å forvandle kunnskaper til drivende spenning.

Dan Brown vokste opp i et hjem preget av interesse for både vitenskap og religion. Det ga inspirasjon til hans populære spenningsromaner som tar utgangspunkt i innfløkte koder, mystiske religiøse organisasjoner, historie og vitenskap. Browns bøker har solgt i 200 millioner eksemplarer og utgis på 56 språk.

Gjennombruddet kom med Da Vinci-koden, en av de mestselgende bøkene i verden noensinne. Dan Brown er bosatt med sin kone i New England, USA.

Til toppen