Offer 2117 (Innbundet)

Serie: Avdeling Q 8

Forfatter:

Erik Krogstad (Oversetter)

I over ti år har Assad vært en uunnværlig, men gåtefull del av Avdeling Q. Når en myrdet båflyktning skyller i land på Kypros, setter det i gang en kjedereaksjon av voldsomme hendelser. Drapet viser seg å berøre Assad dypt personlig, og han må ta et oppgjør med sin skjulte fortid.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 509
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Originaltittel: Offer 2117
Oversatt av: Krogstad, Erik
Serie: Avdeling Q
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788203374500
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Offer 2117

Jussi lar ondskapen dirre

I over ti år har Assad vært en uunnværlig, men gåtefull del av Avdeling Q. Når en myrdet båflyktning skyller i land på Kypros, setter det i gang en kjedereaksjon av voldsomme hendelser. Drapet viser seg å berøre Assad dypt personlig, og han må ta et oppgjør med sin skjulte fortid.

Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av flyktningens tragiske død. Med Assad i sentrum begynner tretten dagers nervepirrende nedtelling mot den ultimate katastrofe midt i Europas hjerte, skånselløst dirigert av den irakiske bøddelen Ghaalib.

Samtidig har avdelingen en desperat jakt på å forhindre en gutt i å utføre en morderisk handling. I kampen for å redde menneskeliv og for å hjelpe Assad, kastes Carl og resten av Avdeling Q rett inn i stormens sentrum.

Krimkongen Jussi Adler-Olsen leverer en høyaktuell og intens thriller som er gripende og utrolig nervepirrende!  

Hvem var offer 2117?

Den gåtefulle Assad viser seg å ha en traumatisk bakgrunn. Han er krigsveteran, og var jegersoldat i Irak på 2000 tallet. Men i Irak drev han også en hemmelig og livsfarlig redningsoperasjon fra et av de verste torturfengslene. Dette fikk et blodig og dypt personlig etterspill for Assad. Hans gravide kone, Marwa, og deres to døtre endte som fanger hos torturbøddelen Ghaalib. Siden har ikke Assad sett dem.

Assads tragiske bakgrunn kommer for en dag når liket av den eldre kvinnen skyller i land på en strand på Kypros. Samtidig registrerer en «tellerstand» i Barcelona hvor mange båtflyktninger som foreløpig har druknet i Middelhavet. Tallet er 2117.

Tvilsom journalist
Den spanske journalisten Joan Aiguader har en heller tvilsom karriere. Han bestemmer seg for å fortelle historien bak nummeret som lyser på den digitale telleren, men som bare overfladisk registreres av turister og badegjester på vei til sin neste is. Historien om skjebnen bak dette tallet skal bli hans store journalistiske gjennombrudd.

Myrdet på veien til Europa
Det viser seg at den eldre kvinnen ikke druknet, men ble drept av et sylstikk i nakken. Og det viser seg også at kvinnen er forbundet til Assad på et ganske så intrikat vis. Joan Aiguader tar et bilde av offeret, og på grunn av interessen for båtflyktningdrapet får saken fokus også i Danmark. På en bildeserie fra åstedet oppdager Assad sin savnede Marwa og den ene datteren. Sammen med dem står Ghaalib. I ly av flyktningstrømmen til Europa har Ghaalib kommet for å spre hevn, terror og redsel.

Terror på hjemmebane
Samtidig, et sted i Danmark, har en forvokst tenåring forskanset seg på rommet sitt mens han spiller Fortnite og fantaserer om hva som skal skje når han kommer opp i det samme antallet «kills» som tellerstanden i Barcelona viser, altså 2117. Det er ingen tvil om at han vil skrive seg inn i psykopatenes Hall of Fame: Alle skal få merke sin egen likegyldighet over det som skjer i verden, er ungguttens mantra, og det blir gradvis klarere og klarere for Avdeling Q at de står overfor en kommende terrorkatastrofe på hjemmebane.

To spor
I disse to sporene, der faren for terrorangrep står i sentrum, får vi skjelettet i denne intense krimthrilleren fra Jussi Adler-Olsens hånd. Igjen viser han hvilken mesterlig forfatter han er. Han starter rolig, med en inngående og sår skildring av Assads skjebne. Men langsomt og intenst skrur han til tempo med den den spanske journalisten på den ene siden og Assads håp om å redde familien sin på den andre – og hvordan de begge blir ofre for hendelser de ikke er herre over.

Dette er en usedvanlig god krim som både er samfunnsaktuell og politisk – men langt fra moraliserende eller bedrevitende.
Det er bare å lene seg tilbake i godstolen og la seg føre med!

 

Til toppen

Jussi Adler-Olsen viser hvorfor han er Danmarks ubestridte krimkonge i en av sine beste og mest aktuelle bøker.
Elin Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Offer 2117
Bokmål Ebok 2019
Offer 2117
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Offer 2117
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jussi Adler-Olsen:

Anmeldelser Offer 2117

Jussi Adler-Olsen viser hvorfor han er Danmarks ubestridte krimkonge i en av sine beste og mest aktuelle bøker.
Elin Brend Bjørhei, VG (terningkast 5)

«Hans beste bok om Avdeling Q noensinne»
Seks stjerner, Berlingske

«Med hjertet tilbake i ro etter at siste setning er lest, sitter jeg igjen med et eneste: Wow!»
Seks stjerner, Ugebladet Søndag

Underholdende og utrolig skremmende! Bare glem nattesøvnen allerede fra første side.
Bogblogger.dk

Til toppen

Utdrag

Tross likets opphold i saltvannet og strabasene på turen over havet kunne mye tyde på at kvinnen kom fra relativt gode kår, også i det lå det helt sikkert et salgspotensial og bedre bilder. Hvor vanlig var det ikke å se uttærte mennesker i lurvete klær, preget av en lang turs lidelser? Denne kvinnen, derimot, var smakfullt kledd, leppestiften var fortsatt blekrød og øyenskyggen noenlunde intakt. Hun hadde vært pen. Var vel rundt de sytti, hadde mistet skoene og fått en rift i pelsjakken sin, det var den som hadde forvirret ham til å begynne med. Men det var umulig ikke å legge merke til rynkene som gikk på langs av ansiktet og sikkert uttrykte noen av prøvelsene som hadde fått henne til å velge denne desperate utveien, og allikevel virket hun påfallende verdig.

«Vet vi hvor disse menneskene kommer fra?» spurte han på engelsk en myndig mann i sivile klær som knelte ved siden av liket.

«Jeg vil anta de kommer fra Syria, slik strømmen av flyktninger har vært de siste dagene,» sa han.

Joan snudde seg mot de overlevende. Mørke i huden, men bare en anelse mørkere enn grekerne, så Syria virket som et brukbart tips.

Han betraktet rekken av lik i sanden og talte dem. Det var trettisju lik. Menn, kvinner, og kanskje et og annet barn. Joan tenkte på stranden i Barcelona, hvor tallet 2117 nå lyste i natten. For et meningsløst spill av liv.

Så dro han opp notisboken og noterte dato og klokkeslett, for i det minste å få en følelse av å ha kommet i gang med det som skulle dra ham opp av avgrunnen og gi ham et nytt fundament. Det skulle bli en artikkel om det uanselige offeret, ikke om en vital voksen i sin beste alder eller et vergeløst barn, men om en gammel kvinne som hadde druknet for et øyeblikk siden. Om henne, som i likhet med de to tusen ett hundre og seksten foregående døde heller ikke kom seg levende over Middelhavet dette året.

Han rablet ned overskriften: ‘Offer nummer 2117’, og rettet blikket mot flokken av overlevende og kvinnene som hadde skreket. Det var fortsatt mange forpinte ansikter og skjelvende kropper som sto der oppe og klamret seg til hverandre, men de to kvinnene og mannen med det store skjegget var forsvunnet. I stedet hadde mannen i den blå uniformsjakken stilt seg opp på det samme stedet, han som nettopp hadde stått ved siden av Joan og fotografert.

Joan stakk notisboken i lommen og ville ta et par nærbilder av kvinnens ansikt, da det åpne, klare blikket hennes traff ham.

Hvorfor skjedde dette? spurte øynene.

Joan ravet bakover. I hans verden var esoteriske fenomener latterlige, men akkurat nå skalv han over hele kroppen. Det var som om kvinnen ville ta kontakt med ham. Få ham til å forstå at han ikke forsto noe som helst, og at det ikke var greit.

Joan kunne ikke se bort, for fortsatt lå det nye spørsmål på lur i disse vakre, levende øynene.

Hvem er jeg, Joan?

Hvor kommer jeg fra?

Hva heter jeg?

Joan la seg på kne foran henne.

«Jeg skal finne ut av det,» sa han og lukket øynene hennes. «Det lover jeg.»

Til toppen

Bøker i serien