Norske hexeformularer og magiske opskrifter (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 761
Forlag: Ka forl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281470002
Omtale Norske hexeformularer og magiske opskrifter

Hekseformularer og magi

Imange hundre år har folk snakket om Svarteboka med redsel og respekt. Det skulle være en trolldomsbok som kunne gi eieren magisk kraft og evner. Mange lærde trodde nok at Svarteboka bare eksisterte i folketroen, men svartebøkene eksisterte virkelig, selv om de langt fra var så fryktinngytende som folkefantasien ville ha det til.

A. Chr. Bangs klassiker Norske Hexeformularer og magiske opskrifter kom ut første gang i 1901-2. Denne omfangsrike boka er et unikt kildeverk for norsk folkelig magisk tradisjon. Stoffet er hentet fra svartebøker, folkeminnesamleres oppskriftsbøker, eldre materiale fra hekseprosesser, topografisk litteratur og liknende. Den er i sitt stofftilfang og omfang enestående i Norge, og uunnværlig for alle med interesse for magi.

Bangs Hekseformularer ble opprinnelig utgitt av Videnskapsakademiet. Disse skriftene kom ut i små opplag, de ble ikke annonsert, og ble neppe solgt gjennom vanlig bokhandel. Den respekten for svartebøker som hersket fremdeles på denne tida, tilsier at det ikke var ønskelig at den skulle bli spredd blant vanlige folk. Boka var tenkt i forskningsøyemed: «…det er som Kilde til et mørkt og sørgelig kapitel af vor Nations Historie, jeg udgiver Samlingen… Men lige så lidt som en Naturforsker undlader at beskrive et vemmelig dyr eller en giftig Bakterie, lige så lidt har jeg anseet mig berettiget til at stikke tilside, hvad jeg stødte på af Stof, hvis Indhold var Ondskab, Liderlighed, Gudsbespottelse endog i groveste former». Bangs Hekseformularer er aldri blitt erstattet av nyere oppdaterte utgaver før nå.

Den nye utgaven inneholder både et stedregister og et tematisk register. Den har et nyskrevet forord av folklorist Velle Espeland, og inneholder også en fyldig bibliografi over bøker og artikler om norsk svartebokstradisjon.

Til toppen

Utdrag

At en Pige skal komme til dig, naar du vil. (1790)

Tag det hvide af naturen, som kommer fra dig, i din Haand og giv hende, eller gnid hendes Haand indeni dermed, indtil hun bliver svedig. Hun skal derefter elske dig.

 

Mod Nykken (Seljord 1786)

Nyk, Nyk! Naal i Vatten! /Jomfru Maria kasted Staal i Vatten, /Du sæk, /æk flyt!

Til toppen