Nils Klims reise til den underjordiske verden (Heftet)

Serie: En Oktober klassiker 

Forfatter:

Kjell Heggelund (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 255
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Originaltittel: Nicolai Klimii iter subterraneum
Oversatt av: Heggelund, Kjell
Serie: En Oktober klassiker
ISBN/EAN: 9788249517497
Omtale Nils Klims reise til den underjordiske verden
Denne fantastiske romanen - Holbergs eneste - begynner og ender i hans fødeby Bergen. En ung student vil undersøke en hule utenfor byen. Dermed dumper han ned i et underjordisk univers, hvor han opplever idealstaten Potu - et slags Utopia. Der er kvinner og menn likestilt, og det råder trosfrihet. Men han besøker også latterlige og intolerante nasjoner på den samme indre planeten - Nazar.

Etter å ha stilt et reaksjonært forslag om å utelukke kvinner fra statsembetene i Potu, blir han forvist til firmamentet, til undersiden av jordskorpen. Der blir han keiser i et underutviklet land, men hans tyranniske oppførsel fører til at han blir avsatt. Han må flykte inn i en dyp hule, og dukker igjen opp utenfor Bergen.

"Nils Klims reise til den underjordiske verden" (1741) er Ludvig Holbergs oppgjør med den fremvoksende statspietismen i Danmark-Norge. Han var klar over at boken ville vekke anstøt og muligens bli beslaglagt. Derfor utkom den første gang i Tyskland, på latin. På den måten nådde han også ut til et større publikum enn tvillingrikene kunne fremby. Boken regnes som den første science fictionromanen skrevet i Norden.

Til toppen

Flere bøker av Ludvig Holberg:

Bøker i serien