Når gjøken galer av Robert Galbraith (Lydbok MP3-CD)

Når gjøken galer (Lydbok MP3-CD)

Serie: Cormoran Strike 1

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Lydbok MP3-CD
Utgivelsesår: 2014
Innleser: Johnsen, Jan Martin
Spilletid: 15:23
Antall enheter: 1
Filstørrelse: 635.0 MB
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Cuckoo's Calling
Oversatt av: Grinde, Heidi
Serie: Cormoran Strike
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202437480
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Når gjøken galer

Første roman i en fantastisk krimserie fra bestselgerforfatteren J.K. Rowling.

​Da den vakre, men nedtrykte modellen, Lula Landry, faller i døden fra en snødekt Mayfair-balkong, antas det at hun har begått selvmord. Imidlertid har broren hennes sin tvil, og han får privatetterforsker Cormoran Strike til å se nærmere på saken. Strike er krigsveteran - såret både fysisk og psykisk - og tilværelsen hans er kaotisk. Saken gir Strike en økonomisk livline, men det følger med en personlig kostnad: Jo mer han dykker ned i den unge modellen komplekse verden, dess mørkere blir ting - og jo mer nærmer han seg den største fare ...

Et gripende, elegant mysterium gjennomsyret av Londons atmosfære - fra de rolige gatene i Mayfair via pubene i East End til travle Soho.

Til toppen

Magien lever!
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Når gjøken galer
Bokmål Innbundet 2014
Når gjøken galer
Bokmål Ebok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Heftet 2019
Om forfatter Robert Galbraith

J.K. Rowling
skriver bøker du lever i!

Joanne Kathleen Rowling ble født i Chipping Sodbury, nær Bristol i England, 31. juli 1965. Hun bor i dag i Edinburgh med sin mann og tre barn. Hun er forfatteren bak en av verdens mest kjente romanfigurer, Harry Potter. Hun kunne levd Herrens glade dager resten av livet. Hun er dollarmilliardær ifølge det amerikanske magasinet Forbes, og har solgt 450 millioner bøker på 74 språk i 200 land. Rowling er også kjent for sitt sosiale, moralske og politiske engasjement, og har selv opplevd hva det er å være klinisk deprimert og på nippet til selvmord. I første bok av hennes nye krimserie, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith, er det nettopp et såkalt selvmord som er gåten som skal løses. 

Frigjørende opplevelse
Hun sendte først manuset anonymt til et forlag, og opplevde å bli refusert. Så ble det til slutt akseptert av forlaget Sphere Books, en del av Little Brown & Company, som hun samarbeidet med under utgivelsen av Den tomme stolen. Hun ble avslørt som forfatteren bak Galbraiths navn i Sunday Times 14. juli i år, og Rowling uttalte da at hun likte å være anonym mens hun skrev. Det var en "frigjørende opplevelse", og fantastisk å publisere og få tilbakemeldinger uten store forventninger og under et annet navn.

Ny seriesuksess
Det er ikke første gang hun bruker pseudonym, hennes tidligere bøker har initialene J.K. i stedet for bare hennes fornavn, Joanne. K. står for Kathleen, hennes bestemor, og grunnen til initialer i stedet for hennes fornavn var at forlaget mente færre yngre gutter ville kjøpe bøkene hvis de var skrevet av en kvinne. Det ble som kjent en gedigen kassasuksess, og mye tyder på at vi nå ser starten på en ny seriesuksess med voksne som målgruppe.

Klassisk radarpar
Rowlings nye bok er krim av klassisk britisk merke. Radarparet privatdetektiv Cormoran Strike og hans personlige assistent Robin er like klassiske som resten av romanen. Han er en forsoffen krigshelt fra Afghanistan med et miserabelt privatliv, hun er en nyforlovet og pågående kontorvikar, som viser seg å ha teft for kriminelle mysterier. Stedet er London. Det er duket for en mulig romanse på sikt, allerede i første bok viser det seg at de utfyller hverandre med stor forståelse og ikke minst omsorg. Når Rowling etter hvert får skrevet seg varm på denne sjangeren, har hun utført et mesterstykke som ikke så mange andre har greid: Å levere globale, litterære kassasuksesser for både barn og voksne.

Herlige London
At Joanne Rowling er samfunnsengasjert, skinner klart gjennom når vi blir kjent med de ulike karakterene og deres miljø i hennes nye bok. Rowling skriver både tankevekkende og humoristisk, og det er som kjent en utfordrende kombinasjon. Når hun i tillegg velger å legge handlingen til et London vi alle kjenner, er det duket for å slå opp paraplyene og slå følge med Cormoran Strike i duskregnet. For det er nettopp det som er Rowlings store styrke. Andres bøker leser du i. Rowlings bøker lever du i.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien