Når gjøken galer (Innbundet)

Serie: Cormoran Strike 1

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Cuckoo's Calling
Oversatt av: Grinde, Heidi
Serie: Cormoran Strike
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202433086
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Når gjøken galer

Et briljant mysterium

Det ligger i krimromanens natur at det er fokus på løsningen. I J.K. Rowlings første krim får du så mye, mye mer. Ikke minst et detektivpar like klassisk som resten av denne mesterlige romanen.

Voksen krim fra Harry Potter-forfatter Rowling? Er det noe å spandere tid på? Når hun nå leverer sin første krim under pseudonymet Robert Galbraith, er svaret et rungende JA. Dette er ikke bare en bok du leser og løser i. Dette er en reise i etterforskning, et sett av fascinerende karakterer, ikke minst et London så levende at du slår opp paraplyen mens du leser. Den store gleden ved å lese denne romanen ligger i reisen, og på kjøpet får du en overraskende destinasjon.

Klassisk og fantastisk underholdende
En smellvakker modell, Lula Landry eller ”Cuckoo”, faller ut av vinduet i sin luksuriøse leilighet i Mayfair – og dør. Saken henlegges som selvmord, men tre måneder senere blir privatdetektiven med det Dickenske navnet Cormoran Strike oppsøkt av Lulas eldre bror, en rik forretningsmann som er overbevist om at søsteren ble myrdet. Strike er en brande av en eks-soldat fra Afghanistan, og truffet av flere miner: Han har bare én fot, er dumpet av kjæresten, har en haug med ubetalte regninger og sover i en feltseng på et kontor som har sett sine bedre dager.    

Kriminelt radarpar
Men Strike er ikke alene. Nyforlovede Robin dukker opp på kontoret som en midlertidig kontorvikar. Det skal vise seg at den sjarmerende blandingen av Miss Marple og Frøken Detektiv har en utpreget sans for kriminelle mysterier, som passer som hånd i hanske til Strikes etterforskning. Et nytt kriminelt radarpar er skapt, og sakte, men sikkert blir duoen utvidet til en trio når du, om du vil eller ei, suges inn i den intrikate etterforskningen.

Stor leseopplevelse
Dette er krim av beste klassiske, britiske merke. Ved hjelp av kapittelvise presentasjoner av mulige mistenkte blir vi kjent med et spennende persongalleri, som blant annet består av en grådig onkel, en arrogant stylisthomse, en usympatisk produsent, en umulig kjæreste og en uteliggervenninne av Cuckoo. Og Rowling kan faget. Miljø- og karakterskildringer, dialoger og tilbakeblikk er forbilledlige. Når løsningen i tillegg er både overraskende og finurlig, er du garantert en sjeldent god leseopplevelse.

Har truffet blink
Ryktene forteller at dette er planlagt som en serie, og mye tyder på at Rowling har truffet blink med starten. Det er ikke alltid enkelt å sette fingeren på hva som gir deg følelsen av en kommende suksess, men i denne romanen tyder mye på at det er karakterene og måten puslespillet blir lagt på, brikke for brikke. Og for all del, Rowlings beksvarte humor og sosiale engasjement utgjør det perfekte bakteppet for den reisen denne romanen antagelig bare er starten på. Som det gode, gamle ordtaket sier: Vil du være med, så heng på!

Til toppen

Magien lever!
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Når gjøken galer
Bokmål Ebok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Når gjøken galer
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Robert Galbraith:

Anmeldelser Når gjøken galer
"Rowling har truffet blink med radarparet Strike og Robin."
Dagbladet

«Når gjøken galer minner meg om hvorfor jeg ble forelsket i kriminallitteratur i første omgang.» 
Val McDermid

"En av de mest unike og overbevisende detektiver jeg har kommet over på år og dag."
Mark Billingham

« … en glitrende debutroman ... Galbraith leverer gnistrende dialog og en overbevisende skildring av tomheten som kan prege rikdom og glamour.»
The Times

 «Leserne vil ønsker å se mye mer til dette minneverdige etterforskningsteamet.»
Publishers Weekly

«En gripende fortelling.»
Irish Examiner

Til toppen

Utdrag

I noen sekunder vektet Strike disse tegnene på stress mot Bristows sko, som helt klart var håndsydde, og Vacheron Constantin-armbåndsuret som vistes på det bleke håndleddet når han gestikulerte. Dette var en mann som både kunne og ville betale; kanskje over såpass lang tid at Strike kunne betale et avdrag på lånet som utgjorde den mest presserende delen av gjelden. Strike sukket, sendte samvittigheten et strengt, indre blikk og sa:
 «Mr Bristow …»
 «Si John.»
 «John … jeg skal være ærlig. Jeg synes ikke det ville være riktig å ta imot penger fra deg.»
 Bristow holdt fremdeles fram konvolutten, og hissige, røde flekker sprang fram på halsen og i det bleke ansiktet.
 «Ikke riktig? Hva mener du?»
 «Din søsters død er sannsynligvis blitt etterforsket så grundig som overhodet mulig. Millioner av mennesker og media fra hele kloden fulgte med på hver minste ting politiet gjorde. De var sikkert dobbelt så grundige som vanlig. Det er vanskelig å akseptere et selvmord …»
 «Jeg aksepterer det ikke. Kommer aldri til å akseptere det. Hun tok ikke livet av seg. Noen dyttet henne ut fra den balkongen.»
 Lyden fra boret utenfor stanset brått, og Bristows stemme klang høyt gjennom rommet; han var grepet av et slikt raseri som kan ramme en saktmodig mann når han blir drevet til bristepunktet.
 «Akkurat. Jeg skjønner. Du er som alle andre! Enda en jævla lenestolpsykolog? Charlie er død, far er død, Lula er død og mor er døende – jeg har mistet alle mine nærmeste, og det jeg trenger er en krisepsykolog, ikke en detektiv? Tror du ikke jeg har hørt det der hundre jævla ganger allerede?»
 Bristow reiste seg. Tross kanintennene og den rødflammete huden utstrålte han styrke.
 «Jeg er en ganske rik mann, Strike. Beklager å si det så rett ut, men det er sant. Far etterlot meg en anselig formue. Jeg har undersøkt hva som er vanlig honorar i din bransje, og jeg skulle med glede betalt deg det dobbelte.»
 Dobbelt honorar. Strikes samvittighet, som en gang hadde vært fast og urokkelig, var svekket av gjentatte slag fra en ublid skjebne, og dette slo knock out på den. Hans lavere jeg tumlet allerede med lykkelige tanker: En måneds arbeid, og han ville ha nok til å betale både vikaren og husleien han skyldte; to måneder – den mest presserende gjelden … tre måneder, en god slump av overtrekket på bankkontoen … fire måneder …

Til toppen

Om forfatter Robert Galbraith

J.K. Rowling
skriver bøker du lever i!

Joanne Kathleen Rowling ble født i Chipping Sodbury, nær Bristol i England, 31. juli 1965. Hun bor i dag i Edinburgh med sin mann og tre barn. Hun er forfatteren bak en av verdens mest kjente romanfigurer, Harry Potter. Hun kunne levd Herrens glade dager resten av livet. Hun er dollarmilliardær ifølge det amerikanske magasinet Forbes, og har solgt 450 millioner bøker på 74 språk i 200 land. Rowling er også kjent for sitt sosiale, moralske og politiske engasjement, og har selv opplevd hva det er å være klinisk deprimert og på nippet til selvmord. I første bok av hennes nye krimserie, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith, er det nettopp et såkalt selvmord som er gåten som skal løses. 

Frigjørende opplevelse
Hun sendte først manuset anonymt til et forlag, og opplevde å bli refusert. Så ble det til slutt akseptert av forlaget Sphere Books, en del av Little Brown & Company, som hun samarbeidet med under utgivelsen av Den tomme stolen. Hun ble avslørt som forfatteren bak Galbraiths navn i Sunday Times 14. juli i år, og Rowling uttalte da at hun likte å være anonym mens hun skrev. Det var en "frigjørende opplevelse", og fantastisk å publisere og få tilbakemeldinger uten store forventninger og under et annet navn.

Ny seriesuksess
Det er ikke første gang hun bruker pseudonym, hennes tidligere bøker har initialene J.K. i stedet for bare hennes fornavn, Joanne. K. står for Kathleen, hennes bestemor, og grunnen til initialer i stedet for hennes fornavn var at forlaget mente færre yngre gutter ville kjøpe bøkene hvis de var skrevet av en kvinne. Det ble som kjent en gedigen kassasuksess, og mye tyder på at vi nå ser starten på en ny seriesuksess med voksne som målgruppe.

Klassisk radarpar
Rowlings nye bok er krim av klassisk britisk merke. Radarparet privatdetektiv Cormoran Strike og hans personlige assistent Robin er like klassiske som resten av romanen. Han er en forsoffen krigshelt fra Afghanistan med et miserabelt privatliv, hun er en nyforlovet og pågående kontorvikar, som viser seg å ha teft for kriminelle mysterier. Stedet er London. Det er duket for en mulig romanse på sikt, allerede i første bok viser det seg at de utfyller hverandre med stor forståelse og ikke minst omsorg. Når Rowling etter hvert får skrevet seg varm på denne sjangeren, har hun utført et mesterstykke som ikke så mange andre har greid: Å levere globale, litterære kassasuksesser for både barn og voksne.

Herlige London
At Joanne Rowling er samfunnsengasjert, skinner klart gjennom når vi blir kjent med de ulike karakterene og deres miljø i hennes nye bok. Rowling skriver både tankevekkende og humoristisk, og det er som kjent en utfordrende kombinasjon. Når hun i tillegg velger å legge handlingen til et London vi alle kjenner, er det duket for å slå opp paraplyene og slå følge med Cormoran Strike i duskregnet. For det er nettopp det som er Rowlings store styrke. Andres bøker leser du i. Rowlings bøker lever du i.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien