Mørke rom (Heftet)

Forfatter:

Stian Omland (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 384
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dark places
Oversatt av: Omland, Stian
ISBN/EAN: 9788281691612
Omtale Mørke rom

Libby Day var en syv år gammel jentunge da moren og de to søstrene hennes ble myrdet - tilsynelatende i en satanistisk drapsorgie. Broren Ben ble dømt for ugjerningen og soner en 25-års fengselsstraff. I voksen alder blir Libby kontaktet av The Kill Club, en forening for mennesker som er sykelig opptatt av beryktede drapssaker og har satt seg fore å bevise at Ben er uskyldig dømt. Libby ser en mulighet til å tjene penger på historien sin og påtar seg å oppsøke aktører fra den blodige natten. Jakten fører henne blant annet til snuskete strippeklubber og dumpeplasser for giftig avfall, samtidig som forfatteren fletter inn skildringer av drapsnatten slik de døde familiemedlemmene og den dømte broren opplevde den. Gradvis avdekkes en utenkelig sannhet, og snart er Libby nok en gang på flukt fra en morder. "Boken har en sjelden god krimkvalitet og et intelligent plot." - Adresseavisen "En svartsynt, intelligent, brutalt morsom thriller." - Dagens Næringsliv "Troverdig og velskrevet krim med en usedvanlig hovedperson." - VG

Til toppen

Boken har en sjelden god krimkvalitet og et intelligent plot
Adresseavisen

Andre utgaver

Mørke rom
Bokmål Ebok 2011
Anmeldelser Mørke rom

«Fengende … en krim vel verdt å lese.» 
Thorstein Buer, Trønder-Avisa

«Forfattaren Gillian Flynn får stemningane til å krype ut or boka. Ho skildrar handlinga, staden og karakterane så tett at ein omtrent trur ein sit i same rom. Flynn skriv så godt, at lesaren nærmast klør i fingrane av trong til å hjelpe til å rydde i det fattigslege og rotete gardshuset. Teksten er spenstig, full av humor og overraskande innspel. Det blir ei sann glede å vere med på ferda. Dette er krim med noko attåt. (...) Boka er spennande, brutal, morosam og skarp til siste side.» 
Line Sandvik, Hallingdølen

 «Velskrevet, spennende krim ... Boken har en sjelden god krimkvalitet, et intelligent plot og fortellingen er full av frapperende formuleringer. Personene har dybde og troverdighet ... Oppklaringen er svært overraskende, en ytterst elegant løsning. Bokens mørke tema er heller ikke uten humor; Flynn klarer det utrolige å få leseren til å bite negler og le høyt – på samme tid.» 
Stein Roll, Adresseavisen

«En svartsynt, intelligent, brutalt morsom thriller med handling fra landsbygda i Kansas … Det makabre stoffet hadde vært bortimot ulidelig lesning, om det ikke var for den uhyre treffsikre og overraskende humoren … Mørke rom er en slags hyllest til kunsten å lære seg å svømme i et hav av dritt. Den er grovkornet, intelligent, ekkel, makaber, innsiktsfull; en thriller man vemmes og ler høyt av. Og innimellom, perfekte formuleringer som får leseren til å grøsse og tenke: Jepp, sånn er det. Nevnte jeg at den var spennende? Joda. Det og!» 
Ola Hegdal, Dagens Næringsliv

 «En skarp, medrykkende og overrumplende krim-historie … Gillian Flynn har en skarp, myndig og detaljorientert form og stil, som kler hennes stoff. Og hun klarer det helt selsomme, nemlig å få oss til å applaudere en person som er bittert sur, ubehagelig og ikke så lite selvforaktende.» 
Knut Holt, Fædrelandsvennen


 «Troverdig og velskrevet krim med en usedvanlig hovedperson (...) Gillian Flynns andre kriminalroman foregår i et landskap som ligner det vi finner i Truman Capotes klassiker «Med kaldt blod». I tillegg til Libbys nåtidsstemme, benytter Flynn seg av synsvinkler fra Ben og moren Pattys perspektiver på drapsdagen. Slik holder forfatteren på spenningen og utvider perspektivene. Flynn er en sjeldent god og troverdig menneskeskildrer, noe som er avgjørende i denne type karakterdrevet førstepersonskrim. Libby er kanskje ingen elskverdig heltinne; deprimert, bitter og grov i kjeften som hun er. Men hun evner sakte, men sikkert å bli et nytt menneske. I det ligger antagelig noe av denne bokens storhet, midt i alt det mørke og grusomme.» 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Mørk krim fra Midtvesten: Libbys nølende inntreden i saken beskrives parallelt med hovedpersonenes opplevelser av den skjebnesvangre dagen i 1985, som kulminerte med drapsorgien. Dette er gjort slik at boka virkelig griper tak i leseren. Libby leter etter sannheten, og i historisk tid føres vi time for time fram mot svaret. Løsningen er i det blå til siste slutt. Dette er god krim, ispedd store porsjoner sosialrealisme: Åndelig og økonomisk fattigdom på amerikansk landsbygd, forsømt ungdom i drift, narkotika, massesuggesjon og ryktespredning og veldedighet på sitt beste og verste. Den realistiske rammen bidrar til å gjøre både personene og historien troverdig, selv om den er satt på spissen. Dystert er det, helt svart til sine tider. Men også varme, omsorg og oppdrift for å overleve.»  
Asbjørn Ringen i Gudbrandsdølen Dagningen

«En gripende thriller.» 
Cosmopolitan

«Skremmende og original … det er Flynns fortjeneste at hun kan få en sur, selvforaktende og ubehagelig hovedperson til å bli en man heier på.» 
New York Magazine

«Når sannheten avdekkes, er den så snedig at selv ikke de skarpsindigste leserne vil ha forutsett den.» 
Publishers Weekly

Til toppen