Menneskets vidde (Innbundet)

essays, artikler, tekster

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 263
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203355219
Omtale Menneskets vidde
Det kunne være fristende å betrakte Jan Kjærstads fjerde artikkel- og essaysamling som en fjerde vegg i det rommet han har fylt med tanker om litteratur gjennom drøye tretti år. Men siden et sluttet rom rimer dårlig med Kjærstads litterære ideer - han har konsekvent villet åpne opp - burde samlingen heller kalles en fjerde dør.
Også denne gangen setter Kjærstad en merkelapp på tiåret vi er inne i. Han kaller 2010-tallet for «det utvidede selvets tiår». Utfordringen nå ligger i å utforske menneskets vidde; det horisontale aspekt ved mennesket har for lenge stått i skyggen av det vertikale.
Også denne samlingen bringer et knippe entusiastiske lesninger, fra Herman Melvilles "Moby-Dick" til Haruki Murakamis "1Q84". I tillegg skriver han om kunst, om kritikk, om de intellektuelles rolle i dagens Norge, og om den skjellsettende 22. juli-hendelsen.
"Etter sommerens ørkesløse debatt om Richard Dawkins og nyateistene, er det forfriskende å bli kjent med Kjærstads systematiske og seriøse, men også barnlige og fabulerende Darwin som aldri så en bille han ikke fikk lyst til å studere nærmere. Kjærstad har en fin gjennomgang av litteratur han oppfatter som grunnleggende darwinistisk ..."
Carl Joakim Gagnon, Morgenbladet

"Med «Menneskets vidde» ikke bare utvider Jan Kjærstad forståelsen av egne romaner, men sprenger hele det litterære feltet vidåpent. Jan Kjærstad tilbyr nye, eggende perspektiver, tvinger leseren til å tenke annerledes, og briljerer som litteraturformidler. (...) Hver essaysamling bør strengt tatt betraktes som en sensasjon i norsk, litterær sammenheng, og den siste er ikke noe unntak. (...) (Jan Kjærstad har) skrevet om litteratur med en entusiasme som få - om noen - kritikere klarer å matche. Kjærstads artikler om 22. juli er også med god margin det mest innsiktsfulle jeg har lest om terrorhandlingene i Oslo og på Utøya (...)"
Olav Løkken Reisop, Dagbladet

"Trygg, fornuftig og klok. Som leser føler man seg alltid vel ivaretatt hos essayisten Jan Kjærstad. (...) Jan Kjærstad har også en ganske enestående evne til å la leseren ta del i erkjennelsesarbeidet sitt, godt hjulpet av hans talent for å sortere i poenger og kategorier."
Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 5)

"Entusiastiske sonderinger. (...) Essayisten Jan Kjærstad framstår utvilsomt som en klassisk poeta doctus, langt mer belest og lærd enn de fleste, og som et nyttig korrektiv til sider ved norsk litterær offentlighet. (...) Kunnskapsbasert og idérikt om litteraturens og menneskets ubrukte muligheter."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Andre utgaver

Menneskets vidde
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Jan Kjærstad: