Menneskefluene (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202336530
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Menneskefluene

Befriende annerledes

Klassisk, historisk, vittig og velskrevet! Resultatet er mangslungent og spennende når historiker Hans Olav Lahlum debuterer skjønnlitterært med krimromanen Menneskefluene. Gled deg til et godt gammeldags lukket-rom-mysterium med klar inspirasjon fra klassikerne innen genren.

Elementært, min kjære Watson! Sherlock Holmes' hersketeknikk overfor sin assistent er det første som renner en i hu når man leser Hans Olav Lahlums genistrek av en krim. Menneskefluene er en herlig annerledes leseopplevelse som bringer tankene hen til påskekrimmer foran peisen, radioteatrets magiske tiltrekningskraft og støvete skinnrygger i ærverdige bokhyller.
Vi møter et knippe karikerte beboere i en klassisk bygård på Torshov i Oslo. Alle har befunnet seg innenfor husets fire vegger i det den profilerte motstandshelten Harald Olesen blir skutt og drept i sin egen leilighet. Etterhvert som etterforskningen skrider frem, avdekkes deres komplekse forhold til hverandre, og deres mørkeste hemmeligheter. Dystre begivenheter i nær fortid har flettet skjebnene deres sammen på finurlig vis. Stadig flere spor peker tilbake mot okkupasjonsårene under 2. verdenskrig ...

Fallgruver
Å skrive et lukket-rom mysterium er ikke noe for nybegynnere. Sjangeren er udødeliggjort av kriminalromanens mestre Agatha Christie og John Dickson Carr. Her finnes utallige fallgruver som en uøvet forfatter lett kan falle i. Lahlum unngår disse omhyggelig, og manøvrerer elegant gjennom minelagt terreng, nøster opp løse tråder og serverer løsninger på uløselige gåter med den største selvfølgelighet. Det er nesten så man kan anklage ham for å være en arrogant bedreviter. Men bare nesten. For karakteren som serverer oss de finurlige og kløktige svarene, er den usedvanlig sjarmerende Patricia Louise Borchmann. En heltinne så usedvanlig og interessant at man ikke kan unngå å bli nysgjerrig på hennes skjebne.

Læremesteren
Patricia kontakter nemlig selv etterforskeren som har fått mordsaken, med en kryptisk beskjed om at hun kanskje kan bidra med viktige opplysninger i saken. Ettersom hun selv er lenket til rullestolen og aldri forlater herskapshuset hun er vokst opp i, finner Kolbørn "K2" Kristiansen det vanskelig å tro. Men siden hennes far er en gammel venn av hans familie, setter han likevel av verdifull tid for å høre hva hun har å komme med. Det skal han ikke angre på. Det skal vise seg at Patricias enorme kunnskaper om klassiske krimmysterier kombinert med hennes overlegne intellekt, gjør henne i stand til å se koblinger og trekke slutninger der andre kommer til kort. Så får K2 heller leve med hennes lettere irriterende uvane med å nekte å servere ham løsningene på et fat, men heller tvinge ham til å komme frem til dem selv - en kilde til stor underholdning også for oss lesere, som klør oss i hodet med førstebetjenten.
Med en behørig respekt for de klassiske kriminalromanenes oppbygning ispedd en anelse kledelig ironisk distanse har Lahlum herved børstet støv av en gyllen sjanger. Med hans forfriskende og herlig tørrvittige penn har han dessuten bidratt til å gi den ny glans. En stor bragd! Og vi gleder oss til fortsettelsen!

Til toppen

Andre utgaver

Menneskefluene
Bokmål Heftet 2011
Menneskefluene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Menneskefluene
Bokmål Ebok 2011
Menneskefluene
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
Menneskefluene. Satellittmenneskene 2 i 1
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Du vil kanskje også like